Crimeea cere oficial intrarea în componenţa Federaţiei Ruse

În cadrul unei şedinţe speciale, desfăşurate astăzi, Rada Supremă de la Simferopol a votat pentru declararea independenţei Crimeii şi pentru aprobarea unui apel către Federaţia Rusă de a accepta regiunea drept subiect federal.

Urmeaza ca o delegatie a Parlamentului din Crimeea sa se deplaseze la Moscova in cursul zilei de luni pentru a discuta despre anexare. Dupa declaratiile adoptate la Simferopol, acum ramane la latitudinea Moscovei daca va accepta o anexare care, in fapt, a inceput in momentul in care trupele ruse au pus stapanire pe teritoriul peninsulei, in urma cu doar doua saptamani.

Comisia Electorala din Crimeea arata ca 97% dintre cei care au votat la referendumul de duminica s-au pronuntat pentru unirea cu Rusia. Referendumul a fost insa declarat ilegitim de guvernele occidentale, de OSCE si de UE.

Mai mult, un numar insemnat de etnici tatari, ucraineni si chiar rusi din Crimeea au boicotat referendumul, deoarece acesta nu oferea varianta pastrarii status quo-ului Crimeii. Liderii comunitati tatare din Crimeea precizeaza ca participarea la referendum a fost in realitate una foarte slaba, de 30-40%. Cotidianul britanic Telegraph scrie ca toate sectiile de vot vizitate de reporterii sai erau aproape goale duminica dupa-amiaza.

Decizia de a cere Moscovei anexarea Vrimeii vine după ce duminică, 16 martie, în regiune a avut loc un referendum cu privire la viitorul peninsulei.

Potrivit rezultatelor preliminare, cca 97% dintre participanții la vot au susținut alipirea la Federația Rusă.

Săptămâna trecută Rada de la Kiev a dizolvat înainte de termen parlamentul local din Crimeea.

“Republica Crimeea face apel către Federaţia Rusă de a accepta intrarea regiunii în componenţa Federaţie Ruse”, se arată în declaraţia citată de ABCnews.

Procedura de alipire a Crimeii la Federaţia Rusă, după referendumul de ieri, ar putea începe peste trei zile şi ar putea dura cel mult trei luni. Cel puţin aşa a declarat vicepreşedintele Dumei de Stat, Vladimir Jirinovski, în cadrul unei emisiuni televizate. “Vom face acest lucru cât mai repede posibil”, a precizat Jirinovski.

Documentul prin care se proclamă independența Crimeii a fost adoptat în baza așa-zisului referendum de pe 16 martie 2014, în urma căruia populația Crimeii ar fi pledat pentru aderarea la Rusia și, în consecință, separarea de Ucraina și declararea independenței.

Declarația stipulează:
1. Crimeea se proclamă stat suveran independent – Republica Crimeea, în care orașul Sevastopol are un statut special.
2. De la data intrării în vigoare a prezentei declarații, pe teritoriul Republicii Crimeea nu este aplicată legislația ucraineană, nu sunt puse în aplicare deciziile Radei Supreme a Ucrainei și a altor instituții de stat ale Ucrainei.
3. Activitatea instituțiilor de stat din Ucraina este întreruptă pe teritoriul Crimeii, bunurile și fondurile acestora sunt transferate către autoritățile din Republica Crimeea, subordonate Guvernului Republicii Crimeea.
4. În scopul de a proteja drepturile și libertățile cetățenilor și agenților economici, instanțele din Ucraina continuă să funcționeze în Republica Crimeea, dar deciziile lor cu privire la aplicarea legislației din Ucraina în Crimeea nu trebuie să contrazică această hotărâre.
5. Toate instituțiile, întreprinderile și alte organizații sau instituții subordonate Ucrainei, cu participare în Crimeea, devin instituții, întreprinderi și alte organizații ale Republicii Crimeea.
6. Proprietățile de stat din Ucraina, situate în ziua adoptării prezentului regulament pe teritoriul Republicii Crimeea, reprezintă proprietatea publică a Republicii Crimeea.
7. Proprietățile sindicatelor și ale altor organizații publice din Ucraina, situate la data adoptării prezentului regulament pe teritoriul Republicii Crimeea, este proprietatea organizațiilor situate în Republica Crimeea, iar în cazul în care acestea nu există – proprietatea de stat a Republicii Crimeea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.