„Jurămintele” lui Olaf Scholz la conferința cu Maia Sandu și Iohannis

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, într-o conferinţă de presă comună cu preşedinta Maia Sandu şi preşedintele Klaus Iohannis, luni la Cotroceni, că Republica Moldova va fi sprijinită cu tot ceea ce este posibil în faţa încercărilor de destabilizarea ale Rusiei.

„Mă bucur în mod deosebit că avem prilejul acestei întrevederi aici la Bucureşti. În centrul discuţiilor noastre s-a aflat situaţia dificilă în care se află în prezent Republica Moldova. Permiţi-mi să vă spun foarte clar de la început – Moldova face parte din familia noastră europeană, în vară i-am acordat statutul de ţară candidat şi salut în mod deosebit cât de determinată a abordat Moldova reformele necesare, indispensabile pentru aderarea la UE. Moldova poate fi sigură de sprijinul nostru pentru acest drum. Am asigurat-o încă o dată pe doamna preşedintă Sandu de acest lucru. Moldova nu este singură, ci beneficiază de sprijin masiv, internaţional. Împreună cu Franţa am organizat anul trecut deja trei conferinţe în cadrul platformei de sprijin pentru Republica Moldova, un semnal important al sprijinului internaţional. Sunt încrezător că cea de-a patra conferinţă din toamnă Moldova va reprezenta un nou succes. Vom călători la Chişinău deja la 1 iunie, la cel de-al doilea Summit al Comunităţii politice europene care va fi organizat de Republica Moldova. Această întâlnire va demonstra încă o dată unitatea Europei în aceste vremuri. Ne întâlnim în mod informal, în cadrul unei discuţii, şi acest lucru este foarte important pentru înţelegerea în cadrul Europei. Este important pentru schimburile dintre statele Europei care nu sunt membre ale UE. Această întâlnire va demonstra încă o dată unitatea Europei în aceste vremuri”, a spus Olaf Scholz, luni

Cancelarul Germaniei a mai afirmat că au fost discuţii trilaterale şi despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi despre tentativele ruseşti de destabilizare a Republicii Moldova.

„Desigur am discutat astăzi şi despre asaltul Rusiei asupra Ucrainei şi consecinţele directe asupra Republicii Moldova. Suntem de acord – Rusia trebuie să oprească în sfârşit acest război şi să retragă trupele din Ucraina pentru a se putea ajunge la o pace echitabilă. Citim cu mare îngrijorare relatări despre încercări ale Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova. Suveranitatea şi integritatea teritorială a fiecărui stat sunt inviolabile, această prevedere a actului final de la Helsinki şi a altor acorduri de drept internaţional a fost semnată şi de Rusia şi are în continuare valabilitate. De aceea sprijinim Moldova cu tot ceea ce ne stă în putinţă în faţa acestor încercări de destabilizare ale Rusiei. Stimată doamnă preşedintă Sandu, dragă Maia, doresc să vă mulţumesc în mod deosebit pentru modul solidar în care se comportă ţara dumneavoastră cu Ucraina din punct de vedere politic şi la preluarea de refugiaţi. Suntem foarte conştienţi de efortul deosebit pe care îl faceţi dumneavoastră şi ţara dumneavoastră, prin aceasta. Solidaritatea între parteneri de care avem parte de la începutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei este impresionantă. Iar ţi-e, dragă Klaus, îţi mulţumesc pentru că România, cu cetăţenii săi, susţin cu tărie Moldova în aceste vremuri dificile, printre altele şi la aprovizionarea cu energie a Republicii Moldova. Şi Germania aduce o contribuţie. În noiembrie 2022 am sprijinit, de exemplu, gospodării din Republica Moldova la plata facturilor la energie. Coeziune şi solidaritate, acestea sunt la ordinea zilei, într-o vrreme în care politica imperialistă ne ameninţă realizările democratice şi securitatea comună din Europa. Putem fi mândri în Europa de această solidaritate, pe bună dreptate”, a conchis Scholz.

Maia Sandu a declarat că, în contextul actual, ţara sa are nevoie de sprijin pe partea economică şi pentru consolidarea capacităţii instituţiilor responsabile de securitatea cetăţenilor şi a sistemului de apărare.

