
Candidatul Alianței electorale ”România, Înainte!” la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că la momentul în care se va discuta despre modificarea Legii fundamentale și-ar dori să existe proceduri mai logice și mai rapide de deblocare a unei crize prin dizolvarea Parlamentului.
Candidații au fost întrebați, la dezbaterea organizată de Antena 3 CNN la Palatul Parlamentului, ce articole din Constituție ar propune spre a fi modificate, în calitate de șef al statului, la o eventuală revizuire a Legii fundamentale.
”Eu nu am în program modificarea, inițierea unui proces de modificare a Constituției, dar sigur că el poate să apară. Dacă el apare, nu prerogativele prezidențiale sunt prima chestiune, avem reformă administrativ-teritorială, avem, din punctul meu de vedere, un articol care să statueze mai clar, mai larg, mai explicit egalitatea femeii cu bărbatul, nu doar în termeni politici și formal juridici. Dar, dacă m-ați întrebat, exact de asta aș susține toate articolele care să limpezească toate ambiguitățile în ceea ce înseamnă puterea executivă a președintelui și puterea executivă a prim-ministrului, adică atribuțiile de politică externă, tacit și prin hotărâri ale Curții, noi le avem arondate acum președintelui, dar am un articol în Constituție care spune că Guvernul face politica internă și externă a României, prezența la Consiliul European și așa mai departe și mai ales dizolvarea Parlamentului. Aș dori, atunci când se va modifica această Constituție, să avem proceduri mai logice și mai rapide de deblocare a unei crize prin dizolvarea Parlamentului”, a spus Crin Antonescu, la dezbaterea organizată de Antena 3 CNN la Palatul Parlamentului.
Nicușor Dan a declarat că modificarea Constituției nu reprezintă o prioritate pentru el, în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale.
‘Consider că, prin numeroasele dezvoltări pe care Curtea Constituțională le-a făcut, avem un cadru constituțional care este bine înțeles de sistemul administrativ. În programul meu politic nu am spus modificarea Constituției, am spus modificarea legii de funcționare a Curții Constituționale, ceea ce se poate face fără modificarea Constituției, doar prin vot în Parlament, pentru ca judecătorii CCR să fie magistrați de profesie. Cred că este important ca, dacă pentru un furt de bicicletă te judecă un judecător, pentru o chestiune importantă a statului să te judece tot un judecător. În perspectivă, cred că o modificare importantă a Constituției ar fi ca și propunerile de membri ai CCR să vină tot din sistemul judiciar, dar înainte de asta trebuie să facem o bună reprezentativitate a sistemului judiciar, pentru că în momentul de față ea nu există’, a precizat edilul general.
El a reamintit că există două decizii ale Curții Constituționale, conform cărora referendumurile sunt obligatorii. Pe de altă parte, a menționat Nicușor Dan, votul bucureștenilor exprimat la referendumul local din 2024 a fost ‘încălcat’ prin legea bugetului național.
‘Problema este în cât timp ai acces la Curtea Constituțională, pentru că, din păcate, în momentul de față, ai acces cam peste trei ani, din momentul în care faci sesizarea’, a mai spus Nicușor Dan.
Lavinia Șandru, candidatul PUSL la alegerile prezidențiale, a afirmat, miercuri seară, că ar propune ca România să fie o republică prezidențială după model american, argumentând că altfel ar merge lucrurile în țară în momentul în care președintele ar fi premier.
Aceasta a răspuns unei întrebări referitoare la primul/primele articole din Constituție pe care le-ar propune spre a fi modificate atunci când va ajunge la Cotroceni.
”Aș veni cu o propunere, după o dezbatere națională prealabilă, de a modifica Constituția în așa fel încât România să fie o republică prezidențială după model american (…). În momentul în care președintele ar fi premier, altfel ar merge lucrurile în România. Sigur, asta în paralel cu o reglementare în ceea ce înseamnă capacitatea ca președintele să vină să răspundă pentru orice în fața Parlamentului, președintele să aibă obiective clare pe care trebuie să le anunțe, președintele trebuie să prezinte rezultatele la fiecare trei luni și, sigur, dacă Parlamentul consideră că trebuie suspendat sau demis să poată să o facă în cadrul unui statut cât se poate de clar”, a afirmat Lavinia Șandru, la dezbaterea organizată de Antena 3 CNN la Palatul Parlamentului.
