Maia Sandu, noul premier de la Chişinău

UPDATE Membrii noului Guvern al Republicii Moldova, condus de prim-ministrul Maia Sandu, au depus jurământul de învestire în funcție, după ce au primit votul de încredere din partea Parlamentului.
„Astăzi este o zi istorică. Va rămâne în istoria modernă a R. Moldova ceea ce am făcut cu toții. Mă mândresc că în legislatura acestui Parlament avem așa bravi deputați. Ceea ce s-a întâmplat astăzi, demonstrează că putem găsi limbă comună. De dvs depinde, de capacitatea Maiei Sandu depinde cât de funcțional va fi acest Guvern. Haideți să fim mai înțelepți! Să mergem la compromis, să dăm dovadă de curaj, pentru copii noștri, pentru nepoți!”, a declarat președintele Igor Dodon.
„Noi vom reuși să facem diferența. (…) Haideți să asigurăm o tranziție pașnică a puterii!”, a declarat Maia Sandu după ce a rostit jurământul.

UPDATE Parlamentul a votat noul guvern, condus de Maia Sandu.
Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, va fi va fi vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne.

UPDATE „Dictatorul a căzut. Începând de astăzi regimul oligarhului a fost învins”, a declarat Maia Sandu.
„Astăzi am obținut o victoria asupra fricii și mafiei. În ciuda tuturor obstacolelor create, parlamentarii din această sală s-au reunit pentru a pune capăt unui regim odios. Astăzi începe procesul de curățare al Republici Moldova și de construire a unui viitor mai bun. Nu va fi ușor, dar noi nu am venit în politică pentru că este ușor, ci pentru că trebuie”, a mai declarat Sandu, citată de cotidianul.md.
Lidera PAS apreciază că, în acest moment, Republica Moldova trăiește cea mai dificilă perioadă din istoria ei.

UPDATE Parlamentul a aprobat declarația conform căreia Republica Moldova este declarată stat capturat.
Prezentând proiectul de lege privind recunoașterea Republicii Moldova drept stat capturat, Andrei Năstase a cerut demiterea conducerii PG, SIS, CEC, CNA, Consiliului Audiovizualului, ANI ȘI CSJ, potrivit cotidianul.md.
De asemenea, s-a cerut crearea comisiilor de anchetă a furtului miliardului, anchetarea „Laundromatului” și anularea sistemului de vot mixt. Totodată, s-a stabilit ca Republica Moldova să se adreseze la CEDO, privind „abuzurile care au fost comise de conducerea Curții Constituționale”.

UPDATE Igor Dodon a semnat decretul. Maia Sandu este noul prim-ministru al Republicii Moldova.
„În conformitate cu prevederile Constituției Republicii Moldova, ca urmare a consultării fracțiunilor parlamentare am decis să desemnez la funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova pe Dna Maia SANDU”, a transmis Igor Dodon prin intermediul unei postări pe Facebook.

UPDATE Deputații blocului ACUM și PSRM au aprobat Biroul Permanent al Parlamentului. Acesta va fi alcătuit din 15 membri, dintre care 5 din oficiu, 3 deputați PSRM, câte doi deputați de la PAS și PPDA, două locuri pentru PDM și un loc pentru Partidul Șor.

UPDATE Curtea Constituțională a Republicii Moldova a emis o nouă decizie, care vizează ședința parlamentară convocată de către Blocul ACUM și PSRM. Conform deciziei, orice act adoptat sâmbătă în Parlament este nul, deoarece termenul de formare a organelor din Parlament a expirat vineri.
„Orice acțiune și/sau act legislativ care are drept scop desfășurarea activității Parlamentului după apariția circumstanțelor de dizolvare obligatorie, constituie o încălcare gravă a prevederilor constituționale și sunt nule”, se menționează în documentul emis de Curtea Constituțională a Republicii Moldova.

UPDATE Parlamentul de la Chişinău va avea patru vicepreședinți: socialistul Ion Ceban și Alexandru Slusari și Mihai Popșoi – deputați din blocul politic ACUM, precum și unul din partea opoziției. Cu votul a 56 de deputați, președinta Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Zinaida Greceanîi, a fost votată în funcția de speaker al Parlamentului.