„Am vorbit în spaţiul public destul de mult despre aceste încercări ale Federaţiei Ruse de destabilizare a Republicii Moldova prin folosirea grupărilor corupte pentru a organiza proteste violente şi vedem anumite încercări. În acelaşi timp, instituţiile de la Chişinău reuşesc să facă faţă situaţiei şi să ofere siguranţă cetăţenilor Republicii Moldova. Avem nevoie în continuare de sprijin pentru a consolida capacitatea instituţiilor noastre responsabile de securitatea cetăţenilor. Avem nevoie de sprijin ca să putem să luptăm mai eficient cu propaganda şi dezinformarea Kremlinului. Şi, bineînţeles, avem nevoie de susţinere pentru ca să putem să ne dezvoltăm, să asigurăm creştere economică, în pofida lucrurilor care se întâmplă în regiunea noastră, în pofida războiului de la hotarul nostru, pentru că, atunci când au de suferit standardele de viaţă ale cetăţenilor, atunci este mai uşor pentru cei care vor să destabilizeze situaţia în Republica Moldova să reuşească acest lucru. Avem nevoie de sprijin şi pe partea economică şi pentru susţinerea cetăţenilor, dar şi pentru consolidarea capacităţii instituţiilor care trebuie să protejeze cetăţenii şi care fac eforturi, dar presiunea este mare în continuare”, a spus Maia Sandu, la Palatul Cotroceni, în conferinţa comună cu preşedintele Klaus Iohannis şi cancelarul german, Olaf Scholz.

De asemenea, Maia Sandu a arătat că Republica Moldova are nevoie de sprijin pentru consolidarea sistemului de apărare.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a reînnoit sprijinul pentru Republica Moldova, după discuțiile pe care le-a avut cu președinta Maia Sandu și cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.

„Mulțumesc, doamnă președinte Sandu și domnule cancelar Scholz, pentru această discuție substanțială, pe care am găzduit-o aici, la Cotroceni.

Salut, în mod deosebit, implicarea solidă și deosebit de încurajatoare a domnului cancelar federal și, în general, a Germaniei în sprijinul Moldovei.

Avem o viziune similară cu privire la importanța unui sprijin robust politic, financiar și tehnic, pentru asigurarea stabilității și pentru consolidarea parcursului său european.

Am transmis doamnei președinte Sandu un mesaj clar: vom continua să fim ferm și neabătut alături de Chișinău! Cu atât mai mult cu cât Republica Moldova este supusă unor presiuni hibride sistematice, inclusiv unor tentative de subminare a ordinii constituționale.

Cu toate provocările, președintele Maia Sandu, Guvernul și Parlamentul de la Chișinău au acționat responsabil, eficient și hotărât. Au făcut eforturi substanțiale pentru a desprinde Republica Moldova de zona inconfortabilă de dependență permanentă în care a fost mult timp captivă.

Republica Moldova a întreprins demersuri considerabile pentru a face reformă, pentru a combate corupția și a întări justiția, cu scopul de a avansa procesul de integrare europeană.

Am abordat în mod prioritar tema integrării europene a Republicii Moldova, singura opțiune capabilă să asigure un viitor democratic, prosper și stabil pentru cetățenii săi.

Am avut o discuție aplicată referitoare la evoluțiile din Republica Moldova și la provocările cu care se confruntă aceasta. Autoritățile de la Chișinău trebuie să gestioneze, printre altele, consecințele războiului, creșterea prețurilor și nevoia de asigurare a resurselor energetice pentru următorul sezon.

Acestea sunt teme pe care le abordăm cu prioritate și la nivelul Uniunii Europene. Republica Moldova se află în prima linie, confruntată cu consecințele războiului de la granița sa și cu acțiuni de destabilizare extrem de virulente ale Rusiei, toate puternic resimțite de cetățeni.

România va fi mereu alături de Republica Moldova și suntem uniți la nivelul Uniunii Europene în a-i acorda tot sprijinul necesar, inclusiv pentru întărirea rezilienței sale și pentru protejarea sa în fața acțiunilor destabilizatoare.

Mărturie stau concluziile angajante adoptate chiar la ultimul Consiliu European. Acestea reafirmă nivelul ridicat de conștientizare la nivelul liderilor europeni a riscurilor și a necesității unei acțiuni hotărâte.