Candidatul independent la alegerile prezidențiale Daniel Funeriu a declarat miercuri seara că, în cazul în care ar ajunge președinte al României, ”ar întări” în Constituție puterea referendumului, care ar fi obligatoriu.
Potrivit candidatului, președintele României ar putea fi suspendat, însă cu avizul Curții Constituționale.
”De acord cu întărirea puterii referendumului. Referendumul trebuie să fie obligatoriu. Doi – întărirea dreptului la opinie. (…) Suspendarea președintelui – da, să fie făcută, dar cu avizul conform al Curții Constituționale. Aș întări articolul 138 alineatul 5, care are de-a face cu finanțele publice, pentru a avea mult mai multă rigoare. Autoritățile publice să dea socoteală mai ușor cetățenilor și aș convoca la Cotroceni o discuție societală dacă sau nu să introducem în Constituție moștenirea creștină a poporului român. Nu știu dacă aș supune acest lucru referendumului”, a spus Funeriu.
Candidata USR la prezidențiale, Elena Lasconi, a afirmat, miercuri, că, în cazul în care va deveni președinte, va face un referendum pentru introducerea în Constituție a dreptului femeii la avort, menționând că dorește și adăugarea în Legea fundamentală a prevederii ”Fără penali în funcții publice” și a Punctului 8 de la Timișoara.
”Eu nu aș modifica, aș adăuga. În timpul mandatului meu vreau să fac un referendum pentru dreptul femeii la avort, pentru că a fost câștigat cu greu acest drept și îmi doresc, la fel cum s-a întâmplat și în Franța, să adăugăm asta în Constituția României. De asemenea, aș vrea să adăugăm ‘Fără penali în funcții publice’. Și cred că este foarte important Punctul 8 de la Timișoara, dacă vă aduceți aminte, poate că unii nu își mai aduc aminte de el. În rest, mi se pare că avem o Constituție bună”, a precizat Lasconi, la dezbaterea electorală organizată de Antena 3 CNN la Palatul Parlamentului.
Ea a mai spus că va fi un președinte implicat, iar Constituția îi dă dreptul de a fi vocea românilor.
”Am citit-o chiar de mai multe ori. Eram foarte preocupată de articolul 86, 87 și 88, să văd cum aș putea eu să influențez într-un fel Guvernul sau Parlamentul, cum aș putea să fiu vocea românilor, că pe mine mă interesează să mă implic. Voi fi un președinte implicat, dar îmi dă Constituția aceste drepturi și pot să lupt pentru români”, a adăugat Lasconi.
Candidatul independent la funcția de președinte John-Ion Banu-Muscel a afirmat, miercuri, că referendumul popular trebuie să aibă ”putere executivă”.
Cei șapte candidați la funcția de președinte al României, prezenți la dezbaterea organizată de Antena 3 CNN la Palatul Parlamentului, au fost întrebați ce ar schimba în Constituția României.
”Constituția trebuie să servească interesele națiunii, ale cetățenilor. De aceea, primul lucru pe care l-aș modifica în Constituție este a da o voce poporului, prin aceea de a face ca referendumul popular să aibă putere executivă”, a declarat Banu-Muscel.
El a pledat pentru un executiv minoritar.
”Aș face ca guvernul nostru să fie un guvern minoritar, nicidecum un guvern majoritar, un guvern care cu 33%, prin votul direct al cetățenilor, să fie suficient și în felul acesta noi să dăm voce și de fapt autoritate parlamentului nostru”, a explicat candidatul independent.
Candidatul Partidului Național Conservator Român la alegerile prezidențiale, europarlamentarul Cristian Terheș, își dorește modificarea Constituției prin definirea căsătoriei ca fiind uniunea liber-consimțită între un bărbat și o femeie și includerea în Legea fundamentală a dreptului românilor de a avea și folosi cash.
