Cazul Assange

Linia roșie dintre jurnalism si infracțiune

Pe 11 aprilie, când Ecuadorul l-a predat poliției britanice pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, pagina de Facebook a fostrului președinte ecuadorian Rafael Correa a fost blocată. Compania a invovat faptul că acesta încălcase politica de securitate Facebook.

Vorbe grele pe Twitter

Rafael Correa a fost președintele care, în urmă cu opt ani, i-a acordat azil lui Julian Assange în ambasada Ecuadorului de la Londra. Ulterior, Assange a primit și cetățeania ecuadoriană. Puterea s-a schimbat la Quito în 2017. Dupa două mandate, Correa a fost succedat de un președinte adept al neoliberalismului, Lenin Moreno, care și-a exprimat de mai multe ori disprețul față de Julian Assange. WikiLeaks a publicat, în martie anul acesa, așa-numitele INA Papers, care arătau că președintele Moreno ar fi implicat în compania INA Investment Corporation, un offeshore folosit pentru a-și procura proprietăți și bunuri de lux. Înainte de aceasta, The New York Times a scris că Moreno s-a întâlnit în 2017 cu fostul șef de campanie al președintelui Trump, Paul Manafort (acum condamnat pentru fraudă în SUA), o întâlnire în care se pare că a fost decisă soarta lui Julian Assange. Ulterior, președintele Moreno a semnat un acord de colaborare între serviciile secrete ecuadoriene și cele din SUA, acorduri pentru achiziții de arme americane și un acord de peste 4 miliarde de dolari cu FMI.

Contul de Twitter al fostului președinte ecuadorian Correa nu a fost închis. Aici, Correa a postat un mesaj pentru mama lui Julian Assange. ”Christine, nu știu ce să-ți spun. Îți cer doar iertare în numele poporului ecuadorian. Un trădător și un corupt ca Moreno nu ne reprezintă. Promit să nu ma opresc până nu-l văd în închisoare, acolo unde merită să fie”. Postarea Christinei Assange: ”Să dea Dumnezeu ca poporul ecuadorian să se răzbune pe tine, Moreno, trădător putred și mizerabil! Fie ca chipul suferind al fiului meu să te bântuie nopțile. Fie ca sufletul tau sa rataceasca in purgatoriu pentru ca mi-ai toturat fiul”. Fostul președinte Correa revine: ”Cel mai mare trădător din istoria Ecuadorului și a Americii Latine, Lenin Moreno, cel care a permis poliției britanice să intre în ambasada noastră din Londra și să-l aresteze pe Assange. Moreno e un corupt și a comis o crimă pe care omenirea nu o va uita”.

Până să-l vada pe Lenin Moreno în inchisoare, Correa însuși trebuie să se ferească de o condamnare. El se află, începând de anul trecu, în Belgia (țara de origine a soției sale), în timp ce în Ecuador este acuzat într-un dosar privind răpirea unui politician.

Miza cazului Assange

Din America Latină, până în America de Nord și Europa, arestarea lui Julian Assange la Londra a reaprins polemica legată de WikiLeaks. Nu este vorba despre relația SUA-Ecuador sau despre rivalitățile dintre președinții Correa și Moreno. Este vorba despre presă și viitorul presei.

”Fondatorul WikiLeaks este un jurnalist care crede că trebuie să recurgi la măsuri radicale pentru a expune secretele guvernelor și care trebuie protejat de prevederile constituționale privind libertatea presei? Sau Julian Assange nu este un jurnalist, ci un trădător care trebuie condamnat fără grija că această codamnare ar putea avea un impact negativ asupra libertății presei?”, se întreabă Margaret Sulivan, în paginile The Washington Post .

Assange așteaptă o decizie privind extrădarea sa în SUA, unde nu a fost acuzat în baza legii împotriva spionajului, ci doar în baza legii privind fraudele cibernetice. Spre deosebire, sursa sa, fostul caporal Bradley Manning (Chelsea Maning, după schimbarea de sex) a fost acuzat de trădare și condamnat la 35 de ani de închisoare. A fost eliberat însă după șapte ani.

Majoritatea presei americane este de acord asupra unui fapt – dacă Assange va fi găsit vionovat de spargerea parolelor instituțiilor americane, atunci acest act îl va descalifica ca jurnalist și va fi cu siguranță condamnat. În caz contrar, Assange nu a făcut altceva decât să publice informații primite de la o sursă și să protejeze identitatea sursei, un principiu de bază al jurnalismului, apărat de Constitutia SUA.

Articolul de opinie publicat de The Washington Post arată următoarele: ”Directorul American Civil Liberties Union îl apără ferm de Assange. A-l condamna «ar fi un precedent neconstituțional și ar deschide calea altor dosare penale împotriva altor instituții de presă». Sunt înclinată să-i dau dreptate. Da, Assange a trecut de o linie roșie, dacă a conspirat împreună cu sursa sa pentru a sparge parolele guivernamentale. Dar riscurile pe care condamnarea sa le-ar provoca pentru presă ar rămâne. Înainte să-i întoarcem spatele lui Assange, trebuie să ne gândim la ce este la mijloc. Pare tentant să-l aruncăm in circul cu lei spunând că este doar un narcisist și un actor prost – desigur nu ca noi, restul jurnaliștilor. Însă organizațiile de presa, care nu diferă atât de mult între ele, ar suferi consecințele. Zona gri a cazului Assange este mai mare decât pare și la fel sunt și pericolele la adresa jurnalismului și a interesului public”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

11 Comentarii

  1. Assange si colaboratorii sai nu au facut publice secrete care sa puna in primejdie securitatea USA sau a aliatilor acestora, ci porcarii facute de americani & Co pe tot globul ! Daca se considera ca aceste faradelegi sint atit de murdare incit trebuiesc tinute secrete, atunci asa e, a publicat secrete.

