Presa germană: Parisul capitulează, neputincios în fața egoismului național

La finalul săptămânii trecute, Franta a abandonat-o pe Angela Merkel. Premierul Manuel Valls a declarat la Conferința de Securitate de la Munchen că Parisul ”nu este favorabil” unui sistem permanent de repartizare a imigranților în UE. Sistemul nu este ”sustenabil”, a spus Valls. ”Europa nu poate primi toți imigranții din Siria, Irak sau Africa. Trebuie să redobândească controlul asupra frontierelor sale, asupra politicii de zil și de imigratie”, a spus Valls presei germane.

Presă germană care luni s-a făcut ecoul șocului suferit de cancelaria de la Berlin. ”Manuel Valls se opune unei solicitări cruciale a cancelariei germane”, scrie Tagesspiegel, potrivit Courrier International. ”O poziție politică explozivă”, scrie cotidianul german, pentru că la finalul acestei săptămâni, la summitul UE ce va avea loc la Bruxelles, Angela Merkel credea că poate obține o nouă repartizare a refugiaților sirieni care vin din Turcia.

Presa germană simte că Angela Merkel este tot mai izolată în UE. ”Guvernul de la Berlin ar fi putut spera la ceva mai multa solidaritate, cel puțin din partea Frantei”, scrie Tagesspiegel. ”Prietenii la nevoie se cunosc. La găsirea unei soluții pentru refugiații din Europa, de exemplu. Însă amabilitatea franțuzească are limitele ei”, scrie ziarul de stanga.

Franța a avut o poziție mult mai deschisă în 2015, însă în urma atentatelor de la Paris, disponibilitatea de a merge în siajul politicii germane a imigrației s-a redus, iar acum s-a ajuns ca ”cea mai mare parte a imigranților sirieni să treacă doar prin Franța” și să-și continue drumul către alte țări.

Tagesspiegel găsește însă pentru pozitia premierului Valls o explicație care are mai puțin de-a face cu temerile populației franceze. ”Franței îi este frică să nu se trezească izolată de partea germanilor într-o Europă în care politica lui Merkel nu mai are majoritatea. Ceea ce domnul Valls nu poate recunoaște este sentimentul său de neputință în fața egoismului național și al unei xenofobii tot mai pronunțate. Aceasta a dus la calculul lui politic. Luând această poziție, Valls capitulează înainte de lupta și adoptă înseși argumentele populiștilor”, scrie Tagesspiegel, trăgând concluzia că Parisul nu face acum decât să dea vina pe alții pentru criza refugiaților.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.