Marş LGBTQ la Istanbul. Ce-a urmat

Prigoana regimului Erdogan în acţiune. Poliţia turcă a arestat duminică 11 persoane la Istanbul, la finalul unui scurt marş Pride LGBTQ+ ce fusese interzis de autorităţi, au anunţat organizatorii săi, informează AFP, preluată de Agerpres.

Mai multe sute de manifestanţi, arborând drapele-curcubeu şi scandând diverse sloganuri, au reuşit să defileze vreo zece minute pe bulevardul Bagdad, una dintre arterele cele mai celebre ale metropolei turce, înainte de a se dispersa subit în încercarea de a scăpa de poliţie.

Unsprezece dintre ei au fost arestaţi pentru că au bravat interdicţia autorităţilor, au anunţat duminică seara organizatorii marşului pe reţeaua socială X. Doi jurnalişti ai AFP au fost martorii mai multor arestări.

Autorităţile locale au interzis marşul, ca în fiecare an din 2015 încoace, denunţând apeluri de a manifesta din partea unor „grupuri ilegale”.

Pe celălalt mal al oraşului Istanbul, marele palat Taksim, altădată important loc de contestare a puterii islamo-conservatoare, a fost încercuit duminică dimineaţa, în timp ce poliţişti, desfăşuraţi în număr mare, filtrau căile de acces spre marele bulevard pietonal Istiklal.

Mai multe staţii de metrou din jur au fost de asemenea închise.

„Miile voastre de poliţişti, elicopterele voastre şi interdicţiile voastre nu ne vor opri. Toate străzile acestui oraş sunt ale noastre”, au clamat organizatorii marşului într-un comunicat.

Homosexualitatea nu este reprimată penal în Turcia, însă homofobia este larg răspândită în această ţară, până la vârful statului, preşedintele Recep Tayyip Erdogan calificând regulat membrii comunităţii LGBTQ+ drept „perverşi” şi „o ameninţare la adresa familiei tradiţionale”.

Până în 2014, la Istanbul, cel mai mare oraş din Turcia, puteau fi văzuţi defilând mii de LGBTQ+, revendicându-şi identitatea şi sfidând guvernul islamo-conservator, la putere din 2002.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

18 Comentarii

  1. Ce să urmeze? Asaltul ienicerilor și spahiilor, așa cum se cuvine unor urmași ai unui mare imperiu, sfidați de elemente declasate ale comunității umane anormale.

  2. Ha, ha! Îi ceva di comientat? NU!! Marș neautorizat, elementele subversive o încălcat lejea! Poliția avia to’ dreptu’ să intervie…

  3. Cand ii aresteaza pe astia e prigoana. Cand au arestat-o pe femeia aia care vindea oua de la gainile ei, era democratie. Halal presa! Asa popor-asa presa.

  4. Puterea islamo-conservatatoare Erdogan e parfum daca aresteaza si-i mai si elibereaza.

    Sa multumeasca lui Alah sau la cine se roaga ei, ca nu sunt in Rusia sau Belarus sareau peste faza cu arestul, ca nu-i mai aresta nimeni, la tren si direct la linia intai cu ei sub supraveghere cecena.

  5. Marș interzis, trebuiau arestați toți, dacă era la noi probabil în fruntea lor era Ciolacu, Ciucă etc

  6. Oare de ce simt aceste persoane nevoia constantă de a mărșălui și de a organiza fel și fel de manifestații publice? Ce-i determină să se agite mereu pe străzi cu tot felul de pancarte sau ținute stridente? Chiar n-au altceva mai bun de făcut?

  7. Haideți că știe punctul g cum stă treaba în Rusia! Bă, gaură, în America l-au omorât pe Floyd cu toată democrația masată pe gât.

  8. Ce să vezi în Turcia nu este nici o ambasada în stare să se bage în seamă ? Nu pot deoarece Turcia este o țară.

  9. Pai nla Isatnbul s-a semnat „Conventia” de … protectie a femeii impotriva discriminarii, violentelor… prin care statele semnatare se obliga sa introduca „ideologia de gen” … „pe toate gardurile”!
    Din partea Romaniei.”insarcinata” (de – pe atunci – ministrul de externe Melescanu, al lui Tariceanu cica…) a fost tovarasa Rovana Plumb iar Parlamentul vremii a votat adoptarea Conventiei…. IN UNANIMITATE!
    Va mai mirati ca platim castrarea degeneratilor care vor sa se faca femeie???

  10. Manifestațiile acestor vătămați sunt o pârghie cu care se încearcă puterea statului. Nu demult au avut loc niște proteste și în alte locuri din Turcia legate de migrație.. Erdogan îi supus unei presiuni din afara care e agravată și de inflație. LGBT-istii ăsteia sunt ca o torpilă lansată de dușmanii din afară. Clar că buna ziua.

  11. Undeva, in lumea larga, trebuie rezervată o țară, un judet, unde sa fie „colectați” toți ciudații ăștia cu natura strâmbă. Oricum, se cunoaște stilul de atac al neomarxistilor.
    ,

  12. Ce vorbesti abuzul de droguri cu urmarile devastatoare pentru sanatate de la fentanil si metanfetamine l-au adus in stadiul terminal dinainte de violenta politiei, urmand procedurile de imobilizare.
    In Ro jandarmerita care pulverizat cu sprayul personal neautorizat un incatusat imoblizat a fost achitata. Si acuzatul de agresiune sexuala avea de fapt insuficienta cardio-respiratori acuta si criza de peritonita.

  13. Vtajmajul de moarte al omenirii Satan,de la început încearcă să imite lucrarea lui Dumnezeu, aducând pe tapet tot felul de anomalii ,care să căznească omul, păi cum naiba să susții și să crezi,că bărbatul poate să nască cum să accepți să lași pe mâna unor doi dezaxați bulangii înfierea de copiii,,asta dacă pretinzi ,că ești un om sănătos la cap și nu îți dorești să atragi mânia lui Dumnezeu peste tine că nație

  14. De ce nu organizează curcubeiștii marșuri pride (în traducere marșurile mîndriei) și la Kabul în Afaganistan, unde pot s-o ia în bul ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.