Amnesty International: ambele tabere din Ucraina sunt vinovate de drama civililor

Miile de persoane decedate în urma conflictului din sud-estul Ucrainei au fost ucise din vina ambelor părți ale conflictului, care încalcă mereu regulile de război, efectuează lovituri haotice și folosesc cartierele rezidențiale ca puncte de luptă, se arată într-un raport al Amnesty International citat de BBC si preluat de DESCHIDE.md.

Potrivit raportului, autoritățile de la Kremlin au instaurat un control riguros al instituțiilor mass-media, au atribuit statut de agent internațional pentru ONG-uri dar și au contribuit la pronunțarea unor sentințe eronate pentru opozanții regimului politic din Rusia. Experții Amnesty International spun că dacă nu vor fi luate măsuri coordonate, relațiile dintre Rusia, Ucraina și alte țări din fosta componență a URSS nu vor avea o ascensiune pozitivă.

„În Ucraina, forțele rebele pro-ruse, forțele guvernamentale ucrainene dar și batalioanele de voluntari nu au avut grijă de civilii care, fără să vrea, au nimerit sub focul armelor. Niciuna dintre părți nu a înaintat nici cele mai mici cereri de atragere la răspundere a celor care se fac vinovați de uciderea civililor”, – se menționează în raport.

Amnesty dă o prognoză negativă atât pentru Rusia cât și pentru Ucraina:

  • Există riscul că civilii vor continua să fie uciși, iar criza umanitară va deveni tot mai profundă în estul Ucrainei;
  • Problemele economice ale Rusiei, alături de sancțiunile occidentului, pe fundalul crizei din Ucraina și mai mult vor mări nervozitatea Kremlinului ce se va răsfrânge asupra celor care au o gândire critică asupra acțiunilor Kremlinului;
  • În Rusia continuă intimidarea societății civile și a vocilor independente care critică acțiunile lui Vladimir Putin;
  • Acțiuni similare de intimidare și represiunea pot apărea și alte țări din fostul lagăr comunist.

Raportul Amnesty International menționează că reacția comunității internaționale față de acțiunile unor țări și formațiuni militare este „imorală și ineficientă”.

„Liderii mondiali trebuie să întreprindă imediat orice pentru a combate procedeele în permanentă modificare de desfășurare a acțiunilor militare și pentru apărarea civililor de violențele comise de statele și formațiunile militare”, spun experții organizației internaționale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.