Sondaj: Ucrainenii doresc să rămână uniți. Putin, la cote record de încredere

Potrivit unui sondaj realizat de institutul american Pew Research Center, 77% dintre ucraineni își doresc ca țara lor să rămână unită. În vestul țării se pronunță în favoarea unității 93% dintre cei chestionați, pe când în estul Ucrainei doar 70%.

Pew Research Center, care analizează opiniile est-europenilor a realizat sondajul pe un eșantion de 1659 de persoane din toate regiunile Ucrainei, după anexarea Crimeii de către Federația Rusă, pe 16 martie.

În ce privește problema limbii oficiale, se constată o divizare clară a societății. 66% dintre ucrainienii din vest nu consideră că limba rusă ar trebui să capete statut de limbă oficială, în timp ce 73% dintre locuitorii din estul țării își doresc ca Ucraina să aibă două limbi oficiale.

Per total, guvernul interimar de la Kiev beneficiază de o încredere de 41%, însă această rată este de doar 21% în regiunile estice. Pe de altă parte, 59% dintre locuitorii din vestul țării cred că alegerile prezidențiale de pe 25 mai vor fi imparțiale, în timp ce în estul țării doar 27% au această opinie.

67% dintre ucraineni cred că influența Rusiei este una negativă, dar în est doar 41% dintre locuitori văd astfel lucrurile. Influența UE este considerată pozitivă de 45% din populație, in timp ce doar 38% văd pozitivă influența SUA în Ucraina.

Cât privește Rusia, unde Pew Research Center a chestionat 1.000 de persoane din opt regiuni, rezultatele sunt mult mai clare: 83% dintre ruși au încredere în modul în care președintele Vladimir Putin a gestionat politica externă.

În schimb, opinia pozitivă la adresa UE a scăzut de la 64% în 2011, la 39%, iar aceea privind SUA a căzut de la 51% în 2011, la 23%. În Crimeea, care a fost prinsă în acest sondaj, 91% din populația consideră că referendumul privind anexarea peninsulei a fost unul liber și democratic, iar 88% consideră că guvernul de la Kiev ar trebui să recunoască oficial acest rezultat și realitățile actuale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.