De asemenea, participăm activ la demersurile Uniunii Europene pentru înființarea unei misiuni civile a Politicii de securitate și apărare comună în Republica Moldova și pentru continuarea sprijinului oferit Republicii Moldova prin Facilitatea Europeană pentru Pace.

Înainte să închei, subliniez, o dată în plus, că Republica Moldova nu este singură, iar această reuniune trilaterală de astăzi demonstrează în mod clar acest fapt.

Republica Moldova se poate baza pe prieteni sinceri, care i-au fost și îi sunt mereu alături și care acționează hotărât în sprijinul său!”, a spus Klaus Iohannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

39 de Comentarii

  1. Ce fete de pudeli amerloci au cei 2 masculi si doamna Maia mari actori de opereta. Afara-i vopsit gardul in curte te haleste uciga-l toaca.

  2. He, mda.. ”a ajuns”. E o performanță,. Putea să o ia razna..Insă clar e adunarea proscrișilor,. căci fiecare in țara lui are probleme și conestații ale competențelor, sau a politicii urmate..De ce s-or fi ”reunit”… păi depinde de fiecare ce are de vânzare și cât se oferă.. Cum toți trei sunt doar la capitolul promisiuni nu realizări, nu știu ce ar putea ei mișca.. Sau sunt puși de licurici la diversiune..

  3. Păstârnacii ăștia nu înțeleg că Moldova e pierdută pentru România atât timp cât progresista asta suveranistă și antiunionistă e la putere? Și că cel mai important aliat al Moldovei va deveni Ucraina dacă va câștiga războiul cu rușii?

  4. Trei Doamne și toți trei!…poate tovarășul Președinte cunoaște poezia și autorul ei!…

  5. Cea mai rapida maniera de intrare a Moldovei in UE este unirea cu Roamnia! Astia ne iau de prosti??? UE reprezentata de Germania vrea federalizarea Romaniei, adica disparitia ei. Tradatorul de iohannis este impotriva revenirii Moldovei la Patria Mama Romania, un presedinte care uraste sincer romanii! Tradatoarea sandu crede ca ramane la putere intr-o Romanie federalizata, dar se inseala…Perdantii sunt romanii, indiferent de ce parte a Prutului se gasesc.

  6. ar fi facut sens daca Scholz ar fi facut declaratia. Dar l-a lasat pe freund Klaus…

  7. Pentru neamtul Iohannis, Moldova e doar o tara prietena. Normal, nu-l leaga nimic de ea, cum nici de Romania nu da semne ca l-ar lega ceva, dincolo de notele de plata achitate fara cricnire de un stat slujnica de casa…

  8. Democrație pură ce mai..”Destabilizarea” e interzisă..decât de e maidan.. Mamaia e musai bătută in cuie.. Poporul să rabde și să tacă,..doar e amenințat de rus..Ce vorbe inteligente bre, a unora cinstiți,..

  9. comentarii cu rusofili care n-au ce căuta pe teritoriul României și pretinși români ,retardaați și lipsiți de cultură !3

  10. Duetul germanilor Olaf și Klaus în Opereta Vânzătorii de iluzii:
    (C Minor)
    Maia hi, Maia hu, Maia ho, Maia ha-ha!
    -Alo, salut, sunt eu, Iohannis
    Și te rog, Sănduco, primește fericirea.
    -Alo, alo, sunt cancelar Scholz
    Ți-am dat beep, și sunt voinic
    Dar sa știi, nu-ți dau nimic.
    Eleva Maia:
    -Olaf tu pleci, dar în UE nu mă iei
    Nu mă, nu mă iei, nu mă, nu mă, nu mă iei…
    Duetul:
    -Colega, colega:
    Ma-i-a hi
    Ma-i-a hu
    Ma-i-a ho
    Ma-i-a ha-ha.

  11. ambasadorul Ukrainei pr Olaf? Oare de ce? Germania se pare ca a devenit Istorie cu un asemenea c…fiert…

  12. Se duce românu indrăgostit sus pe munte și urlă fericit puternic, ”te iubesc,..”..La care răspunde ecoul,. ”să rămânem doar prieteni”,..

