Afacerea cu arme dintre Filipine şi SUA se reia

Preşedintele Rodrigo Duterte adusese săptămâna trecută injurii americanilor pentru că afacerea privind achiziţionarea celor 26.000 de puşti fusese anulată.

Preşedintele Duterte şi-a exprimat regretele pentru părerile exprimate la adresa americanilor săptămâna trecută.

Poliţia din Filipine va avea în curând 26.000 de puşti de asalt care provin de la un furnizor din SUA, a afirmat şeful poliţiei filipineze, după ce săptămâna trecută şeful statului anunţase că afacerea a căzut.

El afirmase că la Washington se află ”proşti” şi ”maimuţe”, care încearcă să blocheze afacerea, şi a afirmat că el însuşi nu mai vrea să cumpere. Dar, conform afirmaţiilor şefului poliţiei filipineze, de la o conferinţă de presă, preşedintele ar fi retractat cele afirmate şi ar fi reiterat decizia de cumpărare, după victoria surpriză de la Casa Albă.

Şeful Poliţiei Dela Rosa a afirmat că ”procesul care priveşte documentele merge ca uns, iar noi avem sprijinul preşedintelui să reluăm tranzacţia”.

Șeful Poliţiei nu a spus prin ce circumstanţe Duterte s-ar fi răzgândit, dar a afirmat că va fi un nou preşedinte în SUA şi că ”el şi Donald Trump sunt prieteni”, conform site-ului Newsweek.

Aghiotanţii şefului Ben Cardin, responsabil în Senatul American al Comitetului pentru Relaţii Externe, au afirmat luna trecută că Departamentul de Stat a fost informat despre aceasta şi că va stopa afacerea încă din faza de ”prenotificare” .

Cardin a fost reticent ca urmare a semnalelor că în Filipine se presupune că ar fi încălcate drepturile omului, prin războiul lui Duterte dus împotriva drogurilor.

Se afirmă că acesta ar fi ucis 2.300 de oameni în patru luni, prin acţiunile sale anti-droguri.

Enervarea preşedintelui Duterte a venit de la îngrijorările SUA în legătură cu războiul de stopare a fabricării şi comercializării drogurilor. ”Acest lucru este necesar pentru a salva ţara de la ruină”, a mai afirmat preşedintele Duterte. El a mustrat regulat Administraţia Obama, dar şi-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu Donald Trump.

Dela Rosa a afirmat că afacerea s-ar putea contramanda de către preşedinte, dacă ar apărea o intervenţie la Washington. ”Dacă vor bloca afacerea, sunt sigur că preşedintele mă va pune din nou să renunţ la ea. Noi plătim pentru arme, noi nu le cerem pe gratis”, a afirmat acesta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.