(VIDEO) Înmormântarea cu fast a Reginei Elisabeta a II-a

UPDATE Trupul neînsufleţit al Elisabetei a II-a, a fost coborât luni în cripta „Royal Vault” din Capela St George de la Castelul Windsor, unde a fost depozitat şi sicriul soţului suveranei, prinţul Philip, pentru a putea fi îngropat alături de regină.

La slujba de înmormântare de la Capela St George din Castelul Windsor, oficiată de decanul de Windsor, David Coney, au participat aproximativ 800 de invitaţi.

UPDATE O ceremonie unică pentru o regină unică: la Westminster Abbey, un templu al monarhilor britanici, Elisabeta a II-a a avut parte de funeralii rezervate doar marilor personalităţi, la care au fost prezenţi luni preşedinţi, regi, prinţi, prim-miniştri, ambasadori şi invitaţi speciali din întreaga lume, relatează EFE.

Cu fastul şi solemnitatea necesare pentru funeralii de stat şi pe fondul unei securităţi stricte, Elisabeta a II-a a fost omagiată luni de sute de reprezentanţi ai ţărilor cu care a menţinut şi consolidat relaţiile diplomatice pe parcursul celor şapte decenii în care a fost şef de stat al Regatului Unit.

Când a urcat pe tron, la 6 februarie 1952, la vârsta de doar 25 de ani, Elisabeta a II-a a contribuit la promovarea acestor legături după ce ţara a început reconstrucţia în urma participării la cel de-al Doilea Război Mondial pentru a învinge Germania nazistă.

Condusă la abaţie de regele Charles al III-lea, care a urcat pe tron la moartea mamei sale, şi de întreaga familie regală britanică, între care prinţii de Wales, William şi Kate, cu doi dintre cei trei copii ai lor – prinţii George şi Charlotte – şi ducele şi ducesa de Sussex, Henry şi Meghan, Elisabeta a II-a a avut parte de o despărţire cu toate onorurile.

Prezenţa demnitarilor a reflectat amploarea şi impactul influenţei Elisabetei a II-a de-a lungul celor 70 de ani de domnie.

Clasa politică britanică a fost reprezentată de prim-ministrul Liz Truss şi de miniştrii guvernului său, în timp ce toţi foştii şefi de guvern ai ţării au fost prezenţi, inclusiv laburiştii Tony Blair şi Gordon Brown, precum şi conservatorii John Major, Theresa May, David Cameron şi Boris Johnson.

În afara bisericii, mii de oameni s-au aliniat de o parte şi de alta a cortegiului funerar pentru a-i aduce un ultim omagiu reginei.

În impresionanta procesiune prin centrul Londrei, membri ai celor trei ramuri ale forţelor armate – Marina, Armata şi Forţele Aeriene Regale -, Garda Regală şi reprezentanţi ai diferitelor organizaţii, inclusiv Serviciul de Sănătate Publică, au mărşăluit în spatele sicriului acoperit cu Drapelul Regal.

Sicriul a fost transportat prin Londra pe un afet de tun al Marinei Britanice din 1901, care fusese folosit şi la înmormântarea tatălui său, George al VI-lea, şi care a fost tras cu ajutorul unor frânghii de peste o sută de marinari, în sunetul unui marş funebru.

În continuare, după funeraliile de stat, sicriul reginei Elisabetei a II-a aşezat într-un vehicul funerar urmează să ajungă, în jurul orei locale 15:00 (14:00 GMT), la Castelul Windsor, la aproximativ 35 de kilometri vest de Londra. Acolo, cortegiul va parcurge pe jos cei aproape cinci kilometri de pe Long Walk, aleea care duce la reşedinţa regală în care suverana îşi petrecea cea mai mare parte din timp.

La ora locală 16:00 (15:00 GMT), va avea loc o ceremonie religioasă la Capela St George din castel, un loc obişnuit pentru botezuri, nunţi şi înmormântări regale. La ora locală 19:30 (18:30 GMT), regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată alături de prinţul Philip în cripta capelei.

