FCRCHM: Adoptarea steagului secuiesc ca steag al județului sfidează legea

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) consideră că adoptarea steagului secuiesc ca steag al județului Harghita sfidează legea, este o ‘ofensă adusă statului român’, pune în discuție autoritatea statului în această zonă și este ‘un element care tensionează relațiile interumane’ din acest areal.

Într-un comunicat remis AGERPRES de biroul de presă al FCRCHM se arată că decizia luată de Consiliul Județean Harghita în data de 11 decembrie sfidează legea, ținând cont că o hotărâre similară adoptată în 2009 a fost anulată definitiv de instanță.

‘Această decizie sfidează legea, din moment ce același steag al județului, în aceeași configurație coloristică, cu aceeași simbolistică și aceleași proporții și dimensiuni, votat și în 2009 ca steag al județului Harghita, a fost anulat prin Decizia nr. 2690/R, din data de 26 septembrie 2012, a Curții de Apel Târgu-Mureș. În acest mod, județul Harghita, unitate administrativ-teritorială oficială a statului român, și-a însușit drapelul unei entități care nu există, asumându-și, totodată, și revendicările acesteia, în totalitate neconstituționale’, se arată în comunicatul menționat.

Totodată, Forumul, împreună cu asociațiile și fundațiile care au aderat la platforma sa, avertizează că, în acțiunea lor, consilierii UDMR și PPMT care au votat hotărârea nu au ținut cont de propunerea FCRCHM ca steagul județului să conțină și un element heraldic românesc și nici de o propunere similară a unui consilier român. Din acest motiv, consideră semnatarii comunicatului, ‘steagul votat al județului Harghita are un caracter pur etnic maghiar’.

În comunicat se mai precizează că aprobarea acestui drapel este ‘o ofensă adusă statului român’, decizia consilierilor punând în discuție ‘autoritatea statului român în zonă’.

‘Prin aprobarea acestui steag, care nu conține niciun element care să-i reprezinte și pe români, practic se pune în discuție autoritatea statului în această zonă. Nici președintele Consiliului Județean și nici consilierii amintiți n-au putut fi clintiți din opinia, exprimată obstinat, că aceste simboluri îi reprezintă pe toți locuitorii și toate etniile județului, niciodată argumentată și în niciun fel justificată. FCRCHM consideră că avem de-a face, a câta oară, cu un clasic exemplu de ignorare voită a cetățenilor nemaghiari ai județului, de evidentă discriminare culturală, de anihilare simbolică a existenței românilor pe aceste meleaguri, de folosire abuzivă a votului democratic împotriva democrației însăși. Constatăm astfel, cu uluire, că după sute de ani de excludere a românilor din heraldica transilvană, nici la aproape un secol după Marea Unire acest drept nu poate fi pus în operă’, se mai precizează în comunicatul FCRCHM.

De asemenea, reprezentanții Forumului roagă instituțiile statului să țină cont în deciziile actuale și viitoare de ‘ diferența enormă dintre comportamentul inflexibil de stăpân medieval pe plan local și apelul la toleranță și revendicările maximale pretinse de conducătorii politici români de etnie maghiară pe plan național și european’.

În comunicatul de presă se mai punctează faptul că arborarea steagului secuiesc este un element care ‘tensionează relațiile interumane’ din zonă.

Consiliul Județean Harghita a aprobat în data de 11 decembrie, cu majoritate de voturi, steagul secuiesc ca steag al județului, decizie pe care a mai luat-o și în 2009.

Hotărârea adoptată în 2009 de Consiliul Județean Harghita a fost anulată definitiv și irevocabil de Curtea de Apel Târgu Mureș, dar steagul a continuat să fie arborat pe sediile unităților administrativ-teritoriale din județ.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.