Acuzații de schismă la Vatican: Oponentul Papei, chemat la judecată

Un arhiepiscop italian ultraconservator, unul dintre cei mai virulenţi opozanţi ai papei Francisc, a anunţat joi că a fost citat să se prezinte în faţa justiţiei de la Vatican pentru a răspunde acuzaţiilor de sciziune în raport cu suveranul pontif şi de respingere a Conciliului Vatican II, informează AFP.

Monseniorul Carlo Maria Vigano, în vârstă de 83 de ani, fost ambasador al Sfântului Scaun în Statele Unite, este acuzat de infracţiunea de schismă, pentru că „a negat legitimitatea papei Francisc” şi „a respins Conciliul Vatican II”, a scris el într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare X.

Potrivit unui document oficial al Dicasterului pentru Doctrina Credinţei, puternicul departament al Vaticanului însărcinat cu dogma, Carlo Maria Vigano a fost convocat joi pentru a fi notificat în mod oficial cu privire la aceste acuzaţii în cadrul unui proces penal extrajudiciar, o procedură accelerată care reduce durata formalităţilor administrative.

„Repudiez, resping şi condamn scandalurile, erorile şi ereziile lui Jorge Mario Bergoglio (papa Francisc – n.red.), a cărui gestionare a puterii este absolut tiranică”, a criticat arhiepiscopul Vigano într-o lungă declaraţie publicată online.

„Consider acuzaţiile la adresa mea ca pe o onoare”, a adăugat el pe reţeaua de socializare X.

Conciliul Vatican II (1962-1965), considerat o adaptare majoră a Bisericii Catolice la lumea modernă, „reprezintă cancerul ideologic, teologic, moral şi liturgic pentru care ‘Biserica sinodală’ bergogliană este metastaza necesară”, a adăugat Carlo Maria Vigano.

Contactat de AFP, biroul de presă de la Vatican nu a făcut deocamdată niciun comentariu pe această temă.

Monseniorul Vigano, care a fost nunţiu apostolic (ambasador al Sfântului Scaun – n.red.) la Washington din 2011 până în 2016 înainte să se pensioneze, este un acuzator constant al papei Francisc şi s-a remarcat prin luări de poziţie deosebit de critice la adresa autorităţii suveranului pontif.

El a ieşit din anonimat atunci când a cerut demisia papei Francisc în august 2018, publicând o listă de acuzaţii dureroase cu privire la modul în care acesta a gestionat abuzurile sexuale din cadrul Bisericii Catolice.

El l-a acuzat în special pe suveranul pontif că l-a protejat mult timp pe fostul cardinal american Theodore McCarrick, care a fost destituit în 2019 pentru violenţe comise asupra unui minor.

A fost şi secretarul general al Guvernoratului Vaticanului, funcţie pe durata căreia a descoperit şi a denunţat corupţia care domnea în administraţie.

Carlo Maria Vigano a fost deja condamnat în 2018 de un tribunal italian la plata sumei de 1,8 milioane de euro către fratele lui cu handicap în urma unui proces în care a fost acuzat de spoliere familială.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

6 Comentarii

  1. Francisc este ilegal, a fost numit prin inlaturarea abuziva a papei Benedict al 2-lea, cardinalul Ratzinger-un caine de paza a credintei. Francisc este un globalist sustinator lgbtiqa…xyx. Monseniorul Vigano este un om de inalta probitate morala.

  2. Democrație la Vaticanul condus de papă? E dictatura catolică în locația respectivă și nu libera democrație în care ai dreptul la opinie și la exprimare liberă. ‘Succesuri’ pentru extinderea acestei forme de democrație.

  3. Foarte bine… in momentul de fata Vaticanul si biserica catolica e condusa de un iezuit care o duce la autodistrugere. A interzis slujbele in latina, acuma a dat ordin ca si-n Franta sa fie interzise, iar pe de alta parte militeaza pentru migranti, pentru masurile imbecile privind schimbarile climatice si acceptarea degeneratilor sexuali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.