Cum vrea Raed Arafat să schimbe sistemul sanitar

Ministrul Sănătății Raed Arafat a anunțat că Guvernul urmează să adopte săptămâna viitoare, sau, cel mai târziu săptămâna cealaltă, o hotărâre prin care licitaţiile pentru echipamente, aparatură şi medicamente vor fi realizate doar de către Ministerul Sănătăţii, şi nu de fiecare spital în parte cum se întâmpla până acum.

Astfel se reduc fraudele şi cheltuielile din sistemul sanitar, a declarat Raed Arafat, duminică la emisiunea „După 20 de ani”, de la Pro TV

„Pentru achiziţiile de aparate şi materiale de volum mare sau (medicamente, n.r.) specifice scumpe pe programele Ministerului Sănătăţii intră hotărâre de Guvern, care va stabili că Ministerul Sănătăţii este unitate de achiziţie centrală pentru sistemul sanitar şi care achiziţionează pe acordul cadru, pe durată mai lungă, materialele, aparatură, medicamente pentru sistemul sanitar cu sursa de finantare din fonduri publice, atât pentru spitalele MS, cât şi pentru cele descentralizate”, a spus ministrul Sănătăţii, Raed Arafat la  ProTV.

Ministrul a precizat că după ce va fi aprobată hotărârea de Guvern se va putea spune câte aparate computer-tomograf sunt necesare în următorii patru ani.

„Stabilim 10, 15, facem o singură licitaţie. În acest context, putem obliga concurenţa să vină cu preţuri mai mici. Avem spitale care au luat acelaşi aparat la preţuri duble, un spital faţă de altul. Banii veneau de la Ministerul Sănătăţii”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Raed Arafat a spus că în prezent se face licitaţie, legală, pentru astfel de achiziţii, dar este posibil ca în anumite caiete de sarcini să fie exclusă concurenţa.

„Vom verifica unde avem preţuri flagrante. Licitaţia centralizată poate evita aceste situaţii. Procedura trebuie să fie extrem de transparentă, să mergem către licitaţia electronică”, a adăugat RaedArafat.

Ministrul Sănătăţii a explicat și cum va decurge noul sistem de achiziţii.

„Astfel, cu o săpămână înainte de ofertare, faci o primă discuţie cu firmele interesate care au discuţii pe caietelor de sarcini. Dacă firmele au dreptate în ceea ce sesizează, şi nu este o chestie vitală pentru mine, rezolvi contestaţia reală înainte să vină oferta. Apoi, în etapa a doua, vin ofertele, verifici eligibilitatea firmelor, dacă sunt eligibile, le bagi pe electronic. Ei se pot bate de preţ până la un anumit moment, asta nu mai este sub controlul ministerului. Aceasta înseamnă procedură, monitorizare, control. Am fost încurajat să o fac în Guvern. Această procedură este şi o recomandare a FMI, nu obligaţie”, a adăugat Raed Arafat, în emisiunea „După 20 de ani”.

Raed Arafat a mai spus că aceste schimbări vizează normalitate în România, precizând că pentru acest proiect au lucrat în echipă Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor.

„Hotărârea de Guvern privind achiziţii centralizate este un proces obişnuit. Încercăm să îl introducem în şedinţa de Guvern de marţi, dacă nu de săptămâna viitoare. Ar putea începe licitaţii imediat de la emiterea ei. O achiziţie centralizată pe cantităţi mari şi pe durată mai lungă va obliga firmele să vină pe preţuri mai mici. Va fi o competiţie mult mai mare şi mai serioasă între companii. Cert este că ne aşteptăm ca unii să se joace pe contestaţii. Este un sport naţional. Am prevăzut o fereastră, soluţii de back up, temporare”, a adăugat ministrul.

El a mai spus că o licitaţie care a produs efecte foarte bune pe termen lung este cea pentru ambulanţe. Ministrul a precizat că, în prezent, preţul pe ambulanţă este de 15-20 de ori mai mic decât în 2007 tocmai pentru că achiziţia se face centralizat pe termen lung.

Ministrul a mai arătat că oamenii trebuie să aibă curajul să sesizeze nereguli, corupţie sau fraudă în sistemul de sănătate.

„Aceste probleme cred că au fost recunoscute şi văzute de-a lungul anilor, dar trebuie ca oamenii să aibă curajul să sune şi să vină cu cifre pe hârtie, cu dovezi, adică date concrete. Aceste situaţii nu sunt numai la noi. În Croaţia, 350 de medicii au fost arestati pentru fraudă. În SUA, un control pe partea de cardiologie, pe stenturi a dus la descoperirea unor fraude de 200 de milioane de dolari. Erau stenturi puse cui nu trebuiau puse. (…) Prin toate aceste măsuri vrem să se creeze un sistem de prevenire şi control în sistem”, a precizat Raed Arafat.

