„Nu ne vom deschide graniţele pentru cerealele ucrainene!”. Kievul amenință cu arbitrajul

Ca răspuns la restricţiile impuse exporturilor sale de cereale, autorităţile de la Kiev au avertizat că ar putea demara o procedură de arbitraj internaţional.

Polonia a anunţat deja că va continua să blocheze importurile de cereale din Ucraina, chiar dacă Bruxelles-ul va ridica interdicţiile, transmite Reuters.
Aceste restricţii, destinate să reducă excesul de aprovizionare cu cereale, ar urma să expire vineri.

„Nu avem nicio intenţie de a-i prejudicia pe fermierii polonezi. Apreciem sprijinul cetăţenilor polonezi şi familiilor poloneze”, a scris prim-ministrul ucrainean Denis Şmîhal pe reţeaua socială X. „Însă în cazul încălcării legilor comerciale în interes de populism politic înainte de alegeri, Ucraina va fi forţată să se îndrepte spre arbitrajul Organizaţiei Mondiale a Comerţului”, a adăugat Şmîhal.

Restricţiile impuse de Uniunea Europeană în luna mai au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României şi Slovaciei să blocheze vânzarea pe pieţele lor interne a grâului, porumbului, rapiţei şi seminţelor de floarea soarelui provenite din Ucraina, însă au permis tranzitul acestor produse pentru a fi exportate în alte ţări.

Autorităţile poloneze, ţară unde în luna octombrie ar urma să aibă loc alegeri parlamentare, susţin că cerealele ucrainene ieftine fac neprofitabilă producţia locală, şi marţi au anunţat că nu vor ridica interdicţia chiar dacă UE va decide să nu prelungească aranjamentul dincolo de săptămâna aceasta.

Cele cinici state membre UE din Europa de Est, printre care se numără şi România, ar dori ca restricţiile impuse de UE în luna mai să fie prelungite, cel puţin până la finele anului. Guvernul polonez este presat de fermierii să adopte o poziţie fermă, având în vedere alegerile de luna viitoare.

„Nu ne vom deschide graniţele pentru cerealele ucrainene! Embargoul va rămâne în vigoare”, a anunţat premierul polonez Mateusz Morawiecki pe reţeaua socială X. Separat, Guvernul polonez a informat şi el că „în eventualitatea în care Comisia Europeană nu va prelungi restricţiile care vizează importurile de cereale din Ucraina dincolo de 15 septembrie, Polonia va introduce un astfel de embargou la nivel intern”.

Continuarea exporturilor de cereale este importantă pentru Ucraina, în special după ce în luna iulie Rusia s-a retras dintr-un acord internaţional care permitea Ucrainei să exporte cereale via porturile sale de la Marea Neagră. Guvernul de la Kiev estimează că în sezonul agricol 2023/2024, care a început la 1 iulie, Ucraina va putea exporta o cantitate de aproximativ 50 de milioane de tone de produse agricole.

Înainte de invazia rusească, ţările din Europa de Est nu se numărau printre principalii importatori de cereale ucrainene, însă datele vamale arată că exporturile de cereale şi oleaginoase ucrainene în Polonia şi România au crescut semnificativ anul trecut.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

17 Comentarii

  1. Am la o asociatie 9 hectare teren mostenite de la bunici. Anul trecut mi-au dat 120 milioane vechi. Anu asta 70 pentru ca au vandut graul cu zero 8 lei. Adica am pierdut 500 euro in favoarea evvreilor ucrainieni americani. Au dreptate evvreii cand rad de romani ca sunt armata cu generali oi sau miei. Bine ca nu i-au facut Capre …si fizic. Evvreii sa dea Sydul Basarabiei inapoi ce au furat de la romani. Caprelor…cu stele pe umar si in frunte desteptarea….

  2. Din păcate, romanii nu învață nimic de la polonezi și nici de la unguri. Ne mai miram ca-și bate joc de romani oricine poate.