UPDATE În sălile de aşteptare din aeroporturi, în parcuri, pub-uri şi pieţe, numeroase persoane s-au adunat luni în faţa ecranelor montate în Marea Britanie pentru a urmări funeraliile de stat ale reginei Elisabetei a II-a, relatează Reuters.

Pe străzile de obicei aglomerate s-a aşternut tăcerea pe măsură de tineri şi vârstnici s-au adunat în oraşe, sate şi localităţi din ţară pentru a urmări transmisiunea în direct a ceremoniei desfăşurate la Abaţia Westminster din Londra în cadrul funeraliilor suveranei britanice.

Sute de oameni au urmărit funeraliile în Catedrala din Manchester, în timp ce la Birmingham, oamenii s-au adăpostit de ploaie sub copertine în Centenary Square din oraş.

În faţa primăriei din Belfast, oamenii s-au ridicat în picioare pentru a intona imnul naţional.

Pe aeroportul Gatwick, la sud de Londra, pasagerii au urmărit funeraliile pe ecrane în sălile de aşteptare.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat compasiunea, încă o dată, după participarea la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, pentru „această mare pierdere”.

„După ce am participat la funeraliile de stat ale Majestăţii Sale Defuncte Regina Elisabeta a II-a, exprim încă o dată, în numele poporului român, întreaga noastră compasiune pentru aceasta mare pierdere”, a transmis Iohannis, pe Twitter.

 

 

Lideri importanţi ai lumii, printre care preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, şi reprezentanţi

UPDATE Ceremonia desfăşurată luni la Abaţia Westminster din Londra în cadrul funeraliilor reginei Elisabeta a II-a s-a încheiat, după ce au fost păstrate două minute de reculegere şi a fost intonat imnul naţional ‘God Save the King’.

Sicriul a fost scos din abaţie la ora 12:15 (11:15 GMT), în timp ce Big Ben, celebrul clopot din turnul Palatului Westminster, a bătut la intervale de un minut.

Cortegiul funerar al Elisabetei a II-a se deplasează prin centrul Londrei. După ieşirea din Abaţia Westminster, unde au fost prezenţi 2.000 de invitaţi, printre care demnitari sosiţi din întreaga lume, procesiunea s-a îndreptat spre Arcul Wellington, unde sicriul va fi aşezat pe un dric pentru a fi dus la Castelul Windsor, în afara Londrei.

În procesiune defilează membri ai forţelor armate ale Regatului Unit şi ale ţărilor din Commonwealth, reprezentanţi ai poliţiei britanice şi ai serviciului public de sănătate (NHS).

Charles al III-lea, care a părut extrem de emoţionat în timpul intonării imnului, merge alături de alţi membri ai familiei regale, în timp ce regina consoartă Camilla, prinţesa de Wales Kate şi ducesa de Sussex Meghan urmează cortegiul cu maşina.

UPDATE Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane, a adus un omagiu luni, în timpul funeraliilor reginei Elisabetei a II-a, vieţii suveranei, „dedicată în slujba naţiunii şi a Commonwealth-ului”, precum şi personalităţii vesele a suveranei, informează AFP.

„Într-un discurs cunoscut, pronunţat cu ocazia împlinirii vârstei sale de 21 de ani, Majestatea Sa a declarat că întreaga ei viaţă va fi dedicată în slujba naţiunii şi a Commonwealth-ului (organizaţie care reuneşte numeroase foste colonii britanice – n.r.). Rareori o promisiune a fost atât de bine respectată”, a declarat arhiepiscopul de Canterbury.

„Era veselă şi prezentă pentru atât de mulţi oameni, influenţând pozitiv o multitudine de vieţi”, a adăugat el.

Liderul spiritual al Bisericii Anglicane a declarat în faţa persoanelor care asistă la funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a că durerea resimţită în aceste zile în lumea întreagă are la bază „viaţa abundentă şi dragostea reginei faţă de serviciul public, de acum dispărută dintre noi”.

