Chirițoiu arată cu degetul: Parlamentul a stricat piața RCA

Șeful Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, consideră că situația nefericită din piața asigurărilor, confruntată în ultimul timp cu falimentele City Insurance și Euroins, este cauzată de modificările aduse în Parlament legii RCA.

„Reglementatorul (Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, n.r.) ne-a spus acum un an şi ceva că sunt probleme la City Insurance. Acum ne spune că nici Euroins nu e suficient de bine capitalizată pentru riscurile pe care şi le asumă. Este o problemă de reglementare, o zonă în care noi n-avem expertiză. Nici eu, nici colegii mei din Consiliu nu putem să spunem cât capital ar fi trebuit să aibă City pentru riscurile pe care şi le-a asumat sau cât capital ar trebui sau ar fi trebuit să aibă Euroins pentru riscurile pe care şi le asumă. Nu putem din acest punct de vedere decât să acceptăm decizia reglementatorului. Ei au analizat, au constatat că Euroins n-are suficient capital, că nu respectă toate regulile şi i-au retras autorizaţia de funcţionare. Repet, e un subiect strict de reglementare, asupra cărora noi nu avem niciun fel de influenţă şi n-avem expertiză. Legislaţia de RCA are probleme pe care le ştim de ani de zile, nu sunt niciun fel de mister. Unele vin din modificări introduse în Parlament. Ultima dată când a fost discutată legea asigurărilor, a fost o Ordonanţă de Guvern în 2016, cred, la care noi am contribuit. Ea a suferit nişte modificări în Parlament, iar unele dintre acestea au fost nefericite şi au condus la efecte nocive pe piaţă”, a explicat Chiriţoiu, conform Agerpres.

Potrivit şefului autorităţii de concurenţă, e nevoie de voinţă pentru a corecta erorile din legislaţia pe RCA, existente la acest moment.

„Ca să-l parafrazez pe fostul preşedinte al Comisiei Europene, Juncker, care a zis la un moment dat, în criza economică, că dacă tot ştim ce avem de făcut, nu ştim cum să fim aleşi, să fim realeşi după ce vom face ceea ce trebuie făcut. Asta spun şi eu cu RCA-ul: ştim ce-i de făcut, ştim care sunt hibele în lege, trebuie doar să avem curajul să corectăm aceste hibe din lege. Nu e un mister ce schimbări trebuie făcute, trebuie doar să avem curajul să corectăm aceste erori. Consiliul a făcut propuneri pe zona asta. Undeva, crizele ajută să concentreze atenţia. Deci, eu sper că nu această nouă criză nefericită, cum e pentru consumatori, pentru şoferi, nu va fi irosită şi o vom folosi ca să corectăm, repet, lucrurile care ştim că sunt greşite în cadrul nostru de reglementare”, a declarat Bogdan Chiriţoiu.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, vineri, să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4575 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Dacă dta și colegii dtale nu aveți expertiză, de unde știți că e o problemă de reglementare?
    De ce insistați să vă dați cu părerea pe domenii care nu vă privesc?!

  2. RCA trebuie desfintata. Actualul sistem este de fapt, un transfer de bani de la cei care sunt atenti la cei care ii doare in 14 si fac accidente. Sistemul trebuie schimbat. O idee ar fi ca banii de asigurare sa fie livrati intr-un cont. Daca nu gresesti, ramai cu banii, iar daca gresesti ii pierzi si mai vii cu alti bani de acasa. Asta ar fi normalitatea. De ce trebuie sa plateasca o generatie pentru cativa tineri teribilisti? Cum ar mai castiga sefii si angajatii ASF salariile babane?

  3. Intru totul de acotd. Cine nu are expertiza ar trebui sa taca. Si de ce trebuie sa fie automat acceptata decizia reglementatorului atata vreme cat doar acesta „supravegheaza” piata asigurarilor de la inceput si a adus-o in halul in care a adus-o, demonstrand astfel ca e incapabil sa o controleze, supravegheze si reglementeze ??! Nu e doar o problema de capital ca nici o societate nu are capital suficient avand in vedere ca la RCA raspunderea este nelimitata. Tocmai pentru ca societatile nu au capital suficient se protejeaza pentru daune multe (agg.) si mari prin contracte de reasigurare pe care platesc milioane de euro. Deci nu e doar o problema de capital cum vrea ASF sa o reduca ca sa poata sa dicteze doar ei in piata si sa defavorizeze societatiele in dezvoltare si sa ramana doar cei mari in piata. E si o problema de reglementare foarte simpla: RCA fiind o asigurare obligatorie n-ar trebui sa fie permisa intermedietea prin broker- in nici o tara avand ac. tip de asig. obligatoriu nu se face plasarea prin broker doar la noi – intrucat pana la 30-40% din prima se consuma prin brokeraj. Acesti minunati reglementatori, adica intangibilul si bine platitul ASF conduce piata de dintotdeuna si nu stie decat sa aprobe cresterea tarifelor de prima si sa bage in faliment societatile care se multumesc cu un profit mai mic practicand tarife mai mici. Uitati-va cine face profit mare in piata de asigurari (deci piata de servicii !!!) si se va vedea si pentru cine se fac jocurile.

  4. În GB asigurările RCA se vând exclusiv prin brokeri, în Germania prin agenți, tot în Germania și Olanda prin brokeri și francize (a intrat o franciză și în România).
    Costurile de intermediere sunt vizibile la încheierea asigurării (au ajuns undeva la 10%) și sunt mai mici decât costurile de intermediere pentru produsele alimentare, de exemplu (oare de ce ar fi ciudat să cerem ca alimentele să fie vândute doar în magazine de stat?)
    În rest, de acord – mai mult sau mai puțin – cu ce ai scris.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.