Grecia amenință Marea Britanie cu un veto la summitul de la Bruxelles

Consiliul European de la Bruxelles se prelungește. ”Le-am spus soției și copiilor că voi sta până duminică”, spus personajul principal al summitului, premierul britanic David Cameron. Experții au lucrat toată noaptea de joi spre vineri pentru a facilita o înțelegere privind modificarea tratatelor europene, o măsură dorită de Marea Britanie pentru a rămâne în UE. În cursul întâlnirii de joi, șefii de stat și de guvern din UE au trasat fiecare liniile roșii în acest dosar.

Premierul David Cameron a rămas foarte ferm pe poziții și cere modificarea tratatelor UE în ce privește competitivitatea și concurența economică, în ce privește suveranitatea statelor și drepturile de care beneficiază imigranții intracomunitari.

Naționaliștii britanici din Partidul Independenței, al lui Nigel Farage, pun presiune pe guvernul Cameron. Farage spune că astăzi se va ajunge la un acord la Bruxelles. ”Daca îl trimit înapoi pe Downing Street fără un acord, atunci vor fi siguri că au garantat ieșirea Marii Britanii din UE. Cameron nu vrea asta și nici restul liderilor nu vor asta, deci cred că vor ajunge la un acord”.

Discuțiile sunt însă extrem de încinse, scrie The Telegraph. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, care s-a remarcat pana acum printr-un mod de lucru foarte organizat și rapid, a ajuns să spună că discuțiile s-ar putea întinde până duminică. Se lucreaza pe formulari, pe cuvinte și paragrafe, experții încercând să țină cont de revendicările marilor jucători din UE. Este posibil ca formularea ”o uniune tot mai apropiată” să dispară cu totul din Tratatul UE și să se introducă în schimb o referire strictă la statutul special al Marii Britanii în UE, astfel încât să se limiteze riscul ”contagiunii” la alte state cu tendințe eurosceptice.

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, aflat sub presiunea valurilor de imigranți, a găsit momentul oportun pentru a se implica în dezbaterea despre Brexit, pentru a-și spori marja de negociere. El a avertizat că va face uz de dreptul de veto în cazul înțelegerii cu Marea Britanie, dacă David Cameron nu va fi de acord ca granița de nord a Greciei să rămână dechsisă pe mai departe. El dorește ca marile puteri din UE să pună presiune pe Bulgaria, Albania și Macedonia pentru ca guvernele de aici să nu închidă granița cu Grecia și astfel țara să fie inundată de imigranții sosiți din Turcia.

David Cameron s-a întâlnit și cu premierul Poloniei, Beata Szydlo, extrem de fermă cu menținerea drepturilor de care se bucură imigranții intracomunitari în Marea Britanie. Te Telegraph scrie că David Cameron a propus ca cetățenii europeni care vin să muncească în Marea Britanie să nu se bucure de beneficiile sociale timp de șapte ani, cu posibilitatea extinderii de două ori cu câte trei ani a acestei perioade, în total 13 ani. Este foarte posibil însă să se ajungă la un compromis- perioada de excludere să fie de șapte ani. Un alt compromis ar fi ca măsura să nu vizeze alocațiile pentru copii și locuințele sociale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.