  13. Nu este deloc fair play ce se întâmplă. Nu s-a pus niciodată problema în Europa și în lume ca RDG să nu se mai unească cu RFG, ci să adere singură la Uniunea Europeană. Adică să pompeze UE bani în fosta RDG comunistă, s-o dezvolte. Dacă s-ar fi întâmplat asta, Germania să nu s-ar mai fi unificat niciodată, aveam și azi două Germanii.
    Nouă tocmai asta ni se propune acum. DETURNAREA UNIRII prin intrarea Rep. Moldova în UE, moment în care discuția despre Unire va fi încheiată. Când îți va da UE zeci de miliarde de euro nerambursabili anual, la ce îți mai trebuie Unirea cu Patria-Mamă, România? Dimpotrivă, vei vrea să ridici coada pe sus și să te lauzi că „Moldova” este un proiect de succes, pe când România, nu.
    Deci, pe cine deranjează istoria românilor care atestă că suntem același popor? Cine are interesul să deturneze trendul firesc către reunificarea României? Cui va folosi un stat-marionetă, Rep. Moldova, băgat în UE ca și concurență strategică a României, și pe șest pe deasupra, că altfel n-are cum să intre, fără economie, fără niciun fel de resurse, inclusiv fără resursă umană? 2,5 milioane este întreaga populație a Rep. Moldova cu tot cu bătrânii, copiii, bolnavii, alcoliștii și mâna moartă sovietică – Transnistria? Asta ne trebuie, să ne dea șah Rep. Moldova în UE? Întreb și eu pentru un prieten.
    Nu e greu de dat răspunsul.

  14. O trilaterala de vis .Maia Sandu alaturi de Cancelarul Germaniei si de „neamtul” Iohannis .Ce isi poate dori mai mult „micuta” Maia . Visul i se implineste si alaturi de el vor sta si multi dintre cetatenii Rep.Moldova .Iohannis reuseste in acaste zile ceea ca nici un Presedinte nu a reusit vreodata .Japonia ,Singapore ,Germania , Polonia , Emiratele Arabe , SUA prin ambasadorul ei in Romania , s-au napustit sa sustina si Rep. moldova si Romania . de exceptie .

  15. Sper ca moldovenii de peste Prut sa o dovedeasca pe globalista si sa nu devina sclavi ca romanii si piata de desfacere de rebuturi occidentale! Republica Moldova trebuie sa ramina independenta! A venit sa miroasa lenjeria de corp ca un maidanez! Prostimea se uita tolomaca! Si sunt multi!

  16. Chiar dacă”e pierdută pentru România”-cum zice cineva mai sus-neamțul tot ar avea o obligație:să facă eforturi pentru reconstituirea a ceea ce a distrus Hitler când când a bătut palma cu Stalin:să întregească Moldova așa cum era când a fost „livrată” pe șest URSS-ului(cu Bugeacul,Țara de Sus,Herța)-atunci țărișoara aceasta-Moldova- ar mai avea ceva șanse de supraviețuire…că tragedia trăită de la „cedarea”sub presiunea unui ultimatum până în prezent…nu are cum o vindeca „urmașul”;iar „firimiturile”(Moldova,Bucovina,Herța,Bugeacul,România)nu au „statutul”necesar pentru ca măcar să li se ceară scuze,cum s-a întâmplat în alte cazuri…

  17. @Libiu Mateescu
    Dacă Ucraina sprijinită de întreaga lume liberă și, din plin, și de România, va câștiga războiul cu Rusia, în mod logic ar trebui să sprijine reunificarea României cu Rep. Moldova, urmată de un schimb de teritorii la parietate cu România Mare (Transnistria, Cuciurgan, Tiraspol și ceva din zona Palanca la Ucraina, Cernăuți, Ținutul Herța și o parte din Bucovina de Nord la România Mare). Altfel, la fel de bine cum acest stat de carton, Rep. Moldova poate fi instrumentalizat să stea în coasta României, inclusiv în UE de ce nu, el poate sta la fel de bine și în coasta Ucrainei. Am văzut recent ce discuție este în jurul Transnistriei. Iată. Să nu uităm că basarabenii au renunțat cu aplomb la imnul „Deșteaptă-te, române” (peste noapte, după niște ani în care a fost imnul de stat la Republicii Moldova), au votat două mandate la rând comuniștii rusofoni și președinte pe Vladimir Voronin, un cioclu bolșevic rusnac, ultra-șovin împotriva românilor și a României, și un mandat pe Igor Dodon, alt anti-român, cel care se poza cu harta Moldovei Mari împreună cu Putin. O treabă foarte faină. Acum o votează pe Maia Sandu care încearcă să alimenteze un curent naționalist moldovenesc. Să-i băgăm în UE deci!
    Republica Moldova inclusiv Transnistria reprezintă inginerii geo-politice de eră sovietică, create de URSS/ Rusia prin rapt, genocid anti-românesc și războaie, după ce au omorât cel puțin jumătate de milion de soldați români pe front și de civili români basarabeni și bucovineni în Siberia începând din 1940. În mod normal, nici Ucraina nu ar trebui să mai susțină așa ceva, la fel ca și România.
    E greu de spus acum, totuși, care va fi mersul.

