Situația explozivă la Chișinău: ”Am semnat”

Președintele Dodon a convocat Consiliul Suprem de Securitate

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, anunţă completarea Consiliului Suprem de Securitate cu preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, cu prim-ministrul Maia Sandu şi cu alţi miniştri, consiliul fiind convocat pentru marţi ”pentru abordarea în regim de urgenţă a problemelor stringente cu care se confruntă ţara”.

”Am semnat Decretul privind constituirea Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova. În componenţa Consiliului vor intra cîţiva membri noi, precum Preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Prim-ministru, Maia Sandu, vice-prim-ministru, Ministru de Interne, Andrei Năstase, vice-prim-ministru pentru reintegrare, Vasilii Şova, Ministrul Apărării, Pavel Voicu şi Ministrul Justiţiei, Stanislav Pavlosvchi”, anunţă Dodon.

O altă măsură făcută publică de Igor Dodon este convocarea Consiliului Suprem de Securitate.

”În scopul asigurării securităţii naţionale a Republicii Moldova şi pentru abordarea în regim de urgenţă a problemelor stringente cu care se confruntă ţara noastră, am decis să convoc şedinţa Consiliului Suprem de Securitate pe data de 11 iunie, orele 9:00”, precizează el.

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe din România susține că informațiile apărute în presă conform cărora „România nu recunoaște Guvernul Maia Sandu”, reprezintă o secțiune scoasă din ansamblul declarațiilor de presă și un răspuns la o întrebare specifică adresată ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, scrie cotidianul.md.

„Mai exact, Meleșcanu a fost întrebat dacă în acest moment România recunoaște noul guvern condus de Maia Sandu, iar acesta a declarat că „Din punct de vedere diplomatic, nu există o instituție a recunoașterii guvernelor. Singura modalitate este recunoașterea statelor în dreptul internațional. Fiecare stat are dreptul să își aleagă guvernul. Noi suntem preocupați pentru că există o situație explozivă la ora actuală la Chișinău. Trebuie găsite modalități de a se depăși această situație”.

În context, MAE de la București menționează că poziția oficială a României, exprimată de Președintele și Guvernul României, a fost comunicată inclusiv de ministrul Teodor Meleșcanu cu acest prilej.

„România, ca stat membru care deține Președinția Consiliului UE și susține ferm parcursul european al Republicii Moldova, am făcut un apel la toate forțele politice să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019. A fost un apel la calm, reținere și dialog politic. Credem că cetățenii din Republica Moldova au nevoie de o soluție negociată politic care să asigure prosperitatea, continuarea reformelor și consolidarea parcursului proeuropean. Stabilitatea Republicii Moldova este esențială pentru continuarea parcursului său european. România rămâne ferm angajată în susținerea parcursului european al Republicii Moldova, în baza unui angajament real și a unor garanții că acesta se va realiza”, a declarat ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, în cadrul conferinței de presă de luni“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. Ne cam doare la banană de Republica Soldoveană, oricum acolo sunt 80% rusofoni, deci de unde aceasta zbatere inutilă??

  2. Corect orwell!!
    De s-o faca ? Doar sa piarda privilegiile “conferite “ de foanctzie?

  3. Situatia din Republica moldoveneasca este ideala pentru ca CIA sa-si promoveze interesele in aceasta parte de lume pentru urmatoarele 5inci secole. Nu trebuie decit sa-i scrie un discurs simplu – cu CAPITALS – Imparatului Republicii Americane Donald Trump, prin care sa tune si sa fulgere impotriva Pactului Ribbentrop-Molotov si care sa-l stringa de koaie pe Tzarul Vladimir Putin sa inghita galusca unificarii Romaniei si pierderii Ukrainei din sfera de influenta a Kremlinului. Bonus – ca o reparatie istorica – restituirea integrala a Tezaurului. Unificarea Romaniei sub tutela americana ( a II-a oara ) ar transforma perceptia globala despre CIA ca o agentie de promovare a pacii si stabilitatii regionale si indubitabil ar asigura realegerea Imparatului American odata ce-i va fi fost acordat pe merit, bine-nteles, Premiul Nobel pentru Pace !
    Loserii („liderii”) Uniunii Europene ar ramine uimiti cit de tembeli si ineficienti sint in propria ograda atunci cind vine vorba de promovarea politicii externa prin proiectia fortei portavionului nuclear cu valuri cit Turnul Eiffel !
    Si asa s-a scris intotdeauna Istoria… adica cu Portavionul sec. XXI !

  4. In R. Moldova , lumina vine de la rasarit si la propriu si la figurat . Nimic, de luat in seama ,nu este acolo fara acordul Moscovei ! Dragilor , ascultati ce graieste batranul Didos : lumea de azi , ca todeauna ,este impartita in sfere de influienta , care duc intre ele o lupta surda , nu todeuna ascunsa ! Cui ii pasa de faptul ca Rusia si-a taiat prin forta , o bucata din Ucraina , sau din R. Moldova ! Niste proteste slabe si neconvingatoare , din partea UE si SUA , urmate de niste sanctiuni economice de coloratura. Jocurile au fost facute !Nimic nu se mai intampla ! Credeti ca Transnistria se va mai intoarce vreodata la R. Moldova ? Nu ! Pana la urma nici R. Moldova nu-i pasa de lucrul acesta , nu da doi bani , ba chiar pare incantata de situatia aceasta si poarta o vie si adanca recunostinta fratelui mai mare ! Asa ca ce se intampla la Chisinau este doar vopseaua de pe gardul de afara . Cui ii pasa ? Drumul european , al R. Moldova ? Sa fim seriosi ! O gogorita !

  5. Mai nene, nu am inteles nimic! Cine este Dodon si pe cine reprezinta? Cine este Plahotniuc si pe cine reprezinta? Cine este Maia Sandu si pe cine reprezinta? Cine a fost Basecu si pe cine reprezinta? Cine sete Johannis si pe cine reprezinta? Huuo deontologilor!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.