  2. Daca Assange ar fi fost vinovat pt spargerea parolelor ar fi fost acuzat de aceasta de la inceput nu dupa 7 ani si o schimbare de regim in Ecuador care sa-i ajute sa il scoata din ambasada. Ce sa vezi, 7 ani de zile ni s-a spus ca e un abuzator sexual iar brusc ni se spune ca a conspirat si a spart parole. Si Maning cel care a facut puscarie pentru sustragerea documentelor este arestat ca nu vrea sa depuna marturie contra lui Assange..Pare cusuta cu ata alba. Pare ca n-au nici o proba si incearca sa stoarca de la unul si de la altul cate ceva. Cam cum se intampla la noi. Intrebarea este: cum mai e cu libertatea presei?

  3. In sfarsit un articol care atinge esenta problemei ! Intr-o lume dominata de oportunism si lasitate este un adevarat act de constiinta. Iar ce a dacut Assabge este eroism vecin cu martirajul ! Omul stia cu ce forte se confrunta si totusi si-a asumat toate riscurile, inclusiv pe acela de a fi prins in masina de tocat carne a Cabalei internationale. Si pentru ce ? Si pentru cine ? Pentru a spune niste lucruri adevarate unor oameni care nu vor sa auda, in asa fel incat lantul ipocriziei sa fie rupt. De fapt, Assange el este Prometeul vremurilor noastre ! Asa fiind, cum sa nu devina narcisist ? De fapt toate geniile sunt narcisiste… De fapt pentru mediocritatea establishmentului mondial orice om normal este prea….narcisist !
    In preajma sarbatorilor de Paste, experienta lui Julian Assange este tulburatoare !
    Aviz Cabalei fara fata care vrea sa impuna Omerta….

  4. @Probabil că vor urma disponibilizări ale celor ce erau implicați în „chestiunile” descrise de articol despre Julian Assange, ? Mai puțin de muncă, mai puțin personal angajat, mai puține cheltuieli ?

  5. Hitlery Clinton, care nu-si cifra mail-urile, cât a fost secretara de stat a SUA, e fericita de arestarea lui Assange, fiindca wikileaks i-a dezvaluit si incompetenta (pâna la tradare de tara), si turpitudinile (sub pretextul „fundatiei Clinton” se faceau afaceri uriase, electorale si de sustinere a unor dictaturi). Bine-nteles ca individa si restul dascalimii, popilor si mofluzilor (Mike Pence-Juan Guaino, tentativa de lovitura de stat în Venezuela, sanctiunile drastice, pâna la refuzul, de catre SUA de-a-si plati datoriile), si-altele de genul asta sunt motivele de jubilatie ale oamenilor politici americani la arestarea lui Assange. La invitatia politiei de-a o face de catre Lenin (!) Moreno, presedintele Ecuadorului, despre conturile secrete si murdare ale caruia-n Panama, paradis fiscal, wikileaks si-a permis sa informeze. Asta fiind si motivul retragerii cetateniei ecuadoriene si-al arestarii lui Assange. Clinton, Mike Pence, Guaido, Lenin Moreno = corb la corb nu-si scoate ochii.

  6. Circ gretos live tv marca occidentalo-europa vestica! Ati uitat scanarile tv.ro? Nu e o mare coincidenta cu debutul colcaielilor de catuse si atestari live,cam coincide cu anii debutului in Romania!

  7. Evident USA se foloseste de toate GUNOAIELE de presedinti tradatori si corupti din lume ca sa-si justifice toate crimele, de la razboaie si pana la jurnalism!

  8. Assange este un EROU al Jurnalismului.
    Numai adevarul te elibereaza ; asta a facut acest admirabil baiat.

  9. Jurnalismul adevarat a murit. Mai zvacneste mortul din cand in cand. Zilele astea vor ramane in istorie, o istorie care sper sa mai aiba a fie scrisa de cineva…Post-post-modernism.

  10. S-a facut expertiza vilei(vilelor)construite prin furtul de la Stat de catre seful de santier,acoperit de unii politisti ajunsi poate in functiii de conducere si de catre Curtea de Conturi? Neluindu-se nici o masura impotriva furturilor de la Stat,facute de angajati ai Statului sau cei in strinsa relatie cu politica,Romania devine tot mai saraca,mai putin educata,mai putin sanatoasa,mai poluata.Cei care ar putea face ceva,nu au curaj.Pina cind ?

  11. Ecuadorul a intrat în era protocoalelor impuse de CIA Americilor Centrale și de Sud, iar Lenin Moreno este un Băsescu sud-american, corupt (se pare), șantajabil și supus intereselor americane! Lumea se îndreaptă rapid către distrugere pentru că SUA a intrat într-o eră a disperării economice și militare! „Prosperitatea” americană este construită pe o datorie publică enormă, pe un dolar susținut artificial numai prin șantajul cu forța militară și menținerea unui regin criminal în Araba Saudită care asigură valoare petrodolarului!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.