Preşedintele Turciei: Femeile nu sunt egale cu bărbaţii

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a găsit cu cale să facă o critică serioasă feminismului chiar în alocuţiunea rostită la Summitul Internaţional al Femeilor, care se defăşoară în aceste zile la Istanbul.

Erdogan a declarat că femeile şi bărbaţii nu pot fi egali atât timp cât sunt diferiţi prin natura lor. “Nu poţi pune o mamă care alăptează pe aceeaşi poziţie cu un bărbat care nu are aceasta responsabilitate”, a spus Erdogan.

“Nu poti pune femeile să practice aceleaşi meserii ca şi bărbaţii, asa cum au făcut-o regimurile comuniste. Să-i dai unei femei o lopată şi să o pui să muncească? Nu poţi face asta. Aceasta vine în contradicţie cu structura ei, mai delicată.”

Preşedintele Turciei, un lider cu orientări islamiste, a insisitat că pentru femei prioritatea ar trebui sa fie “maternitatea”, asa cum îndeamnă religia musulmană. “Religia noastra valorizeaza mult maternitatea. Feministele nu înţeleg asta, ele resping ideea de a fi mamă”, a spus preşedintele turc, pentru care femeile ar avea nevoie de respect mai degrabă decât de egalitate.

Criticile lansate de Erdogan au fost plasate într-un context mai larg, pornind de la acuzele lansate celor care “apără drepturile focilor”, dar “nu au nicio reacţie la uciderea a mii de femei şi copii în Palestina sau Siria”. “În Siria au fost ucişi peste 300.000 de oameni. Iar lumea nu spune nimic”, a spus Erdogan,unul dintre liderii internaţionali care încearcă să convingă coaliţia ce intervine acum în Irak să-şi extindă operatiunile şi în Siria, împotriva regimului al-Assad.

“Dacă nu aperi drepturile femeilor şi ale copiilor din Palestina şi Siria la fel cum aperi şi mediul nu ai cum să fii considerat sincer, onest şi corect”, a spus Erdogan. “Principalul lucru prin care putem rezolva problemele globale este justiţia. Solutia la rasism este justiţia, solutie pentru antisemitism şi islamofobie este dreptatea şi solutia pentru problemele femeilor este, din nou, dreptatea”, a spus presedintele Turciei.

Rata de participare a femeilor pe piața muncii din Turcia este relativ scăzută, de doar 29%, conform Băncii Mondiale, comparativ cu 54% în Germania și 57% în SUA.

Femeile din Turcia suferă în mod special din cauza violenței domestice. În 2013, 214 femei au fost omorâte de partenerii lor în Turcia, conform portalului independent de știri Bianet.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.