Cod de etică între firme și stat

Firmele de medicamente, materiale şi aparatură vor semna un cod de etică cu statul privind comportamentul în cadrul acestei relaţii, pentru a preveni practica incorectă, influenţele sau corupţia, a mai anunțat ministrul Sănătăţii în emsiunea citată.

„Fondurile din sănătate se scurg prin diverse modalităţi, una fiind prescripţia nejustificată de medicamente scumpe, înainte de a vedea dacă produsele ieftine nu sunt mai eficiente. Am avut discuţii cu reprezentanţi ai unor firme de medicamente care au venit în cadrul unei delegaţii din SUA. În SUA, nimeni – nu numai pe medicamente, dar şi pe aparatură, pe tot – nu poate avea contract cu statul dacă nu semnează codul de etică. Codul de etică al comportamentului firmei poate duce la excluderea firmei dacă nu respectă acest act. Ideea unui cod de etică, a unui angajament faţă de stat: fac afaceri cu tine, dar te respect”, a spus ministrul Sănătăţii la Pro TV.

Raed Arafat a precizat că prin acest cod de etică pe care ar vrea să-l implementeze rapid, mai ales că firmele de medicamente membre ale Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) au un astfel de document, speră să prevină „practica incorectă, influenţele şi corupţia”.

„Cine este descoperit să ştie că este eliminat pe trei sau patru ani. În Cehia, spre exemplu, o firmă a fost eliminată câţiva ani, după ce a fost descoperită că a mituit un oficial”, a explicat Raed Arafat în emisiunea „După 20 de ani”.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că în sistemul sanitar sunt firme care licitează, câştigă, dar nu livrează produsele.

„O firmă vine şi câştigă licitaţia, dar nu livrează. Se întâmplă în oncologie, ne lasă spitalul descoperit, spitalul nu poate organiza o a doua licitaţie. Există firme cu astfel de practici în domeniul medical, este o practică foarte răspândită”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Raed Arafat a făcut referire şi la firme care oferă acelaşi aparat la preţuri diferite de la un spital la altul.

„Aceeaşi firmă oferă un aparat la un preţ la un spital, iar în altă parte la jumătate. Care este logica? De ce într-un loc este cinci milioane, şase milioane şi în altele 12 milioane. Diferenţa nu justifică jumătate de preţ. Statul are bani limitaţi şi trebuie investiţi corect”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

O altă metodă de scurgere a fondurilor din sistem este prescripţia nejustificată a unor medicamente scumpe, a continuat Raed Arafat.

„Pe programul de diabet, de exemplu, va fi un protocol pe diabetologie. Programul de diabet este una dintre situaţii care a crescut foarte repede costurile cu o creştere mai mică a pacienţilor. Îl analizăm, vedem prescrierile. La noi este cum am mai zis, dăm arma nucleară înainte să folosim arma convenţională. În Franţa, medicul începe cu medicamentul cel mai ieftin, cel mai eficient şi se ajunge la cel scump numai dacă aceste medicamente nu îşi fac efectul, sau dacă este recomandare expresă pentru aceste medicamente scumpe, începem cu ele, dar numai în cazuri speciale”, a explicat ministrul Sănătăţii în emisiunea „După 20 de ani” difuzată de ProTv.

El a semnalat faptul că, în România, insulina analogă, care este sintetică, adică cea mai scumpă, este prescrisă în 74-75 la sută dintre cazuri.

„Se prescrie imediat cel mai scump Ar trebui să înceapă cu insulină umană şi doar la cei cu diabet zaharat 1, adică la copii, începi cu aceasta scumpă”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Arafat a mai spus că Ministerul Sănătăţii, împreună cu experţi naţionali şi internaţionali, vor întocmi un ghid pentru diabet.

Nu își dorește să fie ministru în viitor

În ce privește viitorul, mai precis după alegeri, Raed Arafat este convins că ar putea face multe pentru sistem dintr-o poziţie tehnică.

„Eu am zis că am acceptat această poziţie ca o soluţie excepţională pentru o situaţie excepţională. Ministrul trebuie să fie un om politic, este normal. Nu este o perioadă scurtă, ci una lungă. Orice decizie va avea multe aspecte şi influenţe politice. Dacă stau, voi fi o persoană extrem de rigidă, neflexibilă şi nedoritoare să înţeleagă anumite lucruri. Prefer poziţia de mai jos. Prefer partea pur tehnică, să mi se dea să fac asta, asta şi alte chestii decât urgenţa ca până acum, dar nu la o poziţie politică. Spun că fac mai bine treaba dintr-o poziţie tehnică decât într-o funcţie politică„, a spus ministrul Sănătăţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.