Hodorkovski, despre sancțiuni: Ce Dumnezeu faceți?!

UE comite o mare eroare impunând embargo pe importurile de petrol din Rusia, își subminează economia, duce la o scumpire globală a combustibililor alternativi și astfel sărăcește multe economii vulnerabile din întreaga lume, iar impactul asupra Rusiei este unul limitat. Aceste acuze au fost aduse de Vladimir Hodorkovski, unul dintre foștii rivali ai președintelui Vladimir Putin, fost patron al companiei petroliere Iukos.

Hodorkovski s-a aflat pentru două zile la Bruxelles, unde a dat mai multe interviuri pentru mari publicații europene. A declarat pentru Financial Times că oligarhii ruși sunt cu toții agenți ai lui Putin. ”Nu mai puțin decât agenți ai lui Putin, dar nici mai mult decât atât”, a spus Hodorkovski despre oligarhii rusi, din rândurile cărora făcea parte și el, până să cadă în dizgrația liderului de la Kremlin.

Avertismentul privind embargoul petrolier a fost lansat de Hodorkovski într-un interviu pentru Politico.eu. Nu este singurul care consideră ca UE comite o mare greșeală. Semnalul de alarmă a fost tras de mai mulți economiști și de think-tankul Bruegel, de la Bruxelles.

Embargoul pe importurile de energie nu se impune înainte de a-ți asigura surse alternative viabile. În caz contrar, este mai bine ca UE să fi impus o taxă pentru importurile de petrol din Rusia decât un embargou – în acest fel, Rusia plătea o taxă, companiile europene ar fi fost încurajate să caute surse alternative, fără însă a fi pândite de reduceri ale activității, a numărului de angajați și falimente. ”În acest moment, sancțiunile energetice lovesc mai mult Europa decât Rusia”, a spus Hodorkovski. ”Opinia ea rămâne aceeași – ce Dumnezeu faceți aici?”

”Cât se pierde din PIB-ul Vestului din cauza unor asemenea sancțiuni: 100 de miliarde? 200 de miliarde? Dacă Ucraina ar fi primit din partea Vestului arme în valoare de 50 de miliarde de dolari, și nu doar 10 miliarde de dolari, situația ar fi arătat cu totul altfel acum, fără să se fi introdus nicio sancțiune energetică”.

UE a oferit până acum ajutoare militare în valoare de 2 miliarde euro, în mai multe tranșe, din așa-numita Facilitate Europeană pentru Pace. De unde ar fi avut UE mai multe fonduri pentru a ajunge la zecile de miliarde pomenite de Hodorkovski? Din profitul pe care l-ar fi făcut companiile și statele membre, dacă nu și-ar fi tras un glonț în picior cu sancțiunile împotriva Rusiei. În aprilie, FMI a redus perspectivele creșterii economice cu 1%, ceea ce înseamnă 160 de miliarde de euro.

Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat a scris într-un raport că Rusia a încasat aproape 100 de miliarde dolari în 100 de zile de război din vânzările de combustibili fosili. Exportul de petrol și gaze din Rusia a scăzut, însă balanța costuri-cheltuieli tot a rămas în avantajul rușilor. Zilnic, rușii cheltuie 876 de milioane de dolari, în timp ce încasează 1 miliard din vânzările de hidrocarburi. Embargoul petrolier impus de UE (parțial, câtă vreme Ungaria și Slovacia s-au opus embargoului pentru petrolul importat prin oleoducte, rămânând doar interzicerea importului pe mare) nu afectează Rusia în aceeași măsură în care afectează Europa. Moscova și-a redirecționat exporturile spre China și a devenit recent cel mai mare exportator de petrol în China, depășind Arabia Saudită. Prețul oferit Chinei este mai mic decât cel pentru Europa, însă banii care intră în cuferele statului pot susține războiul din Ucraina. Pe de alta parte, Europa va fi nevoită să importe petrol din alte zone ale globului, la un preț mai mare și cu daune la nivel economic mai mari decât cele pe care le suferă Rusia.

Situația în cazul gazelor naturale este diferită pentru Rusia, care nu și-ar putea redirecționa exporturile, din cauza lipsei infrastructurii de transport spre China. Însă Europa este mult prea vulnerabilă pentru a impune un embargo și pentru importul de gaze din Rusia, câtă vreme 40% din necesarul de gaze al Europei vine din aici.