„Oamenii care iubesc să se afle în slujba poporului sunt rari pe parcursul unei vieţi. Liderii care iubesc să se afle în slujba poporului sunt încă şi mai rari. Însă în toate situaţiile, cei care îşi servesc poporul vor fi iubiţi şi vor rămâne în amintirile oamenilor, în timp ce aceia care se agaţă de putere şi de privilegii sunt uitaţi pentru totdeauna”, a mai spus Justin Welby.

Arhiepiscopul de Canterbury s-a rugat pentru familia regală – care deplânge moartea unei persoane îndrăgite, la fel ca multe alte familii care au pierdut pe cineva drag -, dar care, în aceste zile, „face acest lucru sub cele mai puternice lumini ale reflectoarelor”.

„Fie ca Dumnezeu să le vindece durerea, fie ca golul lăsat în vieţile lor să fie umplut cu amintiri de bucurie şi de viaţă”, a adăugat el.

„Cu toţii ne vom supune judecăţii milostive a lui Dumnezeu: putem să împărtăşim cu toţii speranţa Reginei, care s-a inspirat din viaţă şi din moarte pentru a adopta un stil de conducere bazat pe ideea plasării sale în slujba poporului. Serviciu în viaţă, speranţă în moarte”, a mai spus Justin Welby.

„Cei îndoliaţi care urmează exemplul reginei şi se inspiră din încrederea şi credinţa ei în Dumnezeu pot să spună la fel ca ea: ‘Ne vom întâlni din nou'”, a mai spus Justin Welby.

Acea frază a fost rostită şi de fosta suverană cu ocazia unui celebru discurs televizat prin care regina Elisabeta a II-a a transmis poporului britanic un mesaj de încurajare şi alinare la începutul pandemiei de COVID-19.

În acel discurs televizat din aprilie 2020, regina britanică a evocat versuri extrase dintr-un cântec de război al interpretei Vera Lynn: „Ne vom întâlni din nou”.

UPDATE Slujba funerară a reginei Elisabeta a II-a s-a încheiat, iar sicriul defunctei regine a fost transportat în afara Westminster Abbey și va traversa Londra până la Wellington Arch, de unde regina va face ultimul drum spre Windsor.

Procesiunea este urmată de regele Charles al III-lea, de regina consoartă Camilla, prințesa regală, ducele de York și contele de Wessex.

Prințul și Prințesa de Wales urmează cu copiii lor, George și Charlotte.

Ducele și ducesa de Sussex au urmat, de asemenea, sicriul la ieșirea din Westminster Abbey.

Sicriul reginei va fi transportat la Wellington Arch, la Hyde Park Corner, unde va fi așezat pe mașina funerară.

UPDATE Prinţul George şi prinţesa Charlotte au fost prezenţi luni în cortegiul funerar de la Londra, mergând în spatele sicriului străbunicii lor regina Elisabeta a II-a, înainte ca acesta să fie transportat în interiorul Abaţiei Westminster unde au loc la această oră funeraliile regale, informează AFP.

UPDATE Clopotul cel mare al Abaţiei Westminster a început să bată luni o dată pe minut, timp de 96 de minute, vârsta la care a murit regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, ale cărei funeralii au loc luni la Londra, relatează DPA.

„Clopotul este cel mai mare dintre cele 10 clopote ale abaţiei şi este în mod tradiţional folosit la moartea unui membru al familiei regale”, se arată într-o postare pe Twitter a Abaţiei Westminster.

Funeraliile de stat, primele de la moartea lui Winston Churchill, în 1965, au loc la Abaţia Westminster, în prezenţa a peste 2.000 de invitaţi, inclusiv sute de demnitari străini şi capete încoronate.

La sfârşitul slujbei de la abaţie se păstrează două minute de reculegere la nivel naţional, apoi se intonează imnul naţional „God Save the King”. Urmează o procesiune în centrul Londrei de unde sicriul este dus la Castelul Windsor, unde Elisabeta a II-a va fi înmormântată, în cadrul unei ceremonii private, în capela Regele George al VI-lea, alături de soţul său, ducele de Edinburgh, care a murit anul trecut.

