Generaţia baby boom şi meseria neaşteptată ce va reduce şomajul în următorul deceniu

Îngrijirea la domiciliu a bătrânilor va fi domeniul ce va oferi în următorii zece ani cele mai multe locuri de muncă în America, dar şi în Franţa. Trendul poate fi urmat şi de România, cu un decalaj de un deceniu, unde generaţia baby boom din Occident îşi are un corespondent în cea a „decreţeilor”.

Membrii generaţiei baby boom din SUA consumă mai puţin alcool şi fumează mai puţin decât precedentele generaţii, însă au o mare problemă cu obezitatea şi afecţiunile cronice asociate, precum artrită, diabet, afecţiuni cardiace şi reducerea mobilităţii, arată un raport oficial, citat de Time.

Procentul persoanelor supraponderale în rândul americanilor trecuţi de 65 de ani este uriaş: 72% dintre bărbaţi şi 67% dintre femei. Generaţia baby boom a început să atingă pragul de 65 de ani în 2011, iar raportul amintit, finanţat de Instititutul Naţional pentru Sănătate din SUA, arată că aceşti americani nu au resursele necesare pentru a-şi acoperi costurile îngrijirii lor la domiciliu pe termen lung. Este un lucru îngrijorător având în vedere că se estimează că America va avea o populaţie de 400 de milioane de locuitori în 2050.

Medicii americani arată că, deşi bătrânii supraponderali pot sălbi în urma unor cure, este mult mai probabil ca în cazul lor medicii să se concentreze direct pe combaterea consecinţelor obezităţii, cum ar fi nivelul mare al colesterolului şi hipertensiunea arterială.

Însă marea problemă rămâne îngrijirea acestor persoane suferinde care ajung la vârste înaintate. Costul îngrijirii la domiciliu se ridică la peste 83.000 de dolari anual, o sumă de care nu dispun decât o cincime dintre membrii generaţiei baby boom. “În cele mai multe cazuri, îngrijirea pe termen lung este asigurată de membrii familiei care nu au loc de muncă sau de către prieteni”, spune Richard Suzman, director al diviziei privind cercetările comportamentale de la National Institute on Aging.

“Membrii generaţiei baby boom au mult mai puţini copii decât părinţii lor. Coroborat cu rata mare a divorţurilor şi cu o structură nefuncţionala a familiilor, aceasta duce la existenţa a mult mai puţini membri ai familiei dispuşi să asigure îngrijirea bătrânilor pe termen lung. Problema devine şi mai gravă în cazul celor care suferă de cancer, boli de inimă sau Alzheimer.”

În Europa lucrurile nu stau mai bine. Un studiu recent realizat de Ministerul Muncii din Franţa privitor la creşterea numărului de locuri de muncă până în 2022 arată că explozia angajărilor va avea loc tocmai în domeniul îngrijirii la domiciliu a bătrânilor.

Îngrijirea şi ajutorul la domiciliu pentru bătrâni va fi meseria care, cel puţin în Franţa, va înregistra cea mai mare rată de creştere în următorii zece ani, dar şi cel mai mare număr de locuri de muncă oferite, în cifre absolute – circa 160.000.

Îmbătrânirea unei generaţii foarte numeroase şi scăderea estimată a numărului medicilor din Franţa în următorii zece ani vor face ca îngrijirea la domiciliu să fie extrem de căutată. Va creşte şi numărul asistentelor maternale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.