„Sistemul mafiot din administraţie luptă împotriva statului de drept!”

Născut în ’71 la Sighisoara, crescut aici şi plecat după revoluţie în Germania, împreună cu părinţii, a studiat politologie şi a lucrat în domeniul filmului documentar. Din 2005 s-a întors şi activează ca vicepreşedinte la Asociaţia „Sighişoara Durabilă”.

De ce-ai ales să te-ntorci?

De ce nu? Ăsta-i răspunsul meu.

Trebuie să existe o motivaţie…

Deja din 1999 am vrut să închiriez o casă parohială lângă Sibiu – în Alţâna – şi să mă stabilesc aici să lucrez ca jurnalist şi să fac film documentar în zona balcanică. Asta a fost ideea iniţială. Nu mi-a „ieşit” din prima, am făcut apoi un stagiu la Comisia Europeană la Luxemburg şi mi-am modificat uşor spectrul activităţii optând să mă implic mai mult spre zona activismului civic. Prin 2002 era proiectul cu Dracula Park şi mi-am zis că-i o chestie faină în care m-aş putea implica. Am început să scriu un ghid cultural despre Sighişoara şi cu băieţii de-aici am început să promovăm zona, turismul cultural.

Ai venit plin de iniţiative şi te-ai lovit cu capul de grinda de sus…

Da, lovitura a venit prin 2005, când deja mă ocupam de urbanism durabil, de îmbinarea ecologiei cu dezvoltarea şi în Sighişoara aflasem că primăria începe să elaboreze un PUG nou, dar cu o viteză uluitoare, fără să implice localnicii în dezbateri publice – care de fapt sunt obligatorii după lege – şi cum aveam eu deja habar cam cu ce se „mănâncă” urbanismul ăsta, m-am prins că primăria concesionase deja o grămadă de terenuri aflate la un preţ foarte bun şi a căror valoare urma să crească urmând a fi trecute în intravilan.

M-am implicat destul de serios, am generat dezbateri şi am făcut o serie de reclamaţii pe la ministere şi am înţeles că nici până astăzi n-a fost avizat şi aprobat. S-a pierdut prin Ministerul Dezvoltării… E o mare nebuloasă acolo.

N-ai astâmpăr, din câte ştiu eşti implicat la o scară mai largă şi în cazurile Roşia Montană şi gaze de şist…

Fii atent, dacă trag concluzia după ce s-a întâmplat cu PUG-ul sighişorean, constat că degeaba vrei să faci tu lucruri drăguţe când, la bază, autorităţile sau ăştia influenţi cu bani au nişte planuri sau intenţii care sunt în contradicţie totală cu ceea ce înseamnă dezvoltare durabilă. Eu aş fi naiv sau chiar ridicol dacă intenţionez să fac ceva în folosul comunităţii dacă se pune la cale distrugerea valorilor pe care le deţinem; fie situri arheologice, fie cele gen Natura, la Sighişoara, la Roşia Montană sau pe litoral. Dar, pas cu pas, asociaţia noastră şi extins demersurile dincolo de planul local, activând într-o reţea de ONG-uri ecologiste. Acum monitorizăm şi furturile de păduri din judeţul Harghita.

Revenind la hiba Sighişoarei…

Lucrurile ar fi foarte simple dacă s-ar respecta legea. Atunci, construcţiile ilegale din sit UNESCO nu s-ar mai ridica. Dacă intri în detaliu, constaţi că în primărie sunt foarte mulţi angajaţi şi foarte puţini competenţi, asta aşa, ca să mă exprim decent… Şi cum peştele de la cap se-mpute, ce să spun? Primarul e fiul fostului secretar din perioada comunistă, care începuse demolarea oraşului vechi. Eh, juniorul n-o distruge direct, ci prin proiecte naşpa. A fost şi condamnat pentru inginerii imobiliare. Deci, se leagă… Este şi protejat de o reţea de oameni din diverse instituţii şi de oameni de afaceri. E incompetent la maxim, corupt şi indolent. Ba mai mult, în 2008 a pus la punct una dintre cele mai mari scheme de fraudă electorală din România, deşi atunci se discuta doar de Ştefăneştiul de Ilfov. Aici s-au deschis sacii cu voturi, miza fiind să iasă din primul tur.

Îţi asumi ceea ce spui acuma, nu?

Da, astea-s documentate, am dosarul întreg, am făcut plângeri peste tot, s-a intervenit şi când am fost invitat la Realitatea Tv şi emisiunea nu s-a mai difuzat, mi s-a cenzurat blogul de unul Petru Başa, un mogul media local care a devenit atunci şi senator. A pus filtru pe blog fix până în ziua alegerilor pentru că venisem cu dezvăluiri despre primar…

De unde ştii că el îţi pusese filtru?

Pentru că pusese şi pe un alt blog care era şi mai „tare” decât al nostru, se pricepea foarte bine la asta. Avea şi ceva date de acces…

Avea hackeri?

