În sfârșit, un pas mic spre curățenia din Herăstrău

În sfârșit, se mișcă lucrurile în privința situației din Herăstrău. Pe vremuri unul dintre cele mai frumoase din România, parcul care poartă acum numele Regele Mihai I a fost năpădit și de buruieni și de tot felul de terase. Unele legale, altele, mai puțin, după cum a ieșit la iveală după un control al Poliției Locale. 

Administrația locală a Sectorului 1, prin Poliția Locală, a realizat săptămâna trecută un amplu control la unitățile de alimentație publică din zona acestui parc pentru a verifica respectarea de către acestea a prevederilor din legislația comercială în vigoare.

În cadrul controlului derulat în perioada 2-8 mai 2022, polițiștii locali din cadrul Compartimentului Control Activități Comerciale au dispus, în baza Hotărârii Consiliulului Local Sector 1 nr. 421/2017, suspendarea activității comerciale la șase unități de alimentație publică care funcționau fără a deține autorizație de funcționare, încălcând astfel prevederile legale.

În concret, este vorba despre șase unități de alimentație sancționate anterior (luna aprilie) pentru desfășurarea activității fără deținerea autorizației de funcționare, dar care au formulat plângeri împotriva proceselor verbale de constatare și sancționare a contravențiilor (Tuya, Funky Lounge, Il Locale, Taverna Racilor, Hero și It Cucina). În cazul acestora, s-a aplicat o nouă sancțiune cu amendă și s-a dispus măsura suspendării activității comerciale (6 sancțiuni în cuantum de 7.000 lei).

Totodată, în cazul a trei societăți, care nu au contestat procesele verbale de constatare și sancționare a contravențiilor încheiate anterior, s-a aplicat a doua amendă pentru funcționare în perioada suspendării activității și s-a dispus confiscarea veniturilor realizate ilicit de la data sancționării până la momentul controlului. Acestea sunt: Taverna Racilor, Nuba și Impresso.

Vorbim despre societăți comerciale care funcționează ilegal în Parcul Herăstrău, cu patroni conectați bine la mediul politic și care nu sunt deranjate de instituțiile statului, deși comit ilegalități. Așa a fost mereu aici, încă de când primăriile au vândut sau au închiriat pe bani puțini și multe relații spațiile comerciale din jurul lacului, o mare afacere imobiliară care a avut un singur păgubit: Statul Român. A urmat apoi marea evaziune fiscală și bătaia de joc la adresa clienților. Lucrurile acestea trebuie să înceteze. Așteptăm și controlul ANPC în zona respectivă și sunt foarte curioasă dacă vor găsi ceva în neregulă”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Dezastrul din Herăstrău (5) – fotoreportaj

În plus, tot în urma constatărilor din timpul acestui control polițiștii locali de la Sectorul 1 au mai aplicat 11 sancțiuni cu amendă în cuantum de 51.000 lei, după cum urmează:

  • 9 sancțiuni contravenționale în cuantum de 45.000 lei pentru amplasarea teraselor pe domeniul public (teren ALPAB), fără deținerea autorizațiilor/avizelor necesare (Isoletta, Quatro Stagione, La Brasserie, Pescăruș, Taverna Racilor, It Cucina, Ancora, Casa di David), potrivit prevederilor Hotărârea Consiliului Local Sector 1 nr. 182/2013;
  • 1 sancțiune contravențională în valoare de 1.000 lei pentru amplasarea terasei pe domeniul privat, fără deținerea autorizațiilor/avizelor necesare ( Ristorante Il Calcio), potrivit prevederilor Ordonanței Guvernului. nr. 99/2000;
  • 1 sancțiune contravențională pentru fumat în spații închise (Isoletta).

Anul trecut, cotidianul a realizat o serie de reportaje în care prezenta mură-n gură autorităților, dezastrul din parc. Și, chiar dacă a trecut mai bine de un an de la realizarea lor, tot e ok că lucrurile se mișcă. Vorba aceea: Mai bine mai târziu decât niciodată!

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

9 Comentarii

  1. Și pentru mizeria din parcuri cine trebuie amendat, nu cumva primăria? Așa români, după gruparile infracționale politico-mafiote de hoti autohtoni care își bat zilnic joc de noi, le facem loc și mafiotilor strainezi, să mănânce și gura lor ceva, că suntem un popor „primitor” dar imbecil.

  2. Într-un oraş cu 1 miliard de crâşme şi teactiruri, avem şi noi dreptul la o alee fără manele? Şi la 1 milimetru de natură pe cap de locuitor?!

  3. Si eu care credeam ca s-a apucat Plicusor de curatenie in parcuri, de refacut spatiul verde si aleile, de reamenajat locurile de joaca… Sa controlezi, amendezi, eventual demolezi e usor, simplu si nu cere niciun efort.

  4. Doamna Primar Clotilde-Marie-Brigitte Armand demonstreaza ca pune interesul cetatenilor romani deasupra intereselor bandelor infractionale care au pus mana pe parcul f.k.a. Herastrau, actualul parc Mihai I care trebuie subliniat ca este ” administrat” de primaria Bucuresti, nu de Sectorul 1.
    Fapte, nu vorbe.
    Multumim Armand, multumim Franta.
    Jos Mafia!

  5. Pentru Gogi si Magogi- Vai de parcul vostru – Herastrau….. La cita vilva i s-a facut , am reusit sa vad : Mizerie, rromi , etc. Ma intreb , cum au putut sa-l prezinte marii scriitori ?Si cum arata acuma ? Scuze bucuresteni , e „delirium termens „. Pacat pentru voi , v-o spune un PROVINCIAL…

  6. Taverna Racilor într-adevăr e super împuțită, miroase a latrina in jurul lor la cinzeci de metri. Totuși au succes, multă lume maninca acolo, probabil e ieftină mincarea. Dar problema cea mai mare in Herăstrău nu sint restaurantele cu faptul că parcul nu mai e deloc întreținut. Spatiile verzi arată a maidan, pline de buruieni înalte, malul lacului in multe locuri a început să se prăbușească, apa lacului e murdară și miroase urit…nu știu dacă ține de primăria capitalei sau cea de la sectorul 1, ambii primari sint foarte harnici și gospodari după cum din păcate știm deja cu toții.

  7. In sfârșit, un pas mic pentru curățenia din justiție. S-a început controlul la chioșcurile deschise în incinta tribunalelor. Cu acest prilej, Garda de Mediu a amendat trei operatori de plăcinte cu brânză și patru de plăcinte cu cartofi roșii. Operatorii au contestat amenzile în justiție. Parlamentarii, la auzul vestii, au felicitat instituța implicata în control.Cică, de teama, un procuror si-a prezentat demisia din Consiliul de Administrație și s-a dus în concediu în Caraibe ca să nu mai audă de România, o vreme.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.