Programul pilot lansat de Petre Daea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a lansat, sâmbătă, la Bechet, judeţul Dolj, programul pilot de irigare prin picurare, cu independenţă energetică, pentru culturi de câte un hectar de legume şi cartofi, pentru care sunt alocaţi 40 milioane euro şi de care vor beneficia circa 5.000 de tineri fermieri.

Potrivit datelor prezentate de Daea, obiectivul acestui program este echilibrarea balanţei comerciale cu legume şi stabilizarea producţiei interne de legume şi cartofi, iar condiţiile de amplasare sunt lângă o sursă de apă, lângă canale magistrale de irigaţii sau sursă proprie de apă.

Prin acest program este achiziţionat un kit modular de irigaţii prin picurare, independent energetic, compus dintr-un set de panouri solare, un agregat de pompare, o instalaţie de irigare prin picurare, comandă electronică pentru administrare automată, cu cantităţi mici de apă distribuite uniform.

Pe lângă kitul modular de irigaţii prin picurare independent energetic pentru un hectar cultivat cu legume sau cartofi, a cărui valoare este de circa 10.000 de euro, se achiziţionează şi un container cu temperatură constantă pentru depozitare temporară a producţiei rezultate, care va fi valorificată ulterior prin contracte încheiate cu Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea SA.

„Acest modul se compune din partea de irigare, iar în etapa a doua vom avea şi modulul de prerăcire a produselor. Practic, după recoltare, produsele vor ajunge într-un loc unde temperatura va fi adusă la nivelul la care să îşi păstreze calitatea. (…) Urmărim să luăm toţi banii de la Uniunea Europeană, să investim corect, să-i ducem acolo unde putem să avem un succes în producţie şi un câştig în buzunarul fermierului şi, nu în ultimul rând, să ne asigurăm consumul de legume şi să echilibrăm balanţa comercială, fiind un obiectiv statal pus în programul de guvernare pe care l-am autorizat prin decizia politică. Aceste lucruri sunt foarte clare şi trebuie urmărite cu atenţie şi puse în practică zi de zi şi ceas de ceas”, a spus Petre Daea.

Ministrul Daea a prezentat la Bechet şi partea practică de implementare a proiectului, cu sprijinul unui întreprinzător şi al unui fermier, care are un modul de irigare cu consum scăzut de apă şi independenţă energetică.

„Pe baza acestui concept, am proiectat drumul acesta al modulului de irigare pentru irigarea unui hectar prin picurare, cu independenţă energetică şi cu comandă de la distanţă. Iată că avem în acest moment piesele necesare aici, care asigură pe de o parte distribuţia apei, pe de altă parte asigură continuitatea în irigare, în aşa fel încât la rădăcina plantei să fie tot timpul apă. Programul acesta se referă la tineri, la tinerii fermieri. Obiectivul nostru este să ajungă la 5.000 de fermieri în România, deci 5.000 de hectare care trebuie să fie irigate prin aceste măsuri, în aşa fel încât să realizăm cele 250.000 tone de legume şi cartofi, atât de necesare pentru a echilibra consumul de legume în România”, a explicat Petre Daea.

Acesta a mai spus că a lansat acest program la Bechet pentru că este polul secetei din România, iar fără apă este imposibil să se realizeze culturi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

13 Comentarii

  1. 5.000 de hectare udate prin picurare,în aşa fel încât să realizăm cele 250.000 tone de legume şi cartofi,
    Daea se joaca, a dat in mintea copiilor !
    Nu este de mirare cind are in familie „fraga de fata”,
    pripasita cum poate, ceea ce face si Daea !

    Daea se strecoapra cu siretenie printre neputintele lui,ar face ceva, dar nu poate si nici nu este lasat.
    Vrea lefurile, a depus demult armele,daca l-ea avut vreodat,ceea ce nu cred.
    Romania plina de ratati de lux,dar cu maiestria circului,teatrului ,tb.si putina transpiratie pt.scena.

  2. Omul asta obarcaie in trecut. El este pe alta planeta, in istoria trecutului.Dar e smecher ,si-a aranjat loazele de copii prin institutiile de stat.

  3. Barajele de pe Olt càns s-au făcut în “regimul de tristă amintire” se spunea că vor fi folosite și pentru irigații. Satele de lângă Avrig limitrofe barajului ar putea beneficia de asemenea irigați, dar ce te că firma Geiger din Sibiu scurmă pe terenul unde înainte se cultiva porumb și cartof și scoate balast. Peste barajul de la Avrig Pe stânga drumului spre satul Săcădate pe câmpul aflat la 15 metrii sub nivelul apei, anul acesta în loc de cartofi sau porumb sau grâul cultivat de sute de ani sunt gropi cu apă. La început era un val din terenul arabil decopertat, dar acum a fost dus, acum au rămas gropile. De pământul țarii cine răspunde cu capul? Cine dă aprobările pentru ca autostrăzile să treacă fix prin ferme de vite și pe pământul cel mai fertil? Probabil cineva care are BMV ultimul răcnet full option.

