UE, primele sancțiuni pentru tentative de destabilizare a R. Moldova

Colaj: Cotidianul

Consiliul Uniunii Europene a decis să impună măsuri restrictive împotriva a șapte persoane în două cadre distincte de sancțiuni: un regim recent instituit care vizează persoanele responsabile pentru acțiuni care vizează destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței Republicii Moldova și regimul care abordează acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Republica Moldova este una dintre țările cele mai afectate de consecințele invadării Ucrainei de către Rusia. Sunt încercări serioase, sporite și continue de a destabiliza țara. Listările transmit un semnal politic important al sprijinului UE pentru Republica Moldova în contextul dificil actual. Poziția UE rămâne fermă: vom continua să luăm represiune împotriva celor care ne destabilizază vecinătatea directă”, a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell.

Potrivit Consiliului UE, pachetul este destinat să abordeze, pe de o parte, situația internă sensibilă din Republica Moldova și încercările de destabilizare a țării, iar pe de altă parte, implicarea unor cetățeni moldoveni în eforturile de subminare a integrității teritoriale a Ucrainei prin sprijinirea războiului Rusiei.

Persoanele sancționate sunt politicieni și oameni de afaceri cu naționalitate moldovenească sau rusă care s-au angajat în activități destabilizatoare. Unele dintre ele sunt legate de cazul „Fraudă bancară”, care a dus la pierderi uriașe pentru bugetul Republicii Moldova. Altele sunt legate de eforturile orchestrate de Kremlin pentru a destabiliza Republica Moldova, de exemplu, prin planificarea de demonstrații violente, abateri financiare, export neautorizat de capital și sprijin pentru proiectele Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB). În plus, cele două listări legate de Ucraina vizează persoane care au oferit sprijin forțelor militare ruse și au cooperat cu autoritățile de ocupație ruse”, se spune în nota oficială, fără a fi prezentate numele persoanelor vizate.

Regimul de sancțiuni reglementează următoarele tipuri de măsuri: înghețarea de fonduri și resurse economice; interdicții de călătorie.

Persoanele incluse în listă fac obiectul unei înghețari a activelor, iar cetățenilor și companiilor UE le este interzis să pună la dispoziție fonduri. În plus, aceștia fac obiectul unei interdicții de călătorie, care îi împiedică să intre sau să tranziteze prin teritoriile UE”, este specificat în nota Consiliului.

MAE salută adoptarea primelor listări de persoane sancționate în baza regimului de sancțiuni al UE pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova, creat la propunerea ministrului român de Externe

Aprobarea listărilor constituie un pas important în sancționarea celor responsabili de acțiuni destabilizatoare, iar decizia are o importanță deosebită în contextul regional actual marcat de consecințele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, precum și de presiunile hibride, ample și sistematice la adresa Republicii Moldova, care includ ingerințe în procesele politice interne și tentative de subminare a ordinii constituționale. România are un interes major în implementarea acestui regim de sancțiuni și a listărilor de persoane în baza acestuia, din considerente care privesc inclusiv asigurarea securității, rezilienței și stabilității în Vecinătatea Estică în ansamblul său, fiind, de asemenea, o măsură care va spori securitatea României și a cetățenilor ei. România rămâne un susținător ferm al parcursului european al Republicii Moldova și continuăm să sprijinim activ ancorarea sa fermă și ireversibilă în valorile democrației și statului de drept”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.

Conform Hotnews, în baza regimului de sancțiuni privind Republica Moldova, au fost listate următoarele persoane:

1. Ilan Șor: președinte al Partidului Șor și om de afaceri implicat în finanțarea ilegală a partidelor politice din R. Moldova, incitare la violență împotriva opoziției democratice și intimidare a autorităților statului, precum și organizarea de tabere de instruire pentru persoane în scopul de a provoca acțiuni violente în cadrul protestelor de stradă din R. Moldova;
2. Igor Chaika: om de afaceri rus cu influență în spectrul politic de la Chișinău implicat în canalizarea banilor către activele serviciilor secrete ruse din R. Moldova, cu scopul de facilita acțiuni de destabilizare a R. Moldova;
3. Gheorghe Cavcaliuc: fost șef adjunct al Inspectoratului General de Poliție și președinte al Partidului Acasă Construim Europa, este responsabil de acte destabilizatoare, implicare în protestele violente din perioada recentă din R. Moldova. Totodată, este implicat în tentative de răsturnare a guvernului ales în mod democratic, prin crearea unui guvern din umbră;
4. Marina Tauber: vicepreședinte al Partidului Șor și mâna dreaptă a lui Ilan Șor, a contribuit semnificativ la protestele violente, făcând parte dintre principalii organizatori ai acestora. Încălcând măsurile dispuse de Parchetul Anticorupție, aceasta a folosit dispozitive de comunicare speciale pentru a transmite instrucțiuni directe privind recrutarea, transportul și remunerarea protestatarilor;
5. Vladimir Plahotniuc: fost președinte al Partidului Democrat din R. Moldova, face obiectul a numeroase proceduri penale în legătură cu infracțiuni legate de deturnarea de fonduri ale statului moldovean și transferul ilegal al acestora în afara țării. În ultimii ani, chiar și atunci când nu a deținut nicio funcție în stat, Plahotniuc a continuat să influențeze negativ politica din R. Moldova.

În baza regimului de sancțiuni privind Ucraina, dar pentru acțiuni cu efect destabilizator în R. Moldova:

1. Aleksandr Kalinin: liderul Partidului Regiunilor din R. Moldova, a sprijinit în mod constant acțiuni care amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, prin sprijinirea forțelor militare din Rusia și promovarea simbolurilor invaziei;

2. Grigore Caramalac: președintele Fundației IFAVIS, este responsabil de organizarea, prin fundația pe care a fondat-o, de evenimente patriotice în teritoriile ocupate din estul Ucrainei, cu sprijinul autorităților de ocupație.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

  1. Grevele din Franta destabilizeaza? Nu?! Dar alea din R. Moldova da?!? Aia care darama statui in USA destabilizeaza? Ca n-am auzit sanctiuni impotriva lor? Americanii, impreuna cu englezii, nemtii, si alti UE-isti, au destabilizat in Afganistan, in Irak, in Libia? Ce sanctiuni le-a aplicat UE?

  2. Cănd lumina venea de la răsări și soarele și tătucul erau Stalin mai era probabil așa o dictatură a ideilor. Dar atunci cei care conduceau România au virat repede. În 1958 au reușit să scoată trupele Sovietice din România și au început să privească spre Vest de unde cumpărau Licențe și Uzine de excepție având o viziune de ce poate și unde trebuie să ajungă economia României. Acum USA și UE sunt STALIN. Ori ce face opoziția din Republica Moldova sau aiurea la fel ca cei de la putere, sau ce face Federația Rusă la fel ca UE este “acțiune destabilizatoare” și trebuie sancționat, ostracizat, blocat, interzis. Nu se mai fac ședințele stupide după orele de lucru unde tov. de la partid combate pe Tito sau “capitalismul muribund ajun al revoluției proletare, sarcina a fost preluată de televiziuni unde stă lumea de bună voie la tâmpire.

  3. Intreb si eu, UE nu a sanctionat SUA ptr destabilizarea Ucrainei in 2014 cand a finantat si organizat lovitura de stat numita „maidan” ?! Dar ptr dezmembrarea unui stat suveran numit SERBIA?!
    Cum e cu rasturnarea prin lovitura de stat finantata din exterior a unui guvern legitim (al Ucrainei), democratic ales si international recunsocut (inclusiv de catre SUA)?
    De ce o astfel de lovitura de stat este legitima iar una sa zicem in care Rusia il da jos pe Zelenski nu este?
    Totul se reduce la interesul cui este? Legitimitatea si legalitatea pana la urma sunt stabilite de cata forta militara are cel care da lovitura de stat?
    De ce ruperea Kosovo prin agresiunea NATO din statul suveran si international recunoscut (inclusiv SUA) Serbia este legala iar reintoarcerea Crimeii (Luhansk, Donetk) la Rusia nu este? De ce ar fi nevoie de acordul Ucrainei de moment ce ptr ruprerea Kosovo nu s-a cerut acordul Serbiei?

  4. Ce mi-e UIE,ce mi-e Bolshevismul ce mi-e NSDAP ? Demokratura Ioropeana este stalinism curat, cea ‘mericana este fascism curat, insa jdanismul ‘merican bate tot.[Rumburak, RRA]

  5. Daniela Davidov, nu-i asa ca toti opozantii din Republica Moldova DESTABILIZEAZA?
    Esti o vanduta neo-rezistilor, femeie fara de minte!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.