Se pregătește un uriaș scandal în Polonia

În 1980, frații Kaczynski au fost luați sub aripa lui Lech Walesa în cadrul sindicatului Solidaritatea, la Gdansk. Viitorul președinte Lech Kaczynski a deveni unul dintre principalii consilieri ai lui Walesa, iar fratele său Jaroslaw devenea directorul executiv al oficiosului sindicatului.

În 2006, cand a devenit premier și avea susținerea fratelui său președinte, Jaroslaw Kaczynski a adoptat una dintre cele mai dure, dar și tardive, legi ale lustrației. Aproape un milion de polonezi erau verificați și obligați să depună declaratii că nu au colaborat cu politia politică. Au fost atunci înfierați Lech Walesa și cunoscutul disident Adam Michnik, pentru presupusa colaborare cu regimul comunist, un pact secret între Solidaritatea și regimul Jaruzelski. Bronislaw Geremek, eroparlamentar la acel moment, s-a trezit că a rămas fără mandat, retras de Seimul polonez, pentru că nu și-a depus la timp declaratia prin care spunea că nu a colaborat cu poliția politică a fostului regim. Au fost deconspirați ambasadori aflați la post, printr-un raport al ministrului adjunct al Apărării de la acea vreme, Antoni Macierewicz. Acum Macierewicz poate acționa și mai ferm, căci este ministru al Apărării.

Revenit la putere după zece ani, Jaroslaw Kaczynski dă de înțeles că nu renunță la ideea de a merge până la capăt cu deconspirările sau, cum spun criticii săi, cu vânătoarea de vrăjitoare. Astfel, a apărut informația că Lech Walesa, fost preşedinte al Poloniei şi lider istoric al sindicatului disident Solidaritatea, a colaborat, în anii 1970, cu serviciile secrete comuniste (SB), potrivit unor documente ale Institutului polonez al Memoriei Naţionale (IPN), însă politicianul respinge acuzaţiile. Documentele care par să îl incrimineze pe Lech Walesa au fost găsite zilele trecute, sau mai bine spus la trei luni de la preluarea puterii de catre partidul lui Kaczynski, în casa generalului Czeslaw Kiszczak, fost ministru de Interne al Poloniei în perioada comunistă. Lukasz Kaminski, directorul Institutului Memoriei Naţionale, a declarat că documentele par a fi autentice.

„În dosarul personal, există un plic cu un angajament de colaborare scris de mână, semnat Lech Walesa ‘Bolek’. Printre documente există şi chitanţe de mână privind bani primiţi în schimbul colaborării, sub pseudonimul ‘Bolek'”, a declarat Lukasz Kaminski, citat de ziarul Le Figaro.
Lech Walesa a respins noile acuzaţii, explicând că a avut contacte cu serviciile secrete comuniste, dar nu a colaborat cu ele. „Nu pot exista documente semnate de mine. Dacă ar fi existat, nu ar mai fi fost nevoie să fie fabricate… Voi demonstra acest lucru în justiţie”, a reacţionat liderul istoric al sindicatului disident Solidaritatea şi fostul preşedinte al Poloniei.

Walesa l-a criticat pe Jaroslaw Kaczynski imediat după ce a câștigat alegerile, la finalul anului trecut, cand guvernul a schimbat șefii serviciilor secrete si a reorganizat Curtea Constitutionala. După schimbările la vârf în servicii iata ca au început sa fie descoperite documente despre Solidaritatea prin casele foștilor miniștri comuniști. ”Reformele trebuie făcute în mod deschis și democratic. Și nu în mod brutal. Ei trebuie să-și schimbe acest fel de a proceda. Dacă nu o fac, îi avertizez, notați bine: aceasta se va termina printr-un război civil”, spunea Walesa în decembrie 2015.

Lech Walesa a adăugat că va face ”totul pentru ca așa ceva să nu se producă’.’Voi încerca să-i conving pe acești oameni. Sunt într-adevăr foștii mei colegi, nu aș vrea să iau poziție împotriva lor”, a declarat fostul președinte. ”Începe să-mi fie rușine pentru această alegere democratică” a polonezilor.

În 2007, politica lui Jaroslaw Kaczynski de a intra cu lustrația în măruntaiele Solidarității, de a relua rivalitățile cu Germania și Rusia și de a se alia cu partide ultraconservatoare s-a dovedit pierzătoare. Polonia nu avut creștere economica și asta l-a infrânt. Guvernul a căzut prin dizolvarea parlamentului. Kaczynski a pierdut lamentabil anticipatele și a urmat ”decada liberală” a lui Donald Tusk. Rămâne de văzut cum va aplica acum Kaczynski lecțiile din urmă cu zece ani, atunci când pentru un an a condus guvernul din umbră, așa cum o face și acum.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.