Acord SUA-Rusia pentru încetarea focului în Siria

Statele Unite şi Federaţia Rusa au căzut de acord asupra unui plan de încetare a focului în Siria, cu începere de sâmbătă 27 februarie, anunţă oficiali americani citaţi de Associated Press. Atacurile asupra grupării Stat Islamic, asupra Frontului al-Nusra şi a altor organizaţii catalogate drept teroriste de către ONU nu vor intra sub incidenta acordului.

Pe 12 februarie, SUA, Rusia şi alte 15 puteri au ajuns, la Washigton, la un acord pentru încetarea focului in Siria, care ar fi trebuit să intre în vigoare peste o săptămână, însă termenul limită a trecut. Potrivita ABC News, noul acord păstrează în bună măsură formulările de la Washignton.

Oficialii americani au arătat că Rusia şi SUA au căzut de acord asupra termenilor şi condiţiilor unei “încetări a ostilităţilor”. Se aşteaptă ca anunţul oficial să vină dupa o discuţie telefonică între preşedintii Barack Obama şi Vladimir Putin. Oficialii au cerut să li se păstreze anonimatul.

Anunţul acesta vine după mai multe săptămâni de tatonări şi negocieri diplomatice, care s-au intensificat în ultimele zile. Negocierile au urmărit un acord asupra unui armistiţiu temporar care să permită părţilor implicate în conflict să revină la negocierile de la Geneva. Prima rundă de discuţii indirecte a eşuat foarte repede, în luna ianuarie, dupa ce guvernul sirian a lansat o ofensivă puternică, alături de aviaţia rusă, în provincia nordică Alep din Siria, în apropierea frontierei cu Turcia.

Primul care a vorbit despre tentativa ajungerii la o încetare a focului a fost secretarul de Stat John Kerry, care a făcut un asemenea anunţ duminică, în Iordania.

Ministerul rus de Externe e emis un comunicat luni, arătând că ministrul Serghei Lavrov a vorbit de două ori la telefon cu onmologul său american şi a căzut de acord asupra parametrilor unui armistiţiu. Comunicatul arată că termenii acordului au fost aduşi la cunoştinţa preşedinţilor rus şi american.

Luni, Kremlinul a anunţat că Vladimir Putin a vorbit cu emirul Qatarului, un susţinător important al rebelilor sirieni. Cele două părţi au convenit “să intensifice contactele bilaterale la diferite niveluri şi să faciliteze reglementarea crizei”. Putin a discutat şi cu regele Salman al Arabiei Saudite, un alt susţinător al rebelilor anti-Assad, care recent a anunţat că doreşte să se implice într-o operaţiune terestră în Siria.

Oficialii sirieni au declarat că guvernul de la Damasc este gata să ia parte la acest acord pentru un armistiţiu atât timp cât el nu va fi folosit de rebeli pentru a-şi întări poziţiile. Trupele siriene şi aviatia rusă întreprind o campanie în provincia Alep, încercând să securizeze graniţa cu Turcia, un alt stat care susţine rebelii. Se doreşte ca acest obiectiv să fie atins până la momentul în care armistiţiul intra în vigoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.