  4. V-am zis eu, tot sistemul japonez Nakana-Yakana e de baza! Daca baga si aia cu cormoranii, Petrica castiga tot.

  5. „Caligula imperator si-a facut din cal senator, Petru Groza mai sinistru si-a facut din bou ministru (Zaroni se chema),iara asta mai galant si-a facut vaca savant”. pesedeul mai ilustru a pus leguma ministru!

  6. In tabloul de mai sus”Sf. Daea cautand un strop de apa”de renumitul pictor Camil Cormoran
    PS se vede maniera Scolii de la Barbizon,care a reușit să redea în tablourile pictorilor sai, atmosfera autentică a satului romanesc

  7. La sapa jigodie care ți-ai angajat toate rudele in minister și DNA-ul doarme. Faci front comun cu hoții APIA, cei mai mari hoți de fonduri europene!

  8. Un analfabet comunist boșorog senil fost tractorist ,nu are ce cauta în politică

  9. @caca maca! Inventator de trotineta electrica caca maca se crede ministrul apelor! Bai caca maca! Acolo unde e Daea la Bechet exista odata pe linia Dunarii CEL MAI MARE SISTEM DE IRIGATII DIN EUROPA. ASTA in vremea lui Ceausescu. Lacuri de acumulare cu apa din Dunare, controla nivelul apelor Dunarii prin statiile de pompare a apei pe o lungime de 70 de Kilometri.Lacurile erau crescatorii de peste si erau dragline ce decolmatau. Pompau statiile apa din Dunare si pericolul inundatiilor era evitat. Astazi utilajele au fost furate, canalele nu mai exista. Pe linia Dunarii pe solul nisipos erau ferme de pomi fructiferi, piersici, cires, mar. Astazi caca maca mananca fructe din cauciuc. Pestele din lacurile de acumulare era vandut oamenilor si trimis la fabricile de conserve pt armata. Peste organic ce il cumperi ca delucatesa in vest. Apa din Dunare era deversata controlat pe anumite campuri in lunca Dunarii si acolo plantau orez. Il maturam gratis de pe marginea drumului cand cadea din remorca tractorului cand era recoltat. Astazi caca maca mananca orez de cauciuc importat din indo-paki-china-sing-fil via Turcia.
    Asa ca..lasa-l to pe Daea in pace ca el a vazut toate astea si stie cum se lucra odata.

  10. in sfarsit! mutare buna !
    degeaba ati sarit pe asta sau o sa sariti cu gura pe altii ca el : el si-a facut traba!
    acum mai trebuie inventata sau importata tehnologii de analiza rapida a substantelor care nu trebuie sa existe in legume,fructe si mancarea din malluri !
    cu aceasta tehnologie sa fie aparata calitatea produselor agricole romanesti si castigarea de statut calitativ bio ,autentic romanesc ,din care cele mai frumoase produse sa fie catalogate pe calitate (de ex calitate 1 ,in eu ,are pretul +1/2 din pretul normal).
    e de importanta strategica de neimaginat: alimentata solar si nu se mai fac risipe de apa .. cred ca tot BARAGANUL desertificat se poate imparti in loturi si gestiona cu aceasta tehnologie!

  11. ce vina are asta ca nemaul tau nu a fost in stare sa opreasca achizitia le centre a tevilor furate de smenari?
    acest sistem de irigare de care vb era valabil cand exista apa de irosit pe palneta !
    tehnologiile prin picurare sau chiar irigare cu drone uda atat cat e nevoie (ex. ai o balta mica in apropiere de la plaia de 2 zinle in urma folosesti apa respectiva,filtrata minim) si tii recolta ptr a supravietui.
    clima pe planeta se schimba radical , ptr a rezista o vreme (vor fi si inundatii catrastofale ,totul se indreapta spre topirea ghetarilor si nivelul apei pe plaeta + 30m de apa!!!) pana cand colonistii planetei Marte probabil vor realiza culturi cat sa aprovizioneze toata umanitatea prin parasutare de transporturi (eventual pachete ambalate de roboti AI).
    pana atunci mai sunt 50 ani si Romania e destul de codasa la cladiri agricole automatizate : sa produci tot ce trebuie sa mananci cu energie solara,roboti si cu tehnologia prin picurare! (daca nu ai apa poti experimenta pe acoperis o tehnologie similara a celei care incalzeste apa iarna ,modificata, sa extraga apa din umiditatea din aer -> apa putina extrasa suficienta ptr tehnologia cu picatura!!!!)

  12. Nea Petrica, roadele le va culege urmasul tau( daca se mai face rotativa), tu ai pierdut „batalia” cu ukranii si cerealele lor! Ai pierdut majoritatea sustinatorilor, inclisiv pe subsemnatul!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.