‘Am avut șansa în 2018, la referendumul de atunci, să avem această prevedere introdusă în Constituție. Din păcate, ca urmare a unei manipulări odioase care a avut loc în România, nu suficient de mulți români s-au dus la vot, astfel că referendumul respectiv nu a avut cvorum. Astăzi, însă, se vede de ce era importantă prevederea respectivă, pentru că nu se mai vorbește despre soț, ci despre bărbat și femeie. E neclar astăzi ce mai este un bărbat, ce mai este o femeie. Dar astăzi suntem într-o situație, la nivelul Uniunii Europene, unde este neclar ce mai este o femeie. Și e important să precizăm că atunci când vorbim de bărbat și de femeie vorbim despre sex, care este clar stabilit la naștere’, a afirmat Terheș, miercuri, la dezbaterea organizată de Antena 3 CNN, la Palatul Parlamentului.
O altă modificare a Legii fundamentale pe care și-ar dori-o Cristian Terheș este introducerea precizării potrivit căreia ‘în România, Constituția este legea supremă în stat’.
‘Avem Curtea Constituțională care este garantul supremației Constituției, dar nu știm care și unde, cum, ce înseamnă supremația Constituției. La nivel european, astăzi, se vorbește despre federalizare, iar direcția înspre care ne îndreptăm este să ne pierdem suveranitatea’, a adăugat Terheș.
Potrivit europarlamentarului, o nouă prevedere în Constituție ar trebuie să fie cea referitoare la ‘cash’.
‘În ultimul rând, a treia prevedere – dreptul românilor de a avea și de a folosi cash’, a precizat Cristian Terheș.
Pai alea 2 milioane de biciclete furate de ccr votantilor ? Cum ramine cu ele bre’ ?
Trebuie desfiintata urgent CCR. Atributiunile pot fi preluate lejer de ICCJ dar cu conditia sa fie deratizata de oamenii lui Koldea.
Referendumurile sunt demersuri populiste, au fost mai multe fara consecinte: referendumul pt reducerea nr. de parlamentari la 300, pt. familia traditionala, pt. demiterea ‘Jucatorului’. Dupa atatia ani de politica si vizite in afara, la Bruxelles, Paris, Washington, Londra, Berlin, Roma etc, candidatii ar fi trebuit sa afle cumva asta.
Un 💩! Totul pentru ei, se coordonează Constituția României cu ce se impune de la UE și Romania nu mai este atât indivizibil și suveran, orice escroc și orice infractor poate ocupa o funcție de stat în tara noastră, se dorește împingerea migranților cat mai urgent posibil din Grecia și puzderia din Italia că în urma cu cel puțin 100 ani, încât în România trăiau peste 12 națiuni toate în trecere cu popas de luni sau câțiva ani buni. Nu cadeți in plasa, turul e pe placerea UE, nu favorabil Romaniei și cetățenilor români!
In atentzia Guvernului, Parlamentului shi Preshedintelui: Totzi candidatzii au cerut ca romanii din strainatate sa se intoarca acasa ca sa participe la reconstructzia Romaniei. Propun ca sa se ofere ceva in schimb sau macar ceva garantzii, ca de altfel pentru protejarea tuturor romanilor neoshi, altfel va fi un simplu limbaj de lemn. Investitziile folosite de stat pentru cumpararea de licentze sunt nefolosite, mai ales ca fabriciile au fost distruse. Asha ca ele pot fi oferite gratis inclusiv garantzii ca vor fi scutitzi de taxe, sa zicem 5 ani, romanilor care vor sa se intoarca shi sa reinudstrializeze folosindu-le in nume propriu. In acest sens sunt multe variante. Deasemeni trebuie vazut cum au ajuns sa fie vandute, ex. la entitatzi ruse, fabrici shi uzine, mai ales ca multe au fost deja distruse. influientza straina trebuie eliminata, mai ales de la spionul rus dovedit tov.Yliescu Y. care alerga nebuneshte pe Regele nostru…
O zi buna.
Con
P.S. Azi se vede > ca oricand ce Regele prin Monarhia Constitutzionala reprezinta o garantzie reala pentru stabilitate.