Un milion de români au oprit contribuțiile la Pilonul II de pensii

Lucrătorii din IT care au contribuţia la Pilonul II oprită timp 5 ani vor avea o pensie privată mai mică cu 17%, iar cei din construcţii cu 30%, a afirmat, marţi, Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie, Banca Naţională a României.

„Este total trist că un milion de români nu mai contribuie la pilonul II de pensie. Am câteva cifre, simulări despre ce înseamnă această oprire. Din punct de vedere legal ei sunt doar temporar scoşi până în 2028. IT-istul cu pilon II care a oprit 5 ani, până în 2028, va avea o pensie cu 17% mai mică. Este o simulare cu date conservatoare. Lucrătorul în construcţii cu pilonul II oprit pentru 10 ani, pentru că ei îl au deja oprit de ceva ani, va avea o pensie cu aproximativ 30% mai mică. Lucrătorul în agricultură, similar cu cel din industria alimentară, va avea o pensie privată cu aproximativ 23% mai mică. Din păcate acestea sunt pierderi care nu mai revin pentru cei care nu contribuie în această perioadă”, a spus Cristian Popa, la evenimentul ce a marcat aniversarea primilor 15 ani de activitate a Pilonului II de pensii private obligatorii în România.

El a declarat că este trist că nu există o discuţie mai amplă despre cum ar trebui să revină la Pilonul II aceste persoane sau să ia o decizie în cunoştinţă de cauză.

La rândul său, Ionuţ Dumitru, profesor universitar, Academia de Studii Economice, a declarat că România are o problemă structurală majoră în piaţa muncii, numărul de contribuabili la buget, în particular la bugetul public de pensii, fiind cel mai mic în cadrul ţărilor UE27 (raportat la bazinul potenţial de forţă de muncă disponibilă).

„Această situaţie face ca rata de dependenţă contributori/beneficiari în sistemul public de pensii (Pilonul I) să fie cea mai nefavorabilă în cadrul UE27, atât din motive demografice, dar şi ca urmare a unor motivaţii fiscale nepotrivite. Cifrele demografice sunt aşteptate să se deterioreze şi mai mult pe termen mediu şi lung, ceea ce face ca suplimentarea pensiei din Pilonul I prin pensii din Pilonii II, III şi cele ocupaţionale să fie o necesitate stringentă pentru România”, a explicat Ionuţ Dumitru.

De asemenea, Adrian Codirlaşu, , vicepreşedinte CFA România a afirmat că de la înfiinţare, Pilonul II de pensii private a adus valoare contributorilor, generând randament în termeni reali pentru aceştia. Astfel, din calculele CFA Romania, Pilonul II de pensii are o eficienţă pentru contributori de 3 la 1 comparativ cu pilonul de pensii publice (Pilonul I).

„Soluţia pentru asigurarea unui sistem sustenabil de pensii este conversia graduală către un sistem finanţat de pensii (Pilonii II şi III), care este în măsură să asigure atât echitate pentru contributori cât şi randamente real pozitive pentru banii astfel economisiţi de ei”, a spus Adrian Codirlaşu.

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România a organizat marţi la sediul Băncii Naţionale a României, un eveniment care marchează aniversarea primilor 15 ani de activitate a Pilonului II de pensii private obligatorii în România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

  1. Minciuni de pseudoeconomisti, mai precis politruci economici care „propagheaza🤣” economia politica in tot felul de facultati tip wc public.

  2. Pilonul 2, tzeapa de neam prost, dupa 15 ani de contributie castigul mediu e de 30% pe suma contribuita, nu acopera inflatia si e sub cashtigul potential al unui depozit bancar..

  3. a adus o laie , cica aveam 7000 de lei la sfarsitul anului 2021 si la sfarsitul anului 2023 am 6900. ma chinui de un an de zile sa scot banii de la ei, pe judecatori ii doare fix in torpedou amana decizia la nesfarsit probabil sa arate ce ocupati sunt ei.
    HAi marsh!
    Si apropo io nu vreau pensie deloc nici macar sociala . De ce trebuie sa contribui 25% din venituri la schema asta piramidala . Pai daca ies la 65 tre sa traiesc pana 90 ca sa fac break even adica sa recuperez cat am contribuit si asta fara inflatie si fara sa calculez ce puteam sa cumpar respectiv ce puteam sa investesc si sa fac cu banii astia ciorditi de stat.
    sper sa va extermine nuclear putin!

