Orban: Riscul de infectare va crește

 „Este clar că riscul de infectare va crește”, odată cu ridicarea restricțiilor impuse prin starea de urgență, a declarat joi seară, premierul Ludovic Orban, la prima întrunire a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) pe care îl conduce.

Am luat decizia de a convoca CNSU pentru a decreta starea de alertă începând de mâine de la ora 00.00. (…) Cred că este prima dată când se declarată stare de alertă în România. Ca atare, vom face față unei situații noi și va trebui să ne comportăm reponsabil, pentru a aplica toate măsurile necesare pe perioada stării de alertă astfel încât să limităm răspândirea virusului și de o asigurare a unei treceri spre normalitatea pe care o așteptăm.”, a afirmat prim-ministrul.

„În ultima săptămână a existat o tendință de reducere a numărului de persoane infectate, o reducere a numărului de cazuri active și au existat mai multe zile în care numărul de persoane care s-au vindecat a fost mai mare decât al celor declarate pozitive. (…) Se vor ridica o serie de restricții. Românii vor redobândi libertatea de circulație în interiorul localităților. Deplasarea în afara localităţilor, va fi permisă deplasarea pentru o serie importantă de motive. (…) Vor fi deschise spaţiile comerciale care au ieşire din afară şi spațiile comerciale cu o suprafaţă mai mică de 15.000 mp. Se va relua activitatea în frizerii, coaforuri, a cabinetelor stomatologice, se va relua activitatea spitalelor, se va elimina orice restricţie legată de internări. Orice persoană (…) va beneficia de servicii medicale”, a spus Ludovic Orban, în cadrul ședinței CNSU, de joi seara.

Guvernul a emis, joi, o ordonanță de urgență, prin care a modificat mai multe acte normative, astfel încât Legea privind starea de alertă să se aplice începând din 15 mai, imediat după încheierea stării de urgență.

În primul rând, prin OUG 68/2020 s-a stabilit înființarea Departamentului pentru Situații de Urgență, în subordinea Ministerului Apărării. Structura operațională și fără personalitate juridică, va avea următoarele atribuții:

„a) coordonare integrată, cu caracter permanent, la nivel național, a activităților de protecție civilă, de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență, de asigurare a resurselor umane, materiale, financiare și de altă natură necesare restabilirii stării provizorii de normalitate, inclusiv de prim ajutor calificat și asistență medicală de urgență, în cadrul unităților și compartimentelor de primire a urgențelor, denumite în continuare UPU/CPU, precum și în cadrul structurilor SMURD și serviciilor publice de ambulanță, până la internarea în spital sau externarea din UPU/CPU;
b) elaborare, coordonare și evaluare metodologică a activității de formare profesională și de educație continuă în domeniul asistenței medicale de urgență și a primului ajutor calificat, în colaborare cu structurile specializate ale Ministerului Sănătății și ale celorlalte instituții sau structuri cu atribuții în domeniu;
c) coordonare și evaluare metodologică a activității de formare profesională și de educație continuă în domeniul intervențiilor de salvare montană și în mediul subteran speologic, precum și a activităților de căutare-salvare canină în domeniul situațiilor de urgență, în colaborare cu structurile specializate cu atribuții în domeniu.”

De asemenea, se stabiliește și perioada pentru care poate fi instituită starea de alertă.

„Starea de alertă se declară la nivel local, al municipiului București, județean sau național, atunci când analiza factorilor de risc indică necesitatea amplificării răspunsului la o situație de urgență, pentru o perioadă limitată de timp, care nu poate fi mai mare de 30 de zile.
(2) Stare de alertă poate fi prelungită ori de câte ori analiza factorilor de risc indică necesitatea menținerii răspunsului amplificat pentru o perioadă de timp suplimentară, care nu poate fi mai mare de 30 de zile”, potrivit OUG de joi.

România iese, din 15 mai, din starea de urgență. Legea privind starea de alertă intră în vigoare din 18 mai, motiv pentru care a fost necesară acoperirea normelor legislative pentru intervalul 15-18 mai.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Bineinteles ca „riscul de infectare va crește” ! De fiecare data cind apare pina si numai poza lucovidului, trebuie sa-mi „up-datez” Norton-ul ! Daca-i descopera hacker-ii rusi sau nord coreeni nocivitatea, sigur ii trimit poza pe serverele NORAD, sa le dea alora peste cap toate programele !