Regele Charles al III-lea le-a mulţumit duminică seară tuturor celor care l-au susţinut pe el şi pe familia lui de la moartea, pe 8 septembrie, a mamei sale, regina Elisabeta a II-a, ale cărei funeralii luni se anunţă grandioase, cu o mulţime uriaşă şi demnitari veniţi din întreaga lume, notează AFP.

Regatul Unit a păstrat un minut de reculegere și duminică seară, la orele 20.00 (19.00 GMT), în memoria Reginei Elisabeta a II-a care a decedat la 8 septembrie după mai bine de 70 de ani de domnie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

21 de Comentarii

  1. Cand am revenit in romania ieri din germania am crezut ca am nimerit in regatul britanic !!!..toate posturile de radio si televiziune transmit stiri despre moartea acestei femei…!!!…ba fratilor v-ati bolanzit la cap ?…in germania nici un post ,dar nici un post nu transmit asemenea stiri,ce dracul pana acolo ati ajuns sa va vaitati de ceasul mortii ?…uiati-va la facturile de gaz si curent si dupa vedeti daca va mai arde de regina asta …
    Sper ca nu o sa tinteti asa pana la parastasul de 40 de zile !!!…

    • Daca o dai cu ‘bolunzeala’, este clar de unde ti se trage nemultumirea. Multi vad si putini pricep.

  2. Vorbim de istorie. Este greu de explicat de ce foarte multi berbeci nu pricep ca au avut sansa de a fi martorii unui eveniment unic de acest gen. Pe hastagisti ii inteleg dar restul?

  3. @Le merita!:

    Poate ca le merita, ca orice sef de stat apreciat de concetateni. Ce este insa unic intr-un eveniment firesc si, de altfel, asteptat din clipa in clipa?

    Sincer, nu chiar apreciez spectacolul de adulatie oferit de britanici. S-a petrecut si in URSS la moartea lui Stalin, ba inca si in Romania, mai recent in Coreea de Nord. Desigur, societatea britanica este altceva decit cea comunista dar parca mai multa discretie nu avea ce sa strice.

  4. Înmormântarea asta e mai ceva decât nunta lui Simion! Fac o câmpenească? La pomană, brânza o dă tot Becali? Dar berea? Doar 1200 de trântori de prim rang sunt pe planeta asta?
    Care e diferența dintre românii care merg la moaște și procesiunea grotescă a ăsteia?

  5. Sint antimonarhist convins, consider ca casele regale (pardon !) sint bune doar pentru retardati ai secolului XXI, gata sa cada pe spate cind vad ceva poleiala, in timpul asta cotizind ca fraierii pentru niste gablonturi „regale” cu rol strict decorativ si bugetofag, dar am ajuns sa ma rog pentru sanatatea lor !! Pai, cum se duce cite unu’ (sau una) din astia sa „stea pe tron in dreapta lui Dumnezeu” (vorba fatucelor debile de prin televiziuni, doar asta mai lipseste sa auzim !), cum avem circ vreo doua luni !

  6. Muicăăăă ! Si te-ai dus, Lisaveto ! Vetooo, de ce plecasi, fa ? Cui ne lasasi, pe Sucă si pe mine, pe mine si pe Sucă, cui ne lasasi ? Si macar nu te inmorminteaza astia colea, la Maglavit … Hai, de suparare, aduceti bre vadra aia de zaibăr !

  7. Cel mai penibil eveniment din Istoria omenirii dovadă clară că cei care conduc lumea au gândirea Faraonilor de acum 5000 de ani …penibili din toate punctele de vedere …. înmormântare de neam prost la propriu….am simpatizat regina cât a trăit dar pot să spun că sunt JALNICI …odios.. grotesc un eveniment grețos ….nu pot să-mi găsesc cuvintele …….