  18. Moldova nu poate exista ca stat independent deoarece nu are resurse, oameni si nici macar o asa zisa pozitie startegica…
    e un stat incurca lume
    singura solutie este alipirea la Romania..
    in capul bojerilor local se viseaza ca facind parte in EU si sugind la tzuturoiul de bani comunitari…
    vise frate, vise…
    sau poate se vor parte din Ukraina si nu stim noi..

  19. @dan
    Foarte duios comentariul dvs., doar că v-a scăpat un mic detaliu, nimic grav: Hitler nu a stricat „țărișoara Moldova” în iunie 1940 ci țărișoara România. Ups! Când sovieticii au anexat Basarabia și Bucovina de Nord, conform înțelegerii cu Hitler (Tratatul Ribbentrop-Molotov din 1939), ei au luat aceste teritorii și întreaga lor populație, cu japca, de la statul România. Bună dimineața! La acea dată, statul Moldova nu mai exista de la 24 ianuarie 1859.

  20. Ce „simpatic”e linge clante @ gica . Zis @ bunul samaritean ,zis @ Lili , zis @ Corina ,etc,atunci cind ne „spune „. De: „Trilaterala de vis”….Dar orice „prost” are dreptul sa viseze ,nu ? Dar „ghinion”ca visul lui nu coincide cu ale noastre ….

  21. Cancelarul minte ca porcul, soarta Basarabiei continua sa fie distrusa de pactul Ribbentrop-Molotov, anexa secreta, in functiune din 1939. Dati porcul afara din tara !

  22. Caraghiosu’! N-a fost în stare sa opreasca distrugerea Nord Stream de catre SUA si Norvegia, prin el, a puterii economice a Germaniei în Europa si-n lume, dar „opreste” Rusia în R. Moldova sorosistei de Sandu Maia, contestata prin demonstratii monstre-n propria ei tara! Nu-si vede parul din ochi, indidivul. „Cancelar”. Nu, zau?!!! Unde-i Kohl? @anti2024: Lasa-l pe „Ribbentropp-Molotov”, ca-ntre timp a fost WW2, pe care România l-a pierdut (în ciuda lui 23 August 1944 al Regelui Mihai), si TRATATELE DE PACE DE LA FINELE RAZBOIULUI. Daca ar fi „Ribbentropp-Molotov”, România n-ar avea, pe harta, cel putin, Transilvania întreaga. Ea fiind româneasca datorita lui STALIN, nu lui Truman.

  23. Tot astept de 33 de ani ca pactul Hitler – Stalin sa nu mai fie valabil pentru Romania. Daca nu cunosti foarte bine istorie si geografie nici nu ai ce cauta in politica.

  24. @Saul:din ’90 încoace,m-am dezobișnuit(treptat și dureros)să mai gândesc la Moldova așa cum spuneți dvs,văzând că ei nu ne vor;așa că dau dreptate unora care au avut ocazia să-i cunoască bine,la ei „acasă” și zic precum m-au învățat aceștia:le doresc tot binele din lume,dar să rămână cum sunt și să nu ne vândă nouă pielea;după ce am mai și citit ce spunea Antonescu în ședințele de guvern(după ce Armata Română „a trecut Prutul”)și văzând acum cum trag spre cei care îi ajutau pe transnistreni în ’92,nu mai îmi fac griji pentru ei,le doresc tot binele din lume,dar să nu ne mai amestece pe noi în borșul slav,malo- sau velico-,cum o fi el,abia am scăpat cumva de acolo cu sacrificii-cum știți;să rămână „cu” slavii dacă așa își văd fericirea lor(cu fundul în multe luntrii),dar nu cu prețul sacrificării(din nou)a României(atâta câtă mai este,dar nefederalizată)-așa ceva nu e de acceptat

  25. @Saul:n-au renunțat doar la „Deșteaptă-te,române!”-au renunțat la Vieru,Lari,Dabija,soții Teodorovici și atâția alții,la cei ce au luptat în ’92,unii ajungând în mormânt,alții în cuști…ce să mai aștepți când vezi asta?