UPDATE Blocul ACUM „Platforma DA și PAS” și PSRM au stabilit lista membrilor viitorului Guvern.
La șefia Guvernului ar urma să fie votată lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, iar liderul Platformei DA, Andrei Năstase, în funcția de ministeru al Afacerilor Interne.

Parlamentul Republicii Moldova s-a întrunit într-o şedință extraordinară la care participă și Igor Dodon. Blocul ACUM, condus de Andrei Năstase și Maia Sandu, negociază cu Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) formarea unui nou Guvern.
Pe ordinea de zi a ședinței se menționează alegerea conducerii și a organelor de lucru ale Parlamentului, aprobarea programului de activitate, lista membrilor Guvernului, precum și adoptarea unor proiecte de lege.
Președintele Partidului Democrat, Andrian Candu, a anunțat că membrii formațiunii sale nu au fost invitați la ședință.
Deputatul socialist Ion Ceban a anunțat că cei 35 de deputați ai fracțiunii PSRM vor semna „înțelegerea politică temporară cu blocul ACUM privind dezoligarhizarea și readucerea Republicii Moldova în albia Constituționalității”.
Documentul ce urmează să fie semnat de deputați prevede, printre altele, votarea Maiei Sandu în funcția de prim-ministru, relatează publicația Ziarul de Gardă.
Contrar deciziei date de Curtea Constituțională, Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, a anunțat că nu va semna momentan decretul de dizolvare a Parlamentului și va organiza luni o serie de consultări cu fracțiunile parlamentare, relatează site-ul deschide.md.
„Conform Constituției, președintele poate dizolva Parlamentul doar după consultarea fracțiunilor. Nici o lege nu mă obligă să dizolv azi Parlamentul. Nu voi semna azi decretul. În funcție de situație, luni voi invita pentru consultări fracțiunile, așa cum prevede Constituția. Știu că este decizia CCM care obligă Președintele să dizolve Legislativul. Partidele pot să mai negocieze, poate azi vor găsi compromis”, a declarat Igor Dodon în cadrul unei conferințe de presă.
Din decizia Curții Constituționale de la Chișinău rezulta că vineri, 7 iunie, a fost ultima zi în care putea fi format un Parlament funcțional. În caz contrar, președintele era obligat să dizolve sâmbătă, 8 iunie, Parlamentul.
Potrivit cotidianul.md, președintele Igor Dodon a declarat că se fac presiuni enorme asupra sa și a deputaților din Parlament, în încercarea de a-i opri să formeze o majoritate Parlamentară și să voteze un nou Guvern.
„Îmi caută rudele, pentru a-mi deschide dosare penale, pentru a mă șantaja. Montează filmulețe. Va fi mult noroi, dar eu nu voi ceda”, a declarat Igor Dodon.
El a mai spus că salută curajul deputaților de crea o majoritate parlamentară și de a forma un Guvern.
„Am avut o întâlnire cu deputații din parlament. Salut curajul lor în pofida la tot ce se întâmplă, pentru a duce la bun sfârșit procedura de creare a conducerii Parlamentului. După aceasta vom vedea ce facem cu înaintarea candidaturii pentru postul de premier, după consultarea cu fracțiunile”, a spus Igor Dodon.
„Referitor la documentul publicat despre federalizarea Republicii Moldova, acele propuneri au fost din partea lui Vlad Plahotniuc, acum doi ani, și trimise în Federația Rusă pentru a fi închise dosarele penale pe numele lui. Cred că partenerii din Rusia au probe și la momentul potrivit va apărea totul. Murdar și nu este corect. Eu nu am cedat. Am spus că Plahotniuc nu va fi prim-ministru. Că nu voi semna decretul. De asta vor începe toate atacurile”, a mai spus Dodon, citat de cotidianul.md

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

10 Comentarii

  1. e penca tattarimea cu besescu an frunte va genocideaza tara de patru decenii. Au genocidat fizic poporul armenian, pa Isus din ordinul jiddannilor, la care tattaru din apucatura se baga automat sluga. Daia se baga tattarii sluga automat la jiddannii aia din UE la brussel.