Europa a început să caute surse alternative de gaz, însă până și CNN a ajuns să critice țările europene și Bruxellesul pentru modul haotic în care se întreprind aceste căutări și se încheie contracte pentru gaze naturale lichefiate. Asta în condițiile în care țările europene nu dispun de suficiente terminale pentru refgazeificare, iar firmele de consultanță estimează că această infrastructură ar putea fi operațională cel devreme în 2024. Apoi, UE trebuie să concureze cu consumatorii din Asia și America Latină, or, acest lucru duce la o creștere vertiginoasă a prețurilor din cauza cererii mari. Oferta de gaze naturale lichefiate (care presupune o infrastructura complexă și scumpă pentru lichefiere și gazeificare)  este depășită de cerere iar asta duce la creșterea prețului. CNN atrage atenția că acest șoc provocat de sancțiunile europene împotriva Rusiei poate duce la un dezastru economic pentru economiile mai fragile din Asia și America Latină. ”Este pregătită scena pentru un deficit al ofertei, prețuri mari, volatilitate extremă, piețe cu prețuri în creștere și un rol geopolitic tot mai mare pentru gazele lichefiate”, spune unul dintre analiștii firmei de consulanță în energie Rystad Energy, din Norvegia.

”Am fost uimit când am aflat că în UE nu s-a ajuns la un acord asupra unor surse alternative de energie înainte de a fi impuse sancțiunile împotriva Rusiei”, a mai spus Hodorkovski. El a mai subliniat, cum a făcut-o recent și fostul diplomat american Harald Malmgren, că Vladimir Putin are gândirea unui lider mafiot, nu a unui șef de stat. ”Problema actualilor politicieni occidentali este că nu au mai discutat cu un gangster. Cu un gangster ca Putin nu poți negocia decât atunci când el simte că îi fuge terenul de sub picioare”, a spus fostul oligarh rus.

Hodorkovski face o analiză destul de lucidă a sancțiunilor impuse Rusiei, o analiză care se potrivește bine și cu virajul discret al marilor publicații occidentale în privința războiului din Ucraina: ceva mai puțin avânt pentru ajutorul de război pentru Ucraina, ceva mai mut scepticism în ce privește colapsul regimului Putin și ceva mai multe aluzii la varianta unor concesii din partea Kievului pentru a se ajunge la un acord de pace.

Ce nu spun însă publicațiile care l-au intervievat acum pe Hodorkovski este cum a a fost eliberat din detenția de zece ani din Rusia. Nu se amintește decât că acum el conduce fundații caritabile si are un ONG numit Open Russia. Ei bine, Hodorkovski poate acum să dea interviuri, să critice regimul Putin și sancțiunile occidentale, poate să vorbească despre înarmarea Ucrainei datorită unei încrengături diplomatice ruso-germane, Forumului Economic Mondial de la Davos, cercurilor siloviki de la Moscova (membri structurilor de forță) și giganților energetici Gazprom, Rosneft, Transneft. Adică Hodorkovski este liber datorită acțiunilor și intereselor politicienilor, diplomaților, afaceriștilor  care au facilitat relația Germania-Rusia și care acum au ajuns paria in Europa.

Hodorkovski a fost eliberat de Vladimir Putin, în decembrie 2013, după negocieri purtate de ”diplomația secretă” germană cu foștii ”oameni ai lui Andropov” de la Moscova – cei care au constituit o diplomație paralelă în anii 1970 și 1980. A mai contribuit și fostul cancelar Gerhard Schroeder, cel care a ținut activ acest canal diplomatic paralel și care acum se afla pe statele de plată ale Rosneft, Nord Stream, Rosneft si este considerat marele vinovat pentru vulnerabilitatea energetică a Germaniei. A contribuit și omul de afaceri german Ulrich Betterman, care este unul dintre fondatorii Forumului de la Davos. Cele mai importante afaceri ale acestuia din urmă erau cu companiile Gazprom și Rosneft, companii care s-au dezvoltat rupând bucăți din Yukos, fosta companie a lui Hodorkovski. O parte din activele din Occident ale Yukos erau în posesia a doua fundații olandeze, care, la ora eliberării lui Hodorkovski, dăduseră Rusia în judecată la CEDO și în SUA, pentru a obține daune de sute de milioane de euro. Eliberarea fostului magnat a urmărit nu doar atingerea unui obiectiv umanitar, ci mai ales rezolvarea acestor dispute cât mai bine pentru Rusia lui Putin și partenerii săi din Vest.