  26. Sunt mari probleme de rezolvat inainte ca Romania sa se poata uni cu Basarabia ! Eu , unul , o aplaud pe Maia Sandu si cred , sincer , ca doreste ca Moldova scapata , in buna masura , de sub ciubota Ruseasca, sa se indrepte catre o democratie europeana! E greu si e mult pana departe, dar trebuie sa-i intindem o mana ; daca nu o facem noi , atunci cine? Ca sa fiu sincer pana la capat, nici eu nu cred ca este usor sa lupti cu rusii si filorusi din interiorul Moldovei , indoctrinati zeci de ani de comunismul rusesc si ma gandeam ca Moldova este pierduta sub grindina propagandei rusesti !Dar , totusi, acolo traiesc , majoritari, frati de ai nostri ; parca nu ar merita sa le intoarcem spatele si sa-i lasam in plata Domnului! Trebuie sa le intindem o mana , cu atat mai mult cu cat sunt mai saraci si mai amarati ca noi ! Nu uitati ca Maia Sandu are studiile facute in vest , a lucrat acolo si stie in ce directie trebuie sa o ia Moldova ! Macar sa incerce ! Vrea cineva, dintre d-voastra, sa fie in pielea ei si sa duca lupta ei ? N.B. Si eu sunt putin derutat, si ma tot gandesc , ca Moldova este pierduta pentru noi , dar tot cred ca trebuie s-o aplaudam pe Maia ; ea nu este Dodon!

  27. @dan
    Amestecați merele cu perele. Ce treabă are CRIMINALUL DE RĂZBOI CONDAMNAT ȘI EXECUTAT Ion Antonescu, labil, posibil și sifilitic, care azi spunea una, mâine alta și poimâine facea altceva, aliat al lui Hitler până i-a băgat mâna-n gât Regele Mihai și comuniștii români, cu perspectiva noastră de Reunificare a României din secolul 21? Nu vă înțeleg. Nu are importanță nici că Antonescu a fost în mod evident copil mic între criminalii de război condamnați sau necondamnați ai timpului său, de exemplu Churchill sau H. Truman, care au ars de vii sute de mii de civili în mod deliberat în Germania nazistă și Japonia. Nu mai vorbesc de Stalin. Nu asta discutăm. Nu are legătură cu discuția noastră de azi, acela este un al moment istoric, alt personaj, o altă poveste.
    Federalizarea României…Amice Dan, încă o dată, nu se poate federaliza un stat solid și incomparabil mai bogat, de 20 de milioane de oameni, de dragul unuia străveziu, în sapă de lemn, de 2 milioane de oameni. Aici nu este Regatul dintre Cele Două Ape și lumea fantastică din Stăpânul Inelelor, Klaus Johannis nu este Frodo iar Bogdan Aurescu nu este Mogwli Fiul Junglei.

  28. Voi sunteți cei care destabilizați Moldova! Până una-alta, ruşii le dădeau gaz ieftin, era linişte şi pace. Acum le-aţi distrus alimentarea cu energie şi trebuie să cerşească pe la străini ca măcar să supraviețuiască. În schimb „am organizat 3 conferințe” zice cancelarul. Tare treabă, mare ajutor! O periați pe globalista M Sandu ca să-i prostiți pe fraieri şi să le luați țara, atât cât a mai rămas din ea. Aşa cum făceau coloniştii cu mărgeluțele de sticlă. Laitmotivul e: „luptați împotriva corupției!” Asta înseamnă: ” băgați-i la puşcărie pe ai voştri, ca să vă putem lua noi tot”. Ştiți cate-i problema cu „marii corupți naționali”? Că ceea ce construiesc rămâne în țară. Or asta e inacceptabil pentru o colonie şi de aceea trebuie distruşi. Oricum, ca să revenim la Moldova, tot cu promisiuni găunoase a ajuns comediantul-cântāreț-cu-penisul-la-pian preşedinte în UA, a mai făcut şi un film aiurit de PR (adică de prosteală) după care şi-a îndeplinit menirea distrugându-şi țara întru slava US.

