Carl Bildt: De ce Ucraina are nevoie de arme

Este deja o marotă pentru diplomați și analiștii de politică externă să spună că nu există o soluție militară pentru conflictul din Ucraina. Singura cale viabilă către pace și stabilitate, spun aproape unanim observatorii, este cea diplomatică. Dar, în ciuda recentului acord de încetare a focului de la Minsk, continuarea violențelor – manifestată prin eliminarea violentă a forțelor ucrainene din Debalțevo – sugerează că e momentul să se ia în vedere variantele pentru împiedicarea unei soluții militare impuse de Kremlin”, scrie pentru Project Syndicate fostul premier și ministru suedez de Externe Carl Bildt. Bildt a fost Trimis Special al UE în fosta Iugoslavie, Înalt Reprezentant pentru Bosnia și Herțegovina și Trimis Special al ONU în Balcani, precum și copreședinte al Conferinței de Pace de la Dayton.

Trei think tank-uri americane influente au făcut deja acest lucru și au ajuns la concluzia că SUA ar trebui să livreze Ucrainei nu doar mai mult ajutor neletal – precum drone, vehicule Humvee blindate și echipament medical – ci și ”ajutor militar degensiv letal”, sub forma rachetelor antitanc. Guvernele europene nu doresc însă să-și modifice poziția asupra livrării de echipament defensiv și reiterează în schimb că singura opțiune este o soluție diplomatică.

Desigur, din perspectiva Ucrainei, o confruntare militară unu la unu cu Rusia nu este o opțiune viabilă. Anul trecut, când forțele separatiste din Donbas dădeau impresia că vor ceda în fața contraofensivei Ucrainei, părea posibil că Ucraina își va putea exercita din nou suveranitatea în zonă. Dar Kremlinul a mobilizat rapid grupuri tactice ale armatei de demensiunea unui batalion, pentru a-i sprijini pe rebeli. Forțele relativ fragile ale Ucrainei nu au avut nicio șansă.

Mișcarea relevă angajamentul Rusiei de a face orice pentru a împiedica o înfrângere militară a entităților separatiste pe care le-a incitat și le-a transformat în unități de luptă – un angajament care s-a menținut, chiar dacă conflictul a pus multă presiune pe forțele sale armate. Având în vedere acestea, perspectiva preluării pe cale militară a controlului asupra regiunii Donbas de către Ucraina este atât de redusă, încât ar fi o nebunie chiar și să încerce să facă acest lucru.

Dacă stăm să ne gândim la ambițiile strategice ale separatiștilor și ale patronilor lor ruși, perspectiva este și mai sumbră. Dincolo de livrarea de armament greu avansat către grupurile separatiste și de trimiterea unor unități speciale pentru a-i sprijini, Rusia se pare că își trimite acum ”voluntarii”, pentru a pregăti o armată a separatiștilor care ar putea trece la ofensivă.

O asemenea armată, speră liderii separatiști, le va permite cel puțin să-și asigure controlul asupra Donbasului. Atunci, ei ar putea să asigure extinderea entității separatiste ”Novorossia” de-a lungul întregii coaste a Mării Negre, până la Odessa. Și, după toate probabilitățile, unii vor visa să pornească și un marș către Kiev.

Pentru a împiedica realizarea unui asemenea scenariu este vital un dialog politic solid cu Kremlinul, la fel și continuarea sancțiunilor economice, pentru a arăta limpede că Rusia va plăti un preț tot mai mare pentru continuarea agresiunii. Dar a crede numai și numai în dialogul diplomatic și în sancțiuni ar putea vădi un optimism exagerat.

O abordare mai inteligentă este concentrarea pe întărirea Ucrainei din toate punctele de vedere. Pentru aceasa este esențial sprijinul politic și diplomatic. Dar poate și mai importantă este susținerea reformelor pentru eliminarea corupției si pentru reluarea creșterii economice. Recentul acord cu FMI este extrem de important din acest punct de vedere, iar acordul de liber schimb aprofundat și cuprinzător cu UE este crucial pentru transformarea pe termen lung a țării.

Dar dacă grupările separatiste, cu sprijinul Rusiei, cred că pot controla Donbasul și coasta Mării Negre, eforturile de reconstruire a societății și economiei ucrainene nu vor duce la mare lucru. De aceea partenerii externi trebuie să ajute și la întărirea capabilităților defensive ale țării.

Într-o asemenea situație dificilă vor exista mereu minți înfierbântate gata să favorizeze opțiunile militare. Însă cea mai mare îngrijorare ține de comportamentul celor pragmatici, care identifică slăbiciunile care pot fi exploatate. Dacă separatiștii susținuți de Rusia văd capacitatea militară a Ucrainei ca pe o vulnerabilitate, va fi greu să-i ții să nu-și urmeze ambițiile. Iar atunci o soluție politică sau diplomatică ar fi aproape imposibilă.

Experții în securitate trebuie să identifice ce acțiuni ar trebui să întreprindă puteri precum Statele Unite și UE pentru a întări capabilitățile defensive ale Ucrainei. Solicitarea pentru echipament neletal făcută de președintele Petro Poroșenko la recenta Conferință de Securitate de la Munchen ar trebui să ofere câteva linii directoare.

Cancelarul Angele Merkel și alții au cu siguranță dreptate când spun că nu există o soluție strict militară în Ucraina. Dar un întreg an de discuții și acorduri eșuate a demonstrat deja că nu există nici o soluție pur diplomatică. Ucraina și partenerii săi pot spera la o soluție politică viabilă doar după eliminarea sau cel puțin reducerea semnificativă a potențialului separatiștilor și al susținătorilor lor ruși de a continua campania militară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.