NATO va suplimenta forțele din Kosovo

NATO va desfăşura un contingent suplimentar în Kosovo după ce 30 de membri ai Forţei internaţionale de pace KFOR au fost răniţi în recentele violenţe, a anunţat marţi Alianţa Nord-Atlantică pe Twitter, transmite DPA.

Potrivit unor surse militare de la Bruxelles, un contingent de aproximativ 700 de soldaţi va fi trimis în Kosovo.

În prezent, în Kosovo sunt staţionaţi 3.800 de militari în cadrul KFOR, forţă aflată sub comandament NATO.

Desfăşurarea ”este o măsură preventivă pentru a asigura că KFOR are capabilităţile necesare pentru a menţine securitatea”, a declarat comandantul Forţei comune aliate a NATO de la Napoli, amiralul Stuart B. Munsch.

”Violenţele trebuie să înceteze, toate părţile trebuie să dea dovadă de reţinere de la acţiuni care subminează pacea în toate comunităţile din Kosovo”, a adăugat Munsch.

Unsprezece soldaţi italieni şi 19 ungari din KFOR au fost răniţi luni în timpul unor ciocniri cu manifestanţi sârbi, care cereau plecarea primarilor de etnie albaneză. Belgradul a evocat zeci de răniţi în rândul demonstranţilor.

”Asemenea atacuri sunt total inacceptabile”, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care a subliniat că
”violenţa trebuie să înceteze imediat”.

Numeroşi membri ai comunităţii sârbe, majoritară în patru oraşe din nordul Kosovo, nu recunosc autoritatea Pristinei şi sunt fideli Belgradului. Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localităţi, ceea ce a dus la alegerea de primari de etnie albaneză cu o rată de participare de sub 3,5%.

Luni, la Zvecan, manifestanţii sârbi au fost într-o primă fază respinşi de forţele kosovare, care au făcut uz de gaze lacrimogene. Ulterior, KFOR a încercat să separe cele două părţi, înainte de a dispersa mulţimea. Manifestanţii au replicat lansând pietre şi sticle incendiare în direcţia militarilor KFOR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

6 Comentarii

  1. Mircea, ce cauta NATO, alianta „defensiva”, in Kosovo?!

  2. Ce cauta nato in Kosovo?
    Ce cauta nato in Ucraina?

  3. „…este o măsură preventivă pentru a asigura că” S.U.A. nu pierd posesiunea Kosovo, anexată în urma războiului din 1999 dus de organizația agresivă N.A.T.O., fără mandat O.N.U., împotriva Serbiei președintelui Slobodan Milošević care apoi în 2006 a fost ASASINAT de amerloci în celulele așa-zisului „Tribunal Internațioanal”!
    https://en.wikipedia.org/wiki/Camp_Bondsteel
    „Camp Bondsteel is not open to inspections by the Committee for the Prevention of Torture (CPT), which has the right to visit all „places of detention” of the member states of the Council of Europe. Negotiations with KFOR were underway but were suspended because of Kosovo’s unilateral declaration of independence, which was not recognised by the Council of Europe. The United States Army had been criticised for using the base as a detention facility for suspected terrorists. In November 2005, Álvaro Gil-Robles, the human rights envoy of the Council of Europe, described the camp as a „smaller version of Guantanamo” following a visit”…
    Marele Lickurici cu kopitala pa Potomak este Imperiul Satanei! De-aia a declarat „independența” Kosovo: ca torturile de la baza „Bondsteel” să nu poată fi dezvăluite……[Rumburak]

  4. „Alegerile” respective ar fi trebuit anulate, pe de-o parte, si Pristina trebuie obligata sa nu se mai vâre în regiuniîn în care majoritatea populatiei e ortodoxa. Vad c-ar fi intervenit Geoana. Pâna acuma ce-a pazit? Mai ales ca NATO e-o organizatie terorista, care atzâtza tensiunile religioase si nationale, în loc de-a le preveni. Si care are si organe „legislative”, paralele UE. Întregul mecanism (terorist, pe de-o parte, si ilegal, pe de alta, dat fiindca Tratatul de la Varsovia demult s-a desfiintat) nu i se subordoneaza decât SUA. Si de ce Clinton (Bill) si complicii bombardarii ilegale a Serbiei în 1992 n-au fost si nu sunt tradusi în justitie pentru genocid (în fosta Yugoslavie) si tulburarea linistii publice (pe tot continentul, nu numai în Serbia)?

  5. NATO se luptă cu pacea. Pardon, pentru pace. Si dă-i, si luptă. Și ce fericiți suntem noi că-l avem pe Geoană al nostru acolo sus. A, da, și pe Lungescu. Și ce fericiți eram noi în 1999, când speram că vom lua parte la reconstrucția țării vecine, la bombardarea căreia am luat parte dând verde luptătorilor pentru pace să ne survoleze țara, pe când Ungaria și Bulgaria au spus niet. Era să uit: și la Jytomir ar fi sărit ca arse niște Storm Shadow, dar nu am verificat informația. Stați liniștiți, vântul bate tot spre Polonia.

  6. Serios ? Dar totuși suplimentarea n-ar trebui făcută de națiunile Unite și nu de un bloc militairo politic condus de o forță hegemonică belicoasă ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.