  29. @ dan Că tot aduceți vorba de Antonescu, contribuția României la Holocaust și crimele de război românești în Basarabia și Bucovina de Nord din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, au fost o consecință directă a CRIMELOR ÎN MASĂ săvârșite de sovietici în acele provincii începând din iunie 1940 (Masacrul de la Fântâna Albă, masacrele de la Prut, deportarea a zeci de mii de familii românești în Siberia doar cu hainele de pe ei în iarna 1940-1941, unde majoritatea au pierit în decurs de zile sau săptămâni de foame și frig), complicația că ne-am aliat DE CONJUNCTURĂ cu Germania nazistă în condițiile în care SUA și Marea Britanie nu au zis niciun cuvânt când URSS a anexat Basarabia și Bucovina de Nord de la România în 1940 și nici când a început genocidul anti-românesc acolo, complicația teribilă că în Basarabia erau sute de mii de evrei la acea oră, considerați de germani dar și de români ca fiind indezirabili de a fi lăsați în spatele frontului (considerați bolșevici, ostili, potențial sabotori, partizani bolșevici, cum de altfel mulți dintre ei și erau), s-a încercat deportarea lor fără a dispune de logistica adecvată, coloane de oameni, țarcuri în câmp deschis, execuție militară a celor care nu mai puteau ține pasul.
    Antonescu a fost unul căruia rusul i-a intrat în apartament și a început să-i ucidă membrii familiei unul câte unul, iar el cutând agresorul a început să umble cu revolverul prin bloc și să-și împuște vecinii (evrei). O calamitate, dar acela a fost contextul groaznic atunci.

  30. Marea majoritatea a evreilor basarabeni și bucovineni omorâți de Armata Română, au murit NEVINOVAȚI, victimele unei situații groaznice în care au fost puși românii de imperialismul rusesc. Și ei sunt martiri ai Poporului Român. Nu murea niciun evreu în România dacă ne lăsau rușii țara în pace, după cum nu au murit niciunul înainte de momentul anilor ’40. Iată.

  31. @ SAUL ,mai gandeste cand exprimi ceva !
    vrei sa spui ca Hitler renunta la planul BABAROSSA si nu mai ataca URSS ?
    vrei sa spui ca romania nu mai era tarata in razboi cu voia sau fara voia ei ? ca germania putea incepe razboiul fara petrolul romanesc ? biet om simplu care vrei sa dai vina cu orice ocazie doar pe URSS !
    diktatul de la wiena -a vrut Hitler sa dea o palma romaniei !
    pactul ribentrof-molotov- a vrut Hitler sa adoarma vigilenta lui Stalin si sa-l creada prieten
    Atacarea URSS era prevazuta in MEIN KAMPF ,de la care Hitler nu s-a abatut si a facut tot ce programase !

  32. @ SAUL ,mai gandeste cand exprimi ceva !
    vrei sa spui ca Hitler renunta la planul BARBAROSSA si nu mai ataca URSS ?
    vrei sa spui ca romania nu mai era tarata in razboi cu voia sau fara voia ei ? ca germania putea incepe razboiul fara petrolul romanesc ? biet om simplu care vrei sa dai vina cu orice ocazie doar pe URSS !
    diktatul de la wiena -a vrut Hitler sa dea o palma romaniei !
    pactul ribentrof-molotov- a vrut Hitler sa adoarma vigilenta lui Stalin si sa-l creada prieten
    Atacarea URSS era prevazuta in MEIN KAMPF ,de la care Hitler nu s-a abatut si a facut tot ce programase !

  33. Unirea e solutia, fara Transnistria si schimb de populatie! Sa plece rusii si chiar o parte de ukrani! Simplu! Restul sunt gogosi!

  34. Numai „patrioti” pe aici. Dar pe moldoveni i-ati intrebat mai fratilor daca vor unirea?
    Saraca M.Sandu incearca sa-i mai destupe la minte dar fara sanse. 40% ar vota cu comunistii si Șor, ar face majoritate parlamentara.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.