  3. Smil asta se comporta de parca UE este in ograda lui. „Da-i un deget lui Ivan, ca se suie pe divan”! Cind te conduce scUrSSula , MetSSola si betivul de TimmermanSS ( chiar daca si-a dat demisia) la ce te poti astepta. Dupa scutiri de taxe si impozite ,ca sa-si poata vinde granele ,mai si ameninta….

  4. Aloo dragi comentatori aici in Romania comanda Cia si mossad atat. Astia de aici executa si tac. Pai ce vreti voi, politica de independenta? Unde va treziti?

  5. Foarte bine, adresați-vă cui vreți voi, muşcați mâna care v-a hrănit ca să vadă toți ce javre sunteți!
    Felicitări dle. preşedinte al Poloniei, poate conaționalii dvs. înțeleg acum de partea cui ați fost mereu şi cum v-ați trădat țara!

  6. Obraznicii astia ucrani nu au nicio limita. Se considera buricul pamantului. Asa ne trebuie daca suntem condusi de tradatori.

  7. ukrana trebuie sa dispara ca stat. Permanent da dovada de terorism politic si economic.

  8. Mă gândesc ce viață vor avea țările din jurul Ukrainei după război dacă mai ies și învingători. Vor dori să se erijează în Stăpânul zonal al inelelor. Poate va trebui să le cerem voie să respirăm.Sunt neamuri proaste și trebuie tratați ca atare, adică mai puține ” legături de prietenie”.

  9. kievul poate ameninta cu ce vrea el. daca un stat considera ca afacerile monsanto ii dauneaza, este intreptatit sa ia toate masurile pe care le considera necesare. Acelasi lucru trebuie sa-l facem si noi.

  10. Daca mai era necesara o dovada a jigodismului criminal ucrainean …

  11. Asta este ca şi cum vecinul mi-ar bate copilul şi mi-ar viola nevasta, dar eu aş continua să-l țin pe masă şi bătură, pe motiv că „săracul, nu se înțelege cu ceilalți vecini şi trebuie ajutat”. Pe bune?

    În fața unei astfel de situații, dacă UE ar fi fost o adevărată uniune construită în scopul de a susține interesele Statelor Membre, ar fi încheiat orice relație cu Ucraina. Dar instituțiile UE dovedesc din nou că sunt conduse de trădători şi slugi ale unor stăpãni interesați doar de propriul buzunar şi de ruinarea Europei.

  12. (editat) ukrace profita de bunavointa (sau prostia) mai marilor (M)UE, gen (editat) von den Zaibar, care au dat derogare de la taxele impuse altor state non-UE (Serbia, Turcia etc.), asa cum sunt acum si ei (si vor fi non-UE).
    Derogarea asta n-a fost permanenta si se poate revoca oricand interesele noastre sunt afectate.
    Tupeul astora e maxim! Auzi, ne dau in judecata! Mult succes la proces! Cam ca ala al contraofensivei! La ritmul la care „elibereaza” (2 kmp pe saptamana, cu costuri de 700 de meleoane de iepuroi) ajunge sa coste metrul patrat in Ukracia mai scump ca in New York sau Tokyo!

  13. Ma kc in blestematul asta de stat artificial numit Ucraina si pe nasul maleficului lor presedinte Zelenski.

  14. Ucraina nu plateste distrugerile provocate de tranzit infrastructurii statelor prin care isi tranziteaza marfurile toxice. Prin urmare intredictia de a-si trece gratuit marfurile prin teritoriile altor state si sa falimenteze producatorii locali este de o obraznicie, de o impertinenta fara margini, specifica etniei lor malefice ucrainene.

  15. Toti cei care l ati votat pe ohanis puteți sa io sugeti fără prezervativ , ati votat chipurile un rau mic care pe termen lung de doua mandate poate avea un efect devastator pentru Romania . Hai trageți seva lui ohanis .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.