Ce spune Câciu despre impozitarea progresivă

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, vineri, că discuţiile privind impozitarea progresivă vor putea fi reluate doar după digitalizarea instituţiilor statului.

„Aceste lucruri, dacă vor fi luate în discuţie aplicată, se vor întâmpla după ce statul îşi realizează atribuţiile şi după ce se întâmplă ceea ce toţi ne dorim: digitalizarea instituţiilor statului”, a afirmat el, la Palatul Victoria, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute după ce Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind reducerea cheltuielilor publice.

Întrebat ce părere are despre raportul Băncii Mondiale conform căruia impozitarea pensiilor magistraţilor nu ar reprezenta o economie considerabilă, ministrul a replicat că este vorba, în primul rând, de aplicarea unor principii, precum echitatea şi justiţia socială.

„Eu nu mă duc întotdeauna după modelul acesta care spune că o anumită abordare trebuie să îmi aducă un foarte mult prinos la bugetul de stat. E vorba de principii, în primul rând, care înseamnă echitate şi justiţie socială. Populaţia României este destul de supărată pe faptul că există cetăţeni care câştigă foarte mult şi nu sunt cetăţeni din zona privată. Din această perspectivă, nu o să comentez foarte puternic raportul Băncii Mondiale. Nici nu e la noi în minister, e vorba de raportul în baza unui alt contract de asistenţă tehnică, pe care, dacă nu mă înşel, Ministerul Muncii îl are cu Banca Mondială. Eu cred că amendamentul prins la Senat este unul corect”, a spus Adrian Câciu.

Potrivit ministrului, statul are datoria să fie „suplu şi „să manifeste echilibru” raportat la veniturile cetăţenilor.

„Partea de abordare a cumulului pensie cu salariu se va face prin act normativ la nivel de lege, iar legat de celelalte elemente, de posibilităţi de taxare (…), în primul rând, trebuie să vă spun că încasările statului încep să revină la normalul programat. Deci, instituţiile de stat au început să îşi înţeleagă mai bine rolul şi au revenit la un trend de normalitate, pe de o parte. Pe de altă parte, cred că, la acest moment, în care avem această ordonanţă, nu se impune să intervenim pe o impozitare”, a completat el.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. De parcă pe vremea lui Iliescu era digitalizat anaf-ul! Nu vor liberalii hoti ca sa nu piardă bani. Tot amaratul să scoată căruța din mocirla!

  2. Din ciclul ,,cum sa impacam si capra si varza” sau ,,cum sa-i belim pe saraci sa avem bani la buget, dar sa nu dea bogatii nimic, ca sunt ai nostri”! Tocmai s-a aprobat ordonanta austeritatii, fara cele doua puncte: cumul pensie-salar si pensiile speciale! Parca era mai multa dreptate sociala pe vremea lui Ceausescu!

  3. Câciu, această oficină mizerabilă a securiștilor din Ministerul Finanțelor deplânge ca ministru situația supărării cetățenilor țării pe privilegiile jivinelor care ne conduc, dar a validat scoaterea sporurilor doctorale și a cumulului pensiilor nesimțite cu salariile speciale din Ordonanța Austerități, la cererea celor doi lotri doctorali, Ciucă și Bode. Acu se dă sfătos în privința Băncii Mondiale și plânge crocodilian pe umărul românilor. Ce liberal abject!

  4. cum sa luam ca sa le dam ”rudelor si pretenilor” salarii cat mai mari propotional cu IQ de la grezna gastii…dar daca e fiu, nora, amanta vorba lui Orban, nu am fost in parlament ca sa stiu meandrele sufletului si ADN-ului ca Sica Mandolina…

  5. a se citi invers proportional cu IQ de la glezna gastii in loc de proportional

  6. Principii? Cel mai important in capitalism e imbogatirea prin exploatare legala. Aparent impozitarea progresiva ar fi un principiu just, dar din lipsa de mijloace tehnice si mai ales inteligenta ramanem smecheri. In Italia (unde digitalizarea functioneaza si cateodata o ia razna) exista impozitare progresiva, care e greoaie, pentru ca daca intr-un an depasesti „anvelopa” de redit, anul urmator, la declaratia de venit ti se recalculeaza impozitul datorat pe anul trecut (sau primesti banii retinuti injust). Tembelism financiar, de asta muribundul Berlusconi vrea „flat tax” (impozit unic), la miliardele lui nu-i convine sa plateasca cea mai mare cota de impozit. Cel mai corect principiu ar fi: la venituri juste, taxe juste, ceea ce capitalismul hot nu il poate aplica.

  7. Cand aproape 30% din numarul contractelor de munca sunt pe salariul minim, mai bine te interesezi sa afli cate din ele sunt de fapt la gri!

  8. O toaca pana ne intra in cap. Hai ca vine ! Iar reactia, ca si a prostilor care stau 4 ore in masina pe Valea Prahovei, – Ce sa facem noi ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.