Hodorkovski ar trebuie să analizeze mersul sancțiunilor împotriva Rusiei, doar după ce ar mulțumi tuturor celor care au contribuit la eliberarea sa și acum sunt puși cu spatele la zid în întregul Occident, după ce ar spune ca libertatea sa se datorează  profundelor relații la nivel politic și de business  dintre Rusia și Germania. Și ar trebui sa vorbească și despre marea ipocrizie a Forumului de la Davos, unde, anul acesta, casa în care era de obicei cazată delegația Rusiei a fost numită ”Casa Crimelor de Război ale Rusiei”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 16

25 de Comentarii

  1. Cine vorbeste de gangsteri? Hodorkovki a carui bodyguard a impuscat cadou de ziua lui un primar care nu a vrut sa ii concesioneze un teren?
    Cine este acest Hodorkovski care apropae a pus mana pe bogatiile Rusiei, noroc ca l-a oprit Putin…

    Cine vorbeste de gangsteri…Cel mai mare gangster al Rusiei?

    sa ne povesteasca cum s-a imbogatit si apoi vorbim despre Putin.
    Sa ne spuna cati oameni a ucis despre care nu s-a aflat pentru a se inbogati.
    Uciderea primarului a fost facuta pe fata, crezandu-se intangibil!!

    • Se uita si Hodorkovski uluit cum Europa se sinucide economic! Si ce lideri marionete o conduc. Adica nu e greu sa-ti dai seama daca vezi dependenta economica in cifre de resursele ieftine si din belsug care vin din Rusia…Daca Putin taie maiine gazele si petrolul…Noapte buna copii!

    • Daca ati observat, principalii adversari ai lui Putin sunt evrei. Tot evrei sunt si marii oligarhi si mafioti rusi, lucru trecut sub tacere de catre presa mainstream, aflata in mainile sionistilor.

  2. Rusia nu poate fi invinsa in secolul adta, mult noroc Europa pentru decizia facuta

  3. Mda.. Și trebuie să v-o zică Hodorkowski ?? Nu e clar și vizibil de oricine care nu e drogat sau plătit de licurici, ori de Șoroș, din UE pentru a se sinucide ?? Europa de fapt este ținta reală a americanului.. Mai exact să facă imposibil o relație europa rusia,.sau mai exact Germania Rusia,.Dar europa incepe să fie sătul de NATO și america. Se vrea armata unită europeană, care să elimne NATO și socotelile americane. Insă foarte posibil că această forță va fi mai apropiat de rusia decât de ameirca. conform intereselor economice,..ceea ce dă coșmaruri sioniștilor de peste baltă, avizi de dominația mondială..

  4. Avertizarile astea trebuia sa fie date anul trecut in decembrie, cand Rusia a propus negocieri. Acum ar trebui niste avertismente cum ca nu exista nici o garantie ca rusii mai vor sa vanda hidrocarburi ioropenilor cand acestia ridica sanctiunile. Daca ar avea minte ar negocia sistarea ajutoarelor catre nazisti in schimbul iertarii. Rusia gaseste clienti noi pana la expirarea contractelor curente si atunci va fi tarziu sa vina „specialistii superiori” cu avertismente tarzii.

