Început de idilă Donald Trump – Viktor Orban?

În iunie 2017, președintele Donald Trump îl primea la Casa Albă pe liderul unuia dintre cele mai predictibile state aliate din Flancul Estic al NATO și își afirma, pentru prima dată de la preluarea mandatului, angajamentul pentru respectarea Articolului 5 din Tratatul NATO. Mesajul lui Trump destinat strict Romaniei și presedintelui Iohannis a fost însă: ”Vreau să vă aplaud curajul şi eforturile în lupta împotriva corupţiei şi apărarea statului de drept”. În rest, Klaus Iohannis a declarat că a discutat despre eliminarea vizelor impuse românilor, însă președintele Trump a infirmat că ar fi vorbit despre așa ceva.

Pe 13 mai 2019, președintele Trump l-a primit la Casa Albă pe cel mai impredictibil lider din Europa Centrală și de Est, premierul Ungariei, Viktor Orban. Este liderul statului UE și NATO în care Vladimir Putin a efectuat cele mai multe vizite, inclusiv după anexarea Crimeii. Orban și partidul sau au fost suspendați din PPE, țara sa este supusă procedurii ”nucleare” de suspendare a votului în Consiliul UE pentru că nu a acceptat cotele de imigranți, Orban este pus la colț în Europa pentru limitarea independenței justiției și limitarea libertății presei. Apoi, Ungaria este departe de pragul celor 2% din PIB pentru Apărare, criteriu la care SUA țin foarte mult.

Mesajul lui Donald Trump pentru acest premier din Europa? ”Viktor Orban a făcut o treabă extraordinara în atât de multe aspecte. Este foarte respectat. Este respectat peste tot în Europa. Poate, ca și mine, este putin controversat, dar e OK. E OK. Ați făcut o treabă minunata și v-ați menținut țara sigură”. ”Ați făcut lucruri minunate cu privire la comunitățile creștine. Ați introdus un bloicaj și apreciem acest lucru”, a mai spus Trump, după ce Viktor Orban a menționat că ”luptă împreună cu SUA împotriva migrației ilegale, a terorismului și pentru protejarea și susținerea comunităților creștine din întreaga lume”.

Viktor Orban a fost criticat într-o scrisoare a congresmantilor americani și, apoi, într-o declarație a șefului comisiei de politică externă și a sefei grupului de prietenie cu Ungaria din Camera Reprezentanților. Cei din urmă arată că ”Orban reprezintă multe lucruri care sunt în antiteză cu valorile americane fundamentale”. ”A provocat un regres al democrației în țara lui, a folosit un limbaj antisemit și xenofob, a încălzit relația cu Vladimir Putin și Kremlinul. A limitat independența presei și libertatea academică, pentru a-și consolida un regim autocrat”.

Întrebat de reporteri, în prezența președintelui Trump, despre situația democrației din Ungaria, Orban nu a spus decat: ”Avem o nouă constituție adoptată în 2011 care funcționează bine”. Iar apoi a intervenit președintele SUA: ”Nu uitați că sunt membri NATO și niște membri NATO foarte buni. Și nu cred că putem să discutăm prea mult despre asta decât dacă intrăm în detalii”.

România alocă pentru apărare peste 1,90% din PIB, în timp ce Ungaria a alocat circa 1,1% din PIB. România va atinge pragul cerut de NATO în 2019, iar Ungaria s-a angajat abia pentru anul 2024.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

5 Comentarii

  1. Premierul Ungariei impune respect, Iohannis e demn doar de dispret ca o sluga ce este. Primul isi apara interesele tarii sale, celalalt nu scapa o ocazie de a nu denigra tara al carui presedinte este.

  2. Oamenii cu demnitate si care, in mod vizibil, actioneaza pentru tarile lor, SUNT APRECIATI PESTE TOT. Limbricii, precum romanii, sunt tratati cu dispret PESTE TOT.

  3. E normal, sa-l aprecieze pe Orban. Trump apreciaza oamenii care lucreaza pentru tara lor. Trump nu compara Ungaria cu Romania, ci il compara pe Orban cu Joianis. Ori Joianis, spre deosebire de Orban, n-a facut nimic pentru tara lui, spune numai prostii si e sluga unor interese straine contrare intereselor tarii lui.

  4. Ungaria este un lup care maninca la cite stini vrea. Romania este un miel de care nu se sinchiseste nimeni.

  5. Noi la angajamente internaționale păguboase i-am devansat pe unguri la atitudine de fraieri sau chiar proști și la vânzarea pământului țării catre străini. Așa că ne putem lăuda.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.