Imigranţii nu vor putea opri declinul economic al Germaniei

Germania este cea mai populată ţară din Europa şi are cea mai productivă economie, are 80 de milioane de locuitori şi un PIB de 4.000 de miliarde de dolari. Este al treilea cel mai mare exportator din lume, iar la dimensiunile economiei aceasta face sa aibă şi cel mai mare surplus comercial – 285 de miliarde de dolari în 2014.

Numai că parcursul Germaniei începe să semene tot mai mult cu cel al Japoniei, scrie Visual Capitalist. Aceasta înseamnă stagnare economică, o politică monetară extremă, cu randamente negative la obliogaţiunile cu maturare peste cinci ani -0,33%.

Însă poate cel mai îngrijorător lucru pentru Germania este tendinţa demografică. Călcâiul lui Ahile al celei mai puternice economii europene ţine de estimările aproape unanime ca populaţia va scădea în mod semnificativ în următoarele decenii, iar raportul dintre cei angajaţi în câmpul muncii şi pensionari va fi unul dintre cele mai proaste din lume.

În fiecare an, în Germania se înregistrează 8,4 naşteri şi 11,3 decese la mia de locuitori. În acest ristm, in 20150 procentul celor cu vârste de până la 15 ani va scădea în Germania la 13%, în timp ce procentul celor cu vârste de peste 60 de ani va ajunge la 39%.

Este limpede că în acest ritm Germania va ajunge să nu mai aibă suficientă forţă de muncă şi povara de pe umerii celor tot mai puţini care vor lucra să fie uriaşă. Însă, pe lânga aceasta se va adăuga o pierdere semnificativă de experienţă şi abilităţi în rândul forţei de muncă.

Soluţia, aşa cum au arătat-o în mod direct şefii patronatelor din Germania şi la care au făcut doar aluzii politicienii de la Berlin, ar fi imigraţia. Numai că în cazul Germania, fie că vorbim de scenariul unei imigraţii masive, fie de cel al unei imigraţii reduse, această soluţie nu pare să funcţioneze în mod optim, scrie Visual Capitalist. În cazul unei imigraţii puternice, populaţia ar scădea la 73,1 milioane de locuitrori în 2060, iar în cazul unei imigraţii reduse se poate ajunge la 67,6 milioane de locuitori.

ONU estimează că în 2050 unul din şase germani va avea peste 80 de ani.

Dacă germanii acceptă aceste tendinţe, atunci înseamnă că trebuie să accepte şi un declin al rolului economic al ţării lor in lume. Germania ar coborî, în cel mai fericit caz, pe poziţiile ocupate acum de Marea Britanie şi Franta sub aspect economic şi va face faţă tot mai greu concurenţei tarilor emergente din Asia sau chiar din Africa. Mai mult, se va ajunge la o situaţie similară cu cea a “generaţiei pierdute” din Japonia, pe măsură ce banii colectaţi din taxe vor fi tot mai puţini, din cauza reducerii forţei de muncă.

Dacă germanii se opun unor asemenea tendinţe, atunci vor trebui să deschidă şi mai mult supapa imigraţiei, o perspectivă care ar complica foarte mult lucrurile în politica internă, însă şi mai mult la nivel european, scrie Visual Capitalist. Se adaugă şi riscul unor costuri mai mari pentru viaţa de zi cu zi, precum şi cel al reducerii şi mai pronunţate a natalităţii în rândul populaţiei autohtone.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.