  2. Se cere purtarea mastii obligatoriu …dar cine ne-a dat masti????
    Maine ne obliga si Firea sa avem masini electrice…dar noi n-avem bani nici de bicicleta.

  3. intamplarea nefericita a tanarul cu 16 teste pozitive ne dam seama cate noi cazuri au fost declarate in aceasta luna pe ”spinarea” lui, cat de performante sunt testele si specialistii care le efectuiaza. Poate intr-o zi toti cei tinuti cu multe teste pozitive vor vorbi si asa vom afla cat de ”umflate” au fost declaratiile ca sa iasa asa cum au planificat…oare daca intr-un spital cu 700 de paturi au fost ocupate un numar limitat se vor deconta doar cele ocupate sau si pt cele goale? Nu mai este sistem sanitar e ceva de la periferia gandirii…

  4. Iar a aflat stirea de la altii. In nici un caz de le bulgari, aia le dau clase talambilor nostri.

  5. Repornirea economica si relaxarea are la baza principiul cine traieste bine cine nu se duce la doi metri. Toate masurile din toaye tarile mai dure sau mai relaxate nu vor duce la eliminarea virusului. Italia, Spania au avut si masuri dure dar virusul nu a disparut.

  6. Dacă zice șică ca e clar ca riscul va crește atunci chiar e clar….abia așteaptă klaus să mai iasă cu o stare de urgență să ne arate el aratatorul scrisnind din falci. Am revenit la comunism.suntem in criza ne paste foametea a început saracirea și șomajul,analfabetismul e pus pe roate,spitalele sunt blocate pentru cei 90 procente de bolnavi fără covid.Fara asistență sanitară bugetul casei aservit exclusiv acolitilor galbejiti .Bancile sint fericite economia pe butuci.sclavii pee-nee-leee. Cu psd crescusem alarmant de tare deranjind interesul feselor sorosiene.

  7. Maaari confuzii continua sa se faca inte notiuni ca: fascism, comunism, socialism, sclavagism, democratie, ca toate astea se vehiculeaza des. Nu cautarea originilor, nici a contextelor aparitiei lor, nici exemple clare si evident, nici prognoze. Iar unii profita de incertitudini ca de ape tulburi.

  8. Orban este un om cu judeacata cand afirma ca riscul de infectare va creste. Trebuie sa ne amintim doar ca intrega lume a fost infectata pornind de la o singura persoana din Wuhan care s-a infectat prin trecerea virusului de la un mamifer la om. Deci inca odata, un singur infectat a putut infecta intreaga planeta in cateva luni! Si atunci cum sa ne imaginam ca daca avem 6000-7000 de infectati depistati (in realitate sunt mai multi, acestia nu reprezinta un focar de infectie de 6-7000 de ori mai mare decat cel initial? Cum ne reamintea si Presedintele, perfidia acestui virus este ca nimeni nu stie daca il poarta sau nu. La alte boli se vede clar cine este bolnav si te feresti de el. La Covid19 de cine sa te feresti daca nu stii cine este purtator? Pentru asta se si iau atatea precautii de izolare cat mai eficiente. Daca cineva infectat tuseste sau stranuta, te poti molipsi daca esti in apropiere la fel ca la gripa. Dar te poti molipsi si daca nu esti in apropiere. Particule de fluide contaminate provenite din stranut sau tuse se depun pe diverse suprafete si zona contaminata nu se vede. Si te poti contamina dupa mult timp chiar atingand acele suprafete. Asta de exemplu nu este posibil in cazul gripei. Covid19 este cel mai perfid virus cunoscut in istoria omenirii. Doar sistemul imunitar ii poate veni de hac, dar trebuie timp si pentru sistemul imunitar sa invete cum sa elimine acest virus. Vaccinuri nu exista si e putin probabil sa poata fi realizate dupa maniera clasica pentru ca prezinta pana acum peste 200 de mutatii. Poate doar vaccinurile de tipul celui dezvoltat de Virgil Păunescu, şeful Institului OncoGen din Timisoara, bazat pe tehnologii genetice si nu pe fragmente de virusuri sa aiba sanse de succes. Dar domeniul este complet nou si necesita timp pana la validare. Pana atunci, precautia maxima este cea mai buna cale de protectie. Are dreptate Ludovic Orban, dar nu are dreptate haita PSD-ista antinationala care sare la gatul guvernului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.