  8. Am citit comentariile si sint socata de nivelul lor . Sarac popor roman cea putut ajunge!!!!!!

  9. GOODBYE YOUR MAJESTY , QUEEN ELIZABETH II Neagu Mircea 59 Years . Bucharest 19 September 2022 .

  10. Mai greu in Germania cu manipularea mediatica, acolo inca se mai citeste si pe sticla li se prezinta telespectatorilor ca nu esti german daca nu ai citit 100 de carti cu autori germani, pe cand aici esti insultat si pus la stalpul infamiei publice daca este autor de carti sau faci greseala sa intri sa cumperi o carte. Am asistat direct in statiunea Olimp la reactia viscerala a unei mame fata de fetita de aproximativ 5 ani care se apropiase de un stand de carti si intentiona sa puna mana pe o carte, citez : nu pune mana !!! ,, si nu exagerez cu nimic. Asta este nivelul de incultura, sub-urbana promovata in societate de catre clasa noastra politica, cu cat poporul este mai incult cu atat pot fi prostiti mai usor.
    Si surpriza este ca nimeni din acestia nu mai crede sau mai este dispus sa se sacrifice personal pentru binele comun, adica vax patriotism si asta este folositor altora .

  11. O șleahtă de masoni au ținut-o-n chefuri cu alcoale și trabuce, bucurosi foarte că nu se mai împiedică de ea.Cum a fost, cum n-a fost, chema prim ministrul la raport odată pe săptămână ca să-l tragă de urechi și a și pus pe făraș câțiva Ideea era ca ea reprezenta briții și coloniile și îi amintea cocoșimii sale prime -minister ca nu e gaura la dodoașcă, uneori la modul care nu sufera replică..Câteodata îi ieșea, alteori mai greu dar față de turistul nostru național nu suferă termen de comparație, dupa cum nu se prea compara cu nimeni dintre broaștele si broscoii (scuze regnului)superpoliticii europene ori briții au apreciat întotdeauna asta.RIP..

  12. Domne, de zece zile pling de dimineata pina seara ! Ce ne facem ? Lumea modei a suferit o grea lovitura, odata cu disparitia Lizucai si a garderobei sale fistichii (adica „toalete” in culoarea fisticului, „roz bombon” sau galben culoarea puiului de gaina) ! Ca sa nu mai vorbim de palariile ornate cu tot felul de zarzavaturi sau zburatoare, care ar fi facut-o geloasa pina si pe Minnie, prietena lui Mickey !

  13. M-a enervat rau cu vreo 2 zile in urma, un, cica istoric, a grohait ca toti suntem participanti la istorie zilele astea cand babuta e carata. Eu nu pot sa cred ce gandire idioata poate exista intrun pupator de driapta, la istorie am participat zeci de ani cand babeta teaia si se misca, acum nu esti altceva decat participant cu gura cascata la tv pentru audiente! Mai bine altceva decat capaceala generala psihic pe tv cu emisiune unica inmormantarea babutei.

  14. Thank you, Neagu Mircea from Bucharest ! De aicea din ceruri, unde m-am intilnit cu ingerii, te anunt ca ai un post de grajdar rezervat, te astept ! Goodbye your stupidity !

  15. Crinuto, decit sa ne spui ca esti „socata” (la pet de 2 litri ?) mai bine ai pune mina pe manualul de romana de clasa a doua ! „Sarac popor roman CEA putut ajunge” ?!? In rest … te inteleg bine, esti „DEA” dreptul oripilata ca unii dintre noi gindesc cu cerebelul din dotare … Hai, lasa televizorul, vezi ca se ard macaroanele pe foc si ai uitat sa-ti pui parul pe bigudiuri, cu ocazia „funeraliilor secolului” !

  16. Informativ, stiti cam cit a costat toata paranghelia ? 10 milioane de lire sterline ! Adica, cam cit facturile pe un an de zile, la curent si gaze, ale locuitorilor unui oras ca Manchester sau Birmingham sau ale citorva cartiere sarace ale Londrei …

  17. Raspund la cel ce nu-si spune numele. Trebuia sa vorbesc asa ca sa fiu pe intelesul vostru. Cit pentru macaroanele mele nu duceti grija. Eu am ce minca si imi permit sa dau si sufletului ceva. Deci nu va ingrijiti nici de bigudiurile mele.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.