Ghinea face calcule noi în PNRR: „Un moment de cotitură”

Coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, Cristian Ghinea, a declarat că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu se blochează, „dar reformele nefăcute vor costa bani”, iar Guvernul trebuie să se trezească „înainte să pierdem miliarde”.

„USR avertizează că România pierde cel puţin 1,4 miliarde de euro dacă nu finalizează urgent două jaloane din PNRR – legea avertizorului de integritate şi jalonul privind decarbonizarea. Comisia Europeană a clarificat recent mecanismul prin care se pot reţine bani, sute de milioane de euro pentru un jalon sau ţintă neîndeplinită dintr-o cerere de plată din PNRR, dar şi cum poate fi modificat PNRR. Din calculele făcute de USR pe baza mecanismului prezentat de Comisia Europeană, rezultă că României i se pot suspenda şi chiar tăia cel puţin 1,4 miliarde de euro din tranşa de 2,8 miliarde din cererea 2 de plată. Legea avertizorului de integritate şi jalonul privind decarbonizarea au un coeficient ridicat de evaluare în procesul de suspendare/tăiere a banilor dintr-o tranşă”, se arată într-un comunicat de presă.

În ceea ce priveşte renegocierea PNRR, Comisia Europeană a anunţat că nu vor putea fi eliminate reformele majore, corelate cu recomandările de ţară şi cu ţintele de verde şi digital.

„Ne aflăm într-un moment de cotitură pentru viitorul celui mai amplu proiect de modernizare a României. Guvernul şi administraţia centrală au încercat, până acum, mici şiretlicuri prin care să încerce vigilenţa Comisiei Europene. Este evident că această practică nu merge. Suntem în întârziere majoră în ceea ce priveşte fluxul de bani pentru a alimenta şantierele PNRR. Este nevoie să ne apucăm serios şi cinstit de muncă, PNRR încă mai poate fi un succes, în întregime”, a menţionat Cristian Ghinea.

USR subliniază că în acest moment cererea de plată numărul 2, depusă cu o întârziere de trei luni, a ieşit din termenul prevăzut de două luni de evaluare, iar Comisia Europeană a trimis deja două rânduri de scrisori în care cere cu insistenţă MIPE şi Guvernului să ofere lămuriri şi documente justificative pentru mai multe dintre ţinte şi jaloane, rămase încă nefinalizate în concordanţă cu cerinţele PNRR.

„În acelaşi timp, România ar fi trebuit să înceapă discuţiile, cel puţin informale, cu Comisia Europeană privind structura componentei RePowerEu din PNRR, care aduce în plus 1,4 miliarde de euro României pentru investiţii în energie verde. Deşi termenul pentru prezentarea planului este luna aprilie, Guvernul României nu a purtat niciun fel de discuţii cu Comisia pe acest subiect”, se mai spune în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

  1. Pierderea câtorva miliarde nu ne afectează atâta timp cât președintele nostru n-a dormit aproape o săptămână la Bruxel ca să ne obțină și să ne aducă acasă 80 de miliarde din astea de euro ieoropeni. Noi ne uităm la firimiturile lui Ghinea? Mergem pe mâna lui Johhanis. Așa președinte mai rar. Nu trece o săptămână fără să încheie un nou parteneriat. Pentru România, clar. Și toate în avantajul nostru. Suntem pe val.

  2. Ca momente de cotitura am tot avut de 33 de ani, incat n-am reusit sa le mai tinem numarul si de fiacare data am dat-o-n gard.
    Eu unul sunt satul de cotituri din astea de cand am cotit-o in 1989 si s-a ales praful de Romania.
    Gogosi sa le inghita prostii,
    dispusi sa le creada…..[Rumburak]

  3. Acest program a fost facut doar pentru furat si daca nu sevfura, raman gaj banii pensionarilor si salariatilor mentinuti in saracie. Cica, cine poate oase roade, cine nu, nici painea calda!

  4. Avertizorul Ghinea a dat lovitura . Ne-a trasat planul și acum ne avertizează.

  5. …mai, ghinuta…nu te vad bine…avertizori de integritate?…adica turnatori?…nu stiu ce legatura are asta cu redresarea, poate doar in dovleacul tau…cat despre decarbonificarea prin inchiderea grupurilor, eu zic sa nu le inchidem…pierdem un miliard, doua, pe care le recuperam in jumatate de an din exportul energiei, din reducerea pretului si astfel, prin cresterea competitivitatii economiei romanesti…eu spun ca esti un tradator de tara si zic sa privesti din ce in ce mai des in spatele tau, oriunde ai merge…

  6. Ghinea ne-a tradat pe noi, esentialii!
    Vrea sa ne ciunteasca pensiile speciale. Cica contributivii crapa de foame. Hai, inainte mars ca ati facut armata. Moca. Nu ca noi.
    De aia slavim rusistii si criminalul Putin. Ala da pensii speciale si acolo contributivii muncesc, platesc si nu maraie.
    Puscaria ii paste.
    Stalin si popoul rus
    Pensii speciale au adus!
    Traiasca nomenclatura in frunte cu tov Putin!
    Am schimbat tovul, ce conteaza.
    Haraso!

  7. Calculul e simplu. Cât ne costă să decarbonatăm și cât ne costă să nu o facem. E simplu. Plus, dacă am avea isteți în guvern, am ști să negociem. Nu pune întrebarea nimeni, cum dai o hotărâre de guvern in ianuarie și apoi dai alta în Martie. Acu două luni nu știai ce angajamente ți-ai luat? E cam vraiște pe la guvern.

  8. Ce furaje mesteca porcul asta de Ghinea USR ist pradator, au parjolit pe unde au trecut USR istii, vrea el porcul de Ghinea sa inchidem centralele pe carbune bijuterii construite din banii romanilor, acum, cand gazele, electr, hrana, s-au scumpit nerusinat si letal pt familiile de romani. Renuntati la rahatul de PNRR, este inaplicabil in Romania, paragineste, demoleaza si nu pune nimic in loc.

  9. Tradatori sunt aia care praduiesc tara. Bugetul. Bugetul de asigurari sociale.
    Tot praduitori.

  10. Pentru decarbonizare ,sa se inchida forajele din
    Marea Neagra,de gaze,de petrol,sa se inchida toate schelele de
    extractie de gaze din tara ,sa plece toate firmele straine austriece,franceze,americane si care or mai fi,sa inchida tot, sa lase petrolul,gazul acolo in pamant ,in apa si atunci o sa primim banii din PNRR. Noi ne decarbonizam,ne sacrificam, pentru binele planetei dar nici ei,oocidentalii sa nu-l foloseasca ,ca poluarea aerului vine si la noi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.