Parlamentul de la Kiev îi retrage lui Ianuklovici titlul de preşedinte

Rada Supremă de la Kiev l-a lipsit pe Viktor Ianukovici de titlul de preşedinte al Ucrainei. 281 de deputaţi ucraineni din cei 313 prezenţi la şedinţă au votat un proiect de lege în acest sens, notează UNIMEDIA cu referire la unian.net.
Legea va intra în vigoare imediat după publicarea acesteia.

La 22 februarie 2014, potrivit rezoluției Radei Supreme, s-a constatat că președintele ucrainean Ianukovici s-a retras într-un mod neconstituţional de la exercitarea competenţelor constituţionale şi nu-şi îndeplinea obligaţiile.

La 23 februarie 2014, Rada Supremă a decis ca până la alegerea unui preşedinte nou, interimatul funcţiei să fie asigurat de preşedintele Radei Supreme, Aleksandr Turcinov.

Constituţia Ucrainei prevede că, titlul de preşedinte al ţării rămâne pe viaţă, pentru persoanele care au stat în acest post, doar dacă nu au fost demise din cauza unor acuzaţii dure.

Interpol a emis un mandat de urmărie internațională pe numele fostului președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, ex-premierul Mikola Azarov și alți foști oficiali ucraineni. Schimbarea regimului survenită la Kiev pe 22 de februarie a avut incidiicile unei lovituri de stat, iar Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere de către Rada Supremă, după care fostul lider ucrainean a fugit din țară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.