Banca de stat Eximbank fuzionează cu Banca Românească

După un proces unic pe piața financiar-bancară românească, fuziunea dintre EximBank, în calitate de societate absorbantă, și Banca Românească, în calitate de societate absorbită, a fost înregistrată oficial la Registrul Comerțului, astfel că începutul anului 2023 aduce pe piața retailului bancar un nou jucător, puternic și pregătit să contribuie la diversificarea ofertelor bancare de pe piața românească.

EximBank, al cărei acționar majoritar este statul român, prin Ministerul Finanțelor, a devenit astfel o bancă universală românească de top adresându-se, deopotrivă, companiilor și persoanelor fizice.

“Ne-am asumat la începutul mandatului ducerea la bun sfârșit a acestei fuziuni. Statul devine astfel mai competitiv și contributor direct al creșterii gradului de intermediere bancară în România. Am încredere că managementul noii entități bancare va pune pe loc fruntaș proiectele de dezvoltare și investițiile cu valoare adăugată în economie. Le urez succes!” a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Încă din 2019, scopul achiziției Băncii Romanești a fost atât consolidarea participației statului în sectorul bancar, cât și îmbunătățirea poziției financiare a grupului Exim, respectiv diversificarea modelului de afaceri prin adăugarea clientelei de tip retail și formarea unei mase critice de clienți care să permită consolidarea bazei de atragere de resurse financiare și alocarea eficientă a capitalurilor, ca urmare a sinergiilor și a economiilor de scală rezultate.

Tranzacția are ca efect crearea unui alt brand puternic la nivel național aparținând statului român în calitate de acționar, EximBank urcând după fuziune pe locul 8 în topul băncilor – de pe poziția 21 în 2012 – cu o cotă de piață în total active de circa 3%. Această performanță a fost posibilă fără să fie antrenate resurse suplimentare de la bugetul de stat sau de la alți acționari minoritari.

Independent de componentele specifice unei bănci universale, EximBank va continua să acționeze pe segmentul garanțiilor și asigurărilor de stat, în concordanță cu mandatul primit din partea statului român, susținând astfel exporturile, tranzacțiile internaționale și alte proiecte în domenii prioritare ale economiei sau absorbției de fonduri europene.

EximBank a performat în mod accelerat în ultmii 10 ani astfel că, pe lângă intrarea în Topul celor mai mari 10 bănci după active din România, este astăzi una dintre cele mai valoroase companii românești și o instituție de importanță sistemică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Cosmin Pam Matei 4582 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Practic o înghite, Eximbank avea peste 90 % acțiuni la Banca Romaneasca!…
    Dar ce nu se știe și nu are curaj nimeni să zică e că la ordinul Stăpânului de la casa albă trebuia sa fuzioneze!,acționari la Banca Romaneasca erau culmea un consorțiu american care chipurile au vândut altui bandit finaniciar un grup grecesc !…unde americani spală banii…
    Fuziunea era necesară pentru ca colonia să poată plăti facturile pentru armament și tehnică militară!…
    Eximbank fiind o bancă de comerț exterior controlată de servicii era numai bună pentru afacerile grupurilor de interese americane!…

  2. Să fie adevărat zvonul că preș băncii ar fi fugit din țară? Ce hram poartă Halalai că nume de român nu e?
    „Ionuț Costea, președintele Eximbank-ului, este func­ționarul numit la o instituție de stat care are cel mai mare salariu din sistemul public din România: 1,1 mil. lei în 2009 (numai pe zece luni). Asta este echivalent cu un venit lunar de 113.000 de lei net (circa 27.000 de euro). Costea a fost numit la Eximbank în timpul guvernării PDL-PSD, din 2009, el fiind cumnatul liderului PSD Mircea Geoană, președinte al Senatului la acea vreme.
    Paul Ichim, un vicepreședinte al Eximbank-ului, care a venit odată cu Ionuț Costea, a câștigat, în 2009, pe baza declarației de avere, 705.631 de lei (circa 167.000 de euro pe an, respectiv 16.700 euro/lună, ținând cont că declarația acoperă numai zece luni).
    Liviu Voi­nea, membru în Consiliul de Administrație al Exim­bank-ului, a încasat circa 4.200 de euro pe lună în 2009. [10]
    Traian Halalai, președintele EximBank-ului, a câștigat suma de 1,2 milioane de lei, echivalentul a circa 23.600 de euro pe lună în 2013, potrivit declarației sale de avere.”

  3. Daca romanii ar avea bile tari, ar putea sa-si ia inapoi toate bancile incapute pe mainile strainilor.
    La aceasta noua banca de stat sa puna niste dobanzi atractive si la depozite si la imprumuturi, incat toti clientii bancilor straineze sa-si retraga banii de la acesti snapani si sa vina la banca de stat romaneasca. Sa se ajunga astfel incat nici dracu sa nu mai vrea sa fie client la o banca straina. In maxim un an ar da faliment toate bancile cu capital majoritar strain.
    Statul si-ar permite sa lucreze chiar in pierdere un an, ca n-o sa crape. Cu conditia sa nu mai asculte miorlaielile UE, FMI si altor escroci, ptr ca si la banci este piata libera……[Rumburak-fanul putinantropului criminal]

  4. O fuziune ici, o fuziune colo… cam pe modelul RBS in anii 2000? Apropo, aveti idee ce s-a intamplat cu Banca Transilvania intre 9 si 10 august 2022? cum de a ajuns sa-i creasca valoarea actiunii de la 2 ron la 20.6 ron intr-o zi in timp ce restul de segment bancar din rromania e pe -10 -20 -40%?

  5. Niciodată nu pot spune ceva pozitiv în viață de vreo bancă celpuțin românească!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.