  5. Yukos a fost subevaluat de la 5mld$ la 270mil$ si astfel mafiotul care critica mafiotii ,Hodorkovski,a intrat in posesia combinatului cu sprijinul unor prieteni americani care s-au infiltrat pana in guvernul rus in timpul domniei Eltan.Rusia era atunci o tara democratica iubita de toata lumea pentru ca era vaca cea cu lapte gras si legata la ochi.A venit mafiotul de Putin si i-a trimis acasa pe americani pentru ca nu platisera 24 mld $ impozit pe ce au supt de la Yukos.In America impozitele se platesc parca,nu?Hodor a luat-o si el corespunzator unui mafiot mai mic decat Putin si i s-a pus in vedere sa plece dar fara „comentarii pe viitor”.A inceput acum sa clantane pe post de profesor de economie debitand fraze la indemana oricarui cititor de ziare.Grija mare si preocupare extinsa de soarta Rusiei!Pana una alta mafiotul de Putin gandeste economic mai lucid decat scoala economica euro-atlantica.Pana una alta resursele sunt in Rusia,oameni inteligenti se gasesc destui[ numai prin anii 1990 vreo 200 savanti rusi au fost livrati catre USA].Daca expertii in planuri globale ar stapani bine problema ar discuta cu Putin si s-ar termina spectacolul.Dar cum UE si USA asteapta sa moara capra ca sa-i ia gazul din spate nu le ramane dacat sa alerge prin lume cu galeata dupa petrol si bidonul dupa gaz.

  6. @SALVAMAR:ai dreptate Rusia e tara faradelegii!Iudeul asta e atins la buxzunar de sanctiuni

  7. Valah Este ceea ce vrei tu,dar ce nu stii este ca Rusia secole la rand va fi marginalizata si de neincredere. Doar cine vrea sa profite de resursele lor, la preturi derizorii va face afaceri cu muscalii. Adica acele tari obscure,cu dictaturi.

  8. Orce copil vede cum Occidentul si-a tras un glonte in picior, nu era nevoe de opinia lui Hodorkovski.
    Asta e marea nedumerire, cum o civilizație extrem de pragmatica a gafat prostește si suporta consecinte mai dure decât Moscova.
    Probabil sunt mai multe cauze – au intrat in panica, sint speriați si precipitați de razboi, nu știu să reacționeze in condițiile razboiului si ultima – elite Occidentale sint slabe, pe criterii necunoscute au ajuns șefi de stat mediocrități, de la Biden la Macron sau cancelarul amărât, cu echipele lor de prosti, bineînțeles.
    Imi amintesc de Reagan, Thacher, Mitterrand, Helmut Kohl… și ce prostovani au ajuns acuma la putere pe MERITOCRATIA aclamata de hastagisti recent… Se pare ca meritocratia nu mai este un criteriu in Vest.
    Lumea a luat-o razna, poți sa te aștepți la orce…

    • L-ati uitat de pe lista pe bolnavul mintal si retardatul de Turdeau copilul unei schizophrenice bipolare care dostruge ce a Mai ramas din Canada in timp real as we speak

  9. Cei care au apucat WW2 au stiut ca presedinti europeni cum sa conduca si de ce decizii este nevoie. Cei de acum crescuti cu de toate, fara problema zilei de maine sunt incompetenti si creduli. Cand milioane de europeni vor fi someri si alte milioane nu vor avea paine atunci sa le fie frica.Au vrut razboi nu negocieri de pace.

  10. S-a ajuns aici pentru că un jucător de șah, Putin sa pus la masa de joc cu niște amatori de Monopoly.

  11. Cel mai jegos mafiot al Rusiei, spion occidental.
    Noroc că a mai curățat Putin din ei , că prin anii 90 era plină Rusia de oligarhi ruși , spioni ai americii

  12. Nu ne-a spus că toți patronii ruși care i-au dat șpagă lui Petrov sa cumpere toate întreprinderile mecanice din Romania și apoi să le falimenteze au fost oamenii în misiune ai lui Putin! Așa că România rage la stele de-i ghiorcaie matele de foame! Petrov a jucat doua capete!

  13. europa va chitzaii de foame…pentru fabricarea tinichelelor germane e nevoie de energie…Euro a scazut 20% din valoare…bursele europeene vor colapsa in toamna…
    dependentza totala a UE de SUA e vizibila de pe luna…
    marele perdant este UE
    SUA vrea ca Ukraina sa joace in Europa rolul pe care Israelul il joaca in Arabia…deh….khazarii intre ei infratziti peste ocean

  14. HEGEMONIA mondiala a Imperiului America se apropie de COLAPS!. Ca orice imperiu din istorie si cel american isi traieste ultimile clipe. Dominatia tehnologiei militare americane NU mai are valoarea primordiala din anii 1990-2000,ea fiind mult depasita calitativ de China si Rusia. Sanctiunile NATO sunt de fapt un LAS razboi economic indreptat impotriva Rusiei,dar care loveste in primul rand cetateanul european. Numai o intelegere LUCIDA la ONU ,a unui presedinte American, poate soluționa problema mondiala a sferelor de influenta.

