Agenții Rusiei din Estul Europei ar trebui sa învețe din nou să le fie frică

Președintele Barack Obama dorește să majoreze de patru ori cheltuielile asociate prezenței militare americane în Europa pentru a descuraja politica a agresivă a Rusiei. Este vorba de o creștere a bugetului alocat de Pentagon pentru Europa de 2,9 miliarde de dolari, scrie The New York Times, pentru mai multe blindate, mai multe trupe și logistică în flancul estic al NATO.

Analiștii americani au salutat această majorare pentru bugetul din 2017, însă spun că nu banii și nici tehnica militară suplimentara sunt elementele care-l vor intimida pe Vladimir Putin. ”Bufoneriile lui distrug ordinea internațională dominată de SUA. Deficitul de credibilitate al Americii pune sub semnul întrebării intersele americane din Marea Chinei de Sud și până în Iran”, scrie National Review.

Problema, scrie National Review, este că postura militară a NATO in Europa nu este adecvată. Mai multe cheltuieli sunt binevenite, dar nu vor fi decisive. A pleca de la ideea că mai multe investiții militare îl vor descuraja pe Putin înseamnă să crezi că acțiunile sale din Ucraina și din Europa în general sunt determinate de oportunism. În realitate, agresiunea lui Putin a fost determinată de ezitările SUA și de credința sa că poate reface puterea imperială a Rusiei, scrie publicația americană.

De aceea, strategia potrivită pentru Casa Alba este de a opri agresiunea rusă plecând de la combaterea fără perdea a revendicărilor imperialiste prin promovarea unui dispreț public, susținut apoi de brigăzile de blindate din Europa. Retorica americană ar trebui să fie mai puternică și plină de încredere și apoi să fie combinată cu o poziționare strategică pe măsură. Câteva zeci de tancuri și câteva miliarde de dolari nu sunt o strategie credibilă, scrie National Review.

Mai este necesar ca SUA să ofere pârghiile si armele care să-i neutralizeze pe ofițerii din armata și din serviciile ruse. Într-o oarecare măsură – așa cum o doivedește cazul rachetelor anti-tanc Javelin din Estonia – acest sprijin militar suplimentar al SUA a început să se materializeze, însă mai sunt multe de făcut. Ce anume? National Review scrie că sunt necesare operațiuni de contrainformatii mult mai agresive împotriva Rusiei și a agentilor provocatori ai Moscovei din țările est-europene. Prea mult timp acesti ofițeri de informații ai Rusiei – și agenții lor mai slab acoperiți scoși la înaintare – au reușit să intimideze și să influențeze țările aliate ale Americii, în îmbrățișarea rece a lui Putin. ”Agenții Rusiei trebuie să învețe din noua să le fie frică”, scrie National Review.

Apoi, președintele Obama ar trebui să renunțe la politica sa ezitantă de pe finalul mandatului, când pare să încerce să nu implice țara în noi dispute internaționale. Obama ar trebui să renunțe la bazele militare americane din vestul Europei și să investească în proiecte militare în țările din Est. Acesta ar fi semnalul că SUA sunt pregătite să apere țările democrate aliate. ”Est-europenii trebuie să știe că Unchiul Sam îi susține, iar SUA ar trebui să rupă cercul intimidării închis mereu de Putin, așa cum au făcut-o în Berlin în anii 1950 și 1960”, scrie National Review.

Până la urma, sarcina de a combate o Rusie revanșistă și agresivă revine tot Statelor Unite. ”Este inacceptabil ca state NATO bogate ca Germania sau Canada să nu ofere decât sume modice pentru securitatea colectivă a Vestului. Deci, dacă nu America, atunci cine?”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.