  4. Pensia privata obligatorie este cel mai mare tun, cea mai mare hotie in plan individual care afecteaza direct fiecare individ in parte,pe langa jaful si hotia resurselor,economiei agriculturii, pamantului agricol, paduri…facut de alogenii paraziti care ne-au ocupat tara in favoarea corporatiilor occidentale patronate de ei!
    1)pai daca e pensie privata, de ce mai e si obligatorie ?
    2)de ce un privat, unde in „economia de piata” unde statul nu trebuie implicat – „statul minimal”, face afaceri cu statul, cu banii publici colectati de stat primiti de privat moca, gratis, fara nici un efort, prin logistica statului ?
    3)de ce nu se duce privatul sa alerge dupa client,sa-l convinga de buna lui credinta,cinste,ca este bine sa-i de-a spre administrare niste bani periodic, lunar,pentru pensie si apeleaza la parghia autoritatii statului statului care ma obliga pe mine sa-i dau procentul respectiv( desi eu nu vreau, tocmai pentru ca nu am incredere in privat si il consider din acest motiv un hot,un talhar)?
    Asadar,iata ce inseamna hotia patronata direct de statul acaparat de parazitii alogeni : transformarea noastra in sclavi, buni cotizanti periodic, pe langa munca depusa si platita pe un salariu de mizerie,cate 12 ore pe zi pana la adanci batraneti la 65 de ani,tot la corporatiile iudeomasonilor care au acaparat economia,cand sa beneficiem si noi de o amarata de pensie, daca mai apucam, privatul ne poate spune ca,îi pare rau,a dat faliment,”plasamentele” nu au fost rentabile(dar comisioanele lor garantate au fost bine mersi)sau iti da cu țârâita cativa lei pe luna pe o perioada limitata de 2-3 ani,desi tu ai dori sa traiesti mai mult!
    Iata ce inseamna alogenul parazit care ne guverneaza prin minciuna si viclenie !
    TREZESTE-TE!Ridica-te!NU mai da putere alogenilor paraziti iudeomasoni prin minciuna cardului bancar, „banul” digital!Arunca-l la gunoi, foloseste numai banii numerar si cere urgent revenirea la moneda fizica din aur !Trezeste-te!Ridica-te!

  5. Corect! De râsul curcilor, cine dracu a mai auzit: „pensie privată OBLIGATORIE”? Un antagonism în termeni!

  6. Articol sponsorizat de fondurile de pensii private străine ?

  7. Parere2000 Sa mori tu? In pilonul 2 de pensie pui cat vrei tu.Cat depui pe luna,atat ai.Pui 3 lei,nu ai la ce sa te astepti.Pui 1000 lei,sunt banii tai din munca ta.Efortul si sacrificiile tale.

  8. „Fond de Parandarat” obligatoriu, în niciun caz pentru cetățeanul contribuabil. De ce ee plâng că nu sunt cetățeni care sa muncească în România? Nu ei au fost complice la închiderea locurilor de muncă și distrugerea tuturor clădirilor instituțiilor, băgând forță bani in buzunarul celor scoși pe liber? Nu ei în complicitate au introdus entitatea Șomaj, nu ei au denigrat permanent cetățenii obligandu-i sa plece în străinătate la munca(trafic de persoane prin lege)? Nu cumva complicitatea între caposi a distrus suveranitatea și încrederea oricui in tara botezata Romania? Nu cumva complicitatea între caposi au stabilit tara botezată Romania sa fie cel mai sigur loc pentru haos, escrocherii și infracțiuni de orice fel pentru oricine din tara și strainezia?! Tot scriu despre aceste aspecte de prin 2011 de când am auzit de toate mârșăviile cu intenție la adresa țării și cetățenilor! Nu că Romania nu ar avea resursă de regenerare, nu există în politica resursă bipeda care sa reformeze in bine tara, toți sunt chitiți și blocați în minciuna din hoție, nu au capacitatea de a se schimba ei pe ei în mental, cum poți avea încredere că vor avea capacitatea de a schimba ceva in bine in Romania?

  9. tzepe pesate tzepe…
    oamenii trebuie sa investeasca in actiuni si fonduri mutuale ale companiilor romanesti
    da…mai poti investi si in companii globale
    da sa dai banii unor escroci si sa-i manipuleze fara nici un fel de transparentza…trebuie sa fii chiar prost
    ii umplii de bani pe parazitzi…si nu au nici o responsabilitate….dupa cum bine vedetzi

  10. doar atati?!…inseamna ca inca nu s-au trezit si platesc in continuare salarii, bonusuri (tot tacamul!) la administratorii de conturi de pensii private ( a se citi speculanti/ecscroci cu staif!)…sa aveti o viata lunga si prospera ca sigur de pensie privata nu veti avea parte!

  11. deci statul se gindeste sa scape de pensii si le muta in pilonii 2 si 3… ha ha ha

    de cind asteapta teparii la rind sa puna mina pe fondurile de pensii… iar statul sa scape de problema pensiilor…le ploua-n gura, nu alta!

    „CFA Society Romania is one of the most important local professional organizations bringing together investment professionals from banking, asset management, insurance, private equity, pension funds and other different fields of the investment industry.”

    de straja hotiei, nu-i asa cfa? ha ha ha ha ha cfa la gratar sau perpelita pe jar?

  12. In anul 2020 aveam 6900 acum am 5600 cum este? Pina ajung la pensie ma trezesc sa platesc eu🤔oare nu poti scoate ceai contribuit? Cineva a scos

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.