Bombele lui Vanghelie despre „Doi și-un sfert”

Fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie a lansat o serie de acuzații în cazul arhivei fostului „Doi şi-un sfert”, actuala DGPI, serviciul secret al Ministerului de Interne.

Vanghelie a susținut într-un interviu acordat Antenei 3 că unii miniștri primeau dimineața la cafea pe sub ușă dosare cu fapte de corupție ale lor.

”Au fost multe lucruri interesante, inclusiv documente care li s-au băgat pe sub uși unor miniștri dimineața, fără să la spună nimeni nimic, ca să citească puțin din viața lor personală… diverse trucuri din astea”, a spus fostul primar.

În plus, Vanghelie a afirmat că fostul ministru al internelor Ioan Rus a încercat să-i facă un dosar lui Liviu Dragnea pe baza informațiilor din arhiva fostului „Doi şi-un sfert”.

Marian Vanghelie afirma recent că arhiva „Doi și un sfert” din MAI a fost compromisă în același fel ca arhiva SIPA, în timpul mandatului lui Gabriel Oprea.

„Un număr de 36.000 de copii, în contextul în care din datele mele erau copiile făcute și evidențiate pe xeroxul respectiv pe care s-a tras la xerox(…). Ar trebui cei care sunt în măsură și care s-au bătut pentru„Doi și-un sfert” de-a lungul timpului, doar ca să omoare această instituție și să o folosească ca anexă a altor servicii, ar trebui să știe cine cine le-a tras”, a spus Vanghelie.

Fostul edil arată cu degetul spre Gabriel Oprea.

„Documentele astea se refereau la foarte mulți oameni politici(…). Domnul Gabi Oprea ar trebui să știe foarte bine. În sensul că a fost în perioada aia foarte scurtă ministru acolo, dacă vă aduceți aminte. Cam în perioada aia s-a întâmplat”, a mai spus Marian Vanghelie, la Antena 3.

De asemenea, Vanghelie a declarat la România TV că Victor Ponta a fost ameninţat cu arhiva SIPA în perioada când acesta era prim-ministru.

„Victor Ponta a avut o comunicare foarte bună cu sistemul până şi-a dat seama că sistemul îi face probleme şi lui. Când sistemul l-a trimis ambasador pe Maior şi pe Ponta la DNA, atunci domnul Ponta a început să facă din nou pe liderul politic (…) Domnul Ponta se pare că are probleme din tinereţe şi l-au ţinut cu ele în mână … ce a spus şi Băsescu, că e ofiţer. Asta nu e o chestie nouă. Se cunoaşte, se ştie şi cum a fost racolat. (…) Era premier domnul Ponta. Dânsul a colaborat foarte bine, dar din cand în când trebuia să i se mai aducă aminte. Toate lucrurile de care discutăm azi şi ni se par aberante, domnul Ponta chiar le-a făcut împreună cu sistemul şi domnul Maior”, a susținut fostul primar.

Varianta Serviciului

Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) a respins joi „ferm”, printr-un comunicat de presă, „toate alegațiile” potrivit cărora arhiva ar fi fost gestionată sau utilizată în afara cadrului legal.

„DGPI a adoptat măsurile necesare în vederea preluării, în integralitate, în condiții de securitate și confidențialitate, a documentelor și bunurilor aflate în gestiunea personalului Departamentului de Informații și Protecție Internă, la momentul desființării acelei unități. Întreaga activitate a fost derulată potrivit prevederilor OUG nr. 76/ 2016 privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă a Ministerului Afacerilor Interne, strict în baza procedurilor administrative aprobate de ministrul afacerilor interne. Administrarea, supravegherea și protecția specială a arhivei structurii de informatii, contrainformații și de protecție — indiferent de formele de organizare și/ sau de denumirile sub care a funcționat, în timp, această unitate, au fost organizate și desfășurate potrivit Legii nr. 16/ 1996 privind Arhivele Naționale. Astfel, evidența, inventarierea, selecționarea, păstrarea și folosirea documentelor unității au fost realizate în condițiile prevederilor acestei legi”, susținea fostul „Doi și-un sfert” într-un comunicat.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.