  15. La..gii astia din UE, sclavii tuturor, pupa pe licurici in fund pentru piata de desfacere. Germania si Franta au ca piata principala de export SUA. Noi suntem lingai pe moca. Drept e ca trebuia un astfel de moment sa se mai curete societatile de cacanari si tradatori.

  16. Putinica a gonit marile firme occidentale din Rusia…putea s-o faca si a facut-o…intrebarea e: o duc rusii mai bine?? dupa lipsa de apetit a emigrantilor de a cauta adapost in Rusia, ma cam indoiesc…agresivitatea recenta a lui Putin e semnul slabiciunii unui regim care nu e in stare sa foloseasca imensele resurse pe care le are pt a imbunatati viata cetatenilor obisnuiti..

  17. UE face o mare greseala ca nu-i mai plateste miliarde de Euro lui Putin sa-si sutina invazia Ucrainei si sa aiba fonduri cu care sa-si construiasca Sarmale si Satane cu care sa ne ameninte ca ne omoara.
    Rusii trebujie boicotati total. nici mcar un ac sa nu mai cumpere Europa de la ei.
    N-au decat sa se pupe-n bot cu indienii, africanii de Sud, brazilienii si alte lifte si sa-pi umfle pe ei de petrol si gaze……[Rumburak]

  18. Rușii nu au gonit nici o firmă. Tocmai ăsta este marele paradox, au plecat singuri – McDonald, Ikea, Renault, KFC,… până si Starbucks… De ce? La comanda cui un privat abandonează un profit uriaș si o investitie enormă. De unde politicul din Occident are puterea sa-i comande McDonald sa abandoneze o rețea de sute de restaurante din Rusia?! Si care este utilitatea, doar nu produc tancuri pentru ruși… Nu mai înțeleg nimic. Cred ca occidentul este oligarhic, nu Rusia.

  19. UE greseste de fiecare data cand numeste (nu alege) komisari ca Baroru (comunist extremist), Junker (alcoolic) sau Ursula (o proasta corupta). UE a devenit o alegere proasta, UK s-a tirat.

  20. Foaaarte enteresant: Okțidentu’ nu și-a adus-aminte dă păcatele lu’ Hodorkovski (numele nu-i real, el are origini și nume tikiate, șî sediul la Tel-Aviv!) șî dă modu’ cum a fost ‘liberat dîn pușcărie, timp de ani în șir!
    În schimb, în momentu’ în care a criticat linia politică, economică șî militară a mUE în favoarea Ukrainei, dintr-o dată p’în portavocea lu’ Poolitico.eu.însumi au început să-i numere bubele dîn cap!
    „Yukos, fosta companie a lui Hodorkovski”? Măscăriciul ăsta tikiat, ca șî alții ca el (Berezovski, Abramovich) a fost „uns” de Yelțîn ca „mare oligarh”, așa a ajuns să fie în fruntea unui conglomerat economic fost sovietic, de 17 miliarde de $$! 17 miliarde de $$! Ce a muncit ăsta în viața lui, ca să producă efectiv măcar 1 $? …ZERO, ca șî la Bukale „oamenii de afaceri”, „fermierii Patriei”, etc. exceptîndu-l pă Țiriac (șî despre el se pot spune niște „chestii”!). Mai rămîne ca mUE să o scoață la înaintare șî pă javra Timoșenko, tot așa eIiberată dă Putin după îndelungi insistențe okțidentale (din recunoștință, pentru că a furat prea bine păntru mUE!)….[Rumburak]

  21. Domle! Pe mine ma intereseaza parerea lu’ .. Charlie! Io cred ca acest Khodordovsky este un .. COMINTERNIST aciuat prin cea Switzera ca Lenin COMINTERNISTUL. Lipseshte numa’ ca Charlie sa confirme!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.