Întâlnire importantă luni la Berlin

Premierul grec, Alexis Tsipras, va efectua luni o vizită la Berlin pentru o primă întâlnire cu Angela Merkel, cancelarul german, în care vor fi abordate subiecte precum relațiile tensionate dintre cele două țări și situația din Grecia, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Guvernul grec a anunțat, într-un comunicat, că cei doi lideri vor discuta despre „relațiile bilaterale și marile teme europene”, însă, pe agenda extinsă pot fi abordate și problema urgentă de lichiditate ale Greciei și negocierile cu instituțiile internaționale.

Atena lucrează intens, de vineri, pentru a realiza lista de reforme pe care premierul s-a angajat să o prezinte partenerilor săi în următoarele zile, pentru a ajunge la un acord privind măsurile care să permită Greciei să obțină fondurile din a doua tranșă de ajutor.

Tsipras a subliniat că nu merge la această reuniune ”presat” de negocieri, ci pentru ca „cele două părți” să discute despre problemele menționate și a afirmat că „nu este momentul pentru festivități, ci doar pentru muncă, muncă dură”.

Premierul elen a reafirmat că Executivul său negociază, „dar și guvernează în același timp”. „Discutăm în timp ce legiferăm”, a spus el, făcând aluzie la legile recent aprobate de Parlament.

În ceea ce privește reformele pe care Guvernul trebuie să le prezinte partenerilor europeni, Tsipras a subliniat că unele deja au fost demarate pentru a încerca să „readucă țara la normalitate și a recupera anii pierduți”.

„Avem oportunitatea de a promova schimbările pe care guvernele anterioare nu le-au făcut, fie pentru că făcuseră compromisuri cu anumite interese, fie pentru că nu aveau sprijinul popular”, a spus Tsipras.

Întâlnirea are loc în contextul tensiunilor din ultimele zile provocate de declarațiile încrucișate ale membrilor ambelor guverne și de solicitarea adresată de Atena Berlinului privind „reparațiile” de război.

Parlamentul elen a creat o comisie pentru a strânge date și a cere Germaniei returnarea creditului forțat pe care a trebuit să i-l acorde și indemnizațiile individuale din timpul ocupației naziste, o problemă pe care Merkel o consideră închisă.

Pentru a pregăti această reuniune, duminică este programată o întâlnire, la Berlin, între ministrul elen de Externe, Nikos Kotzias, și omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, care ar putea să abordeze subiectul reparațiilor de război și prelungirea sancțiunilor impuse Rusiei, în legătură cu care Atena nu s-a arătat de acord.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.