Tipul, unu Alexandru, cu care te pot pune în legătură, te poate lămuri. Ultimele accesări fuseseră de la firma de distribuţie internet şi tv prin cablu pe care-o deţine Başa.

Penal 100%…

Sigur, am făcut şi plângeri penale, dar s-a muşamalizat totul şi nici n-am mai urmărit noi, fiind atunci începători într-un asemenea tip de bătălie. Acesta cu cenzurarea site-ului a fost doar un aspect. S-a continuat cu deschiderea sacilor cu voturi, s-au sustras voturi date contracandidatului, s-au rupt sigilii, s-au renumărat voturile… Era să iasă cu bătaie, erau mai mulţi prezenţi acolo.

Sunt martori care pot proba cele spuse de tine?

Da, da, sunt şi înregistraţi video cu declaraţii. I-au promis unuia că dacă tace din gură şi acceptă să se măsluiască alegerile primeşte o casă. O firmă îi va construi o casă în valoare de 100.000 de euro. Dorin Moldovan se numeşte tipul, cel care-l sprijinea pe contracandidat, membru într-o comisie de la alegeri.

Cine i-a spus?

Vicele şi unul Ciucan, consilier local PSD, amic cu învârtitorii afacerilor locale. Am depus şi eu atunci o groază de reclamaţii, mi s-a răspuns în doi peri sau nu mi s-a răspuns deloc.

O Sighişoară plină de surprize…

Da, şi dacă am „săpa” pe probleme de patrimoniu, de investiţii, găsim o grămadă de lucrări făcute fără avize, fără documente legale, cu o grămadă de bani, toate distructive până la urmă şi din fonduri europene cu subcontractări dubioase. Primarul avea competenţă să impună acolo o anumită calitate. Şi ultima etapă a fost pavajul, care trebuia refăcut din banii firmelor care făcuseră aducţiunile, nu să faci tu, ca primărie, un alt proiect pe alţi bani. S-a luat un împrumut de cinci milioane de lei de la bancă cu o dobândă de 15% – în cinci ani plăteşti dublu înapoi – şi te mai miri de ce este falimentară Sighişoara… Revenind, s-a făcut un pavaj de o calitate de doi bani cu o firmă de prin Bucureşti care n-avea specialişti, ba mai erau şi unii handicapaţi fizic. Unul era surd, alţii au îngropat şi betonat în pavaj un stâlp de la iluminatul stradal care era căzut. În fine, casă de nebuni, ce să zic…? Să nu mai vorbesc de arhitectul-şef care este un corupt şi un impostor…

Motivează această afirmaţie…

Stai că mai e şi şeful biroului de urbanism. Se dau tot felul de aprobări fără a se ieşi pe teren, autorizaţii de construire pe contrasens cu legea, nu se cer planuri urbanistice cum trebuie, deci totul e mai complicat în construcţii şi mai ales la Sighişoara, unde ai o grămadă de niveluri de protecţie. Sunt ilegale o grămadă de autorizaţii şi de certificate de urbanism. Au făcut şi-un Penny-market în zona istorică. Şmecheria e că se construieşte fără toate avizele necesare. Se fac favoruri unora la schimb cu ce? Eu primarului atâta-i imput: după ce că oraşul vechi arată dezastruos şi economic oraşul stă blocat – se ştie mai demult că le-a dat cu flit la investitori -, ce să vezi? Cei care-au pus la cale Sibiul, începând cu anul 2000 – şi era o organizaţie germană de stat, GTZ -, veniseră iniţial la Sighişoara, unde tot acest domn era primar, venind cu planurile de dezvoltare a oraşului, cu proiecte , cu perspectivă. N-au avut cu cine să discute şi-au plecat frumos la Sibiu, unde chiar au avut cu cine să discute şi iată cum arată acum Sibiul!

Cum vede neamţul, sasul, şi activistul din tine ieşirea din impas, la modul general vorbind, nu legat strict de Sighişoara?

E simplu, foarte simplu; doar să se aplice legea într-un stat membru al Uniunii Europene, unde am nişte legi cât de cât. E dificil, deoarece s-a creat un sistem mafiot la nivelul administraţiilor locale şi centrale. Ei luptă de fapt împotriva statului de drept! Guvernul se preface că reformează sistemul, dar de fapt la nivel de localităţi mici e dezastru. Pe sate, cu retrocedările totu-i vraişte, oamenii nu-şi primesc titlurile, iar alţii îşi atribuie tot felul de terenuri şi păduri, se taie tot în cârdăşie cu ocolul silvic, se dau şpăgi la poliţişti, poliţiştii dau NUP la hoţii de lemne. În schimb, intră la bulău poliţiştii care îi opresc pe hoţii de lemne… no’, asta se-ntâmplă! N-am soluţii, dar mă zbat şi încerc să fac cunoscute aceste fapte, mai fac şi plângeri penale, cine ştie?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marcel Barbatei 218 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.