    Tattaru in romania sa infiltrat demult cu predilectie in armata, securitate, invatamant, politica. Scursuri humane, mai negri de doua ori ca tziganu, asi da cu vopsea galbana pa cap.

  2. Platforma DA si moflujii = impostori de anvergura. Mint si omoara ca sa fure, sa-si umple buzunarele proprii. A se vedea si dezastrul României din ultimii 30 de ani, care tot asa a-nceput. „Moldova, stat capturat”. Bine spus. De tâlharii platformei DA si restului moflujilor de la Chisinau. Sosiile lui Iliescu, Petre Roman, Constantinescu Emil, Basescu, Liicheanu, Johannis, Nastase Adrian, Dancila, Ponta …

  3. Alt stat esuat. Au scapat de baracudele rusesti si vor da de rechinii occidentali. O adevarata fericire pe moldoveni!

  4. Gasca venita la putere acum la Chisinau a supt de la Basescu asa ca vai de Moldova pe ce maini a incaput, a scapat de dracu s-a dat peste ta-su.

  5. Dezordinea mentala care a provocat stirea este mai grava degat dezordinea morala a politicienilor.
    CUm poti considera valida, corecta decizia Parlamentului IMPOTIVA HOTARARII CURTII CONSTITUTIONALE???
    Anarhistii acestia, bolsevici = neo-marxisti trebuie arestati, ju8decati pentru inalta tradare si scosi din viata publica.
    Maia Sandu – o netermionata si o impotenta pro-GAY-sista care da Basarabia fecalistilor si celorlalti satanisti fiindca atat are in cap; uitati-va la nufa ei de boilnava psihiatrica!

  6. Lovitura de stat.
    Actiune anti-constitutionala.
    Cand ii vezi fata ti se apleaca…

  7. Moldova nu este o tara in adevaratul sens al cuvantului ; este un teritoriu romanesc , smuls Romaniei de catre turci si facut cadou Rusiei ! Rusii , experti in domeniu , au inceput imediat rusificarea , care continua si astazi prin propaganda perseverenta ruseasca , sprijinita de dezinteresul total si ticalosit al Romaniei ! Dupa anexarea Basarabiei la Rusia , o mare parte din moldoveni, au fost exilati in Siberia si in casele lor au fost adusi rusi pentru a se schimba structura etnica a Basarabiei , lucru care aproape a si reusit ! Acum R. Moldova este o tara aflata in sfera de influienta a Rusiei ! Astfel , Rusia , si-a taiat o felie din tortul moldovenesc , la fel cum a facut cu toti vecinii sai : Transnistria ! Aici , in acest teriroriu ocupat de Armata a -14-a rusa s-a creiat, in mod artificial , R. Transnistria , un fel de gubernie ruseasca , nerecunoscuta de nimeni pe plan mondial, cu exceptia Rusiei , desigur si a catorva state satelit ! Europa de astazi , ca si Romania , este complect neinteresata de ce se intampla acolo , la fel, cum nu este interesata de ocuparea prin forta armata a unor teritorii ucrainene . Moldova actuala , deznationalizata , condusa de Sneguri , Voronini , Dodoni , are o singura directie : mama Rusia ! Putinii romani , autentici , care au mai ramas pe acest teritoriu romanesc , nu primesc nici un sprijin , serios , de acolo de unde ar trebui sa primeasca si se simt abandonati ! Asa ca ce se intampla azi in Basarabia este , doar , un joc de glezne ! Ca se canta la un tambal , sau la altul , melodia este tot aia !

  8. Oare cati „cai troieni” are ascunsi acest guvern pentru a cadea in gat ?. Probabil astia au fos6tb lasati sa conduca pentru a dovedi ca sunt fara valoare si ai scopate din scena politica, nu ar fi o noutate. Doar daca, daca … deschid ochii la timp si vor descoperii „caii troieni” ptegatiti pentru ai sabota.

  9. Moldoveanca asta seamana cu Sulfina Barbu din tinere. Asa ca Moldova a incaput pe foarte bune maini, vai de moldveni cand or vedea ce viata plina de cacao de cacao o sa aiba de acum incolo.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.