Adjudecat!

O capodoperă de Annibale Caracci trezeşte adevărate furtuni

Încă o dată cunoscutul critic de artă italian Vittorio Sgarbi atrage atenţia asupra unui scandal din patrimoniul artistic. O capodoperă a picturii italiene, de la sfârşitul anilor 1500-începutul anilor 1600, Fecioara în rugăciune (Vergine orante) de Annibale Carracci, la sfârşitul anului 2013 se afla într-o colecţie privată din Bologna, iar apoi, la sfârşitul anului trecut, la New York.

În data de 15 octombrie 2013, lucrarea lui Annibale Carracci s-a aflat la licitaţia de la Dorotheum din Viena, unde a fost vândută pentru 389.300 de euro. În 28 ianuarie, ea a fost revândută la Casa de licitaţii Christie’s din New York pentru 965.000 de dolari.

Este o operă esenţială nu numai pentru că este inedită, explică Sgarbi, dar şi pentru că aparţine prin prospeţimea sa anilor de tinereţe ai lui Annibale, către 1585, când acesta lucra pentru frescele Palatului Fava din Bologna”.

Profesorul Fabio Roversi Monaco, preşedintele de la Genus Bononiae, comenta: ”Puteam s-o achiziţionăm noi, dar nimeni nu ne-a propus”. Notabilul critic de artă continuă afirmând: ”E o ruşinoasă vânzare în America a acestei capodopere italiene şi este un export abuziv. Am făcut deja o reclamaţie în acest sens carabinierilor pentru a recupera opera care trebuie readusă în patrimoniul artistic italian. Procuratura din Bologna a deschis deja o anchetă în acest sens”.

Ironia sorţii face că această lucrare a lui Annibale Carracci trebuia expusă la o mare expoziţie la Palazzo Fava din Bologna.

Un peisaj al lui Paul Cézanne, adjudecat pentru 16 milioane de euro

Paul Cezanne, Peisaj vândut la Christie’s Londra

La una dintre licitaţiile de artă modernă de la Christie’s din Londra un peisaj din Provence, de Paul Cézanne, a fost adjudecat la 13.522.500 de lire sterline (16 milioane de euro). Este una din importantele vânzări de artă care provin din colecţia lui Samuel Courtauld. Tabloul se intitulează Vedere spre Estaque şi Castelul If. Este pentru prima dată când această operă ajunge pe piaţa de artă. Lucrarea a fost evaluată între 8 şi 12 milioane de lire sterline, în Catalogul de Artă M odernă şi Impresionistă de la Christie’s din Londra, din 4 februarie. Pe deasupra este unul dintre rarele exemplare de format vertical pictate de artist. Lucrarea fusese achiziţionată în 1936 de către Samuel Courtauld, fondatorul ilustrei Courtauld Gallery and Institute of Art din Londra. Ea a rămas în colecţia privată a acestuia, fiind apoi expusă în mari expoziţii internaţionale.

Cezanne Vedere spre Estaque şi Castelul If

Vedere spre Estaque şi Castelul If a fost pictată între 1883 şi 1885 şi este considerată ca una dintre capodoperele magistrale ale lui Cézanne, care ilustrează portul de pescari Estaque, o mică staţiune balneară în Provence. Tabloul a fost pictat în una dintre ultimele vizite ale lui Cézanne şi a devenit o adevărată icoană a artistului.

Jay Vincze, directorul departamentului de artă modernă şi impresionistă de la Christie’s, a comentat: ”Excepţionala raritate, calitatea şi prospeţimea picturii te fac să te gândeşti că aceasta este capabilă de a crea o verigă importantă între vechii şi noii colecţionari, din Rusia în Asia, din Europa în America”.

Christie’s din Londra a închis licitaţia de Impresionişti şi Artă Modernă cu un total de 80.375.000 de lire sterline. Anul trecut, casa de licitaţii a lui Pinault facturase dublu: 158.953.500, ceea ce semnifică o scădere a preţurilor obiectelor de artă într-o perioadă de criză.

Anul acesta, Christie’s a oferit 44 de opere printre care şi pictura lui Cézanne, departe de recordurile obţinute de artistul francez, ca acela de la Sotheby’s din New York în mai 99, de 34,1 milioane de dolari.

Multe din lucrările prezentate nu şi-au găsit cumpărători, precum Natură moartă cu bustul lui Antinous de Pierre Bonnard, Turnul din Furnes de Theo van Rysselberghe, ca să nu mai vorbim de Peisaj la Villez, singurul Monet din catalog. A rămas nevândută şi frumoasa lucrare a lui Berthe Morisot, Tânără.

Caaravaggio, Băiatul care curăţă o fructă

Pânza Evei Gonzales intitulată Lectură în grădină sau Femeie cu pălărie roşie, ce fusese vândută la Christie’s în 2009, cu 415.000 de lire sterline, acum a fost revândută pentru 482.500 de lire sterline.

Un record pentru Erich Heckel. Badende am Waldteich (La scăldat la Waldteich), provenind din colecţia Carl Hagemann, reprezentând un grup de persoane la scăldat, care a fost adjudecat pentru 3 milioane de lire sterline, a devenit un nou record mondial pentru artistul expresionismului german.

O sculptură în bronz de Giacometti, intitulată Diego au chandail (Diego în tricou), şi-a găsit proprietarul pentru 2.490.500 de lire sterline. Atât pentru Giacometti, cât şi pentru Cézanne şi Modigliani, cifrele record sunt foarte departe.

Mai puţin de 2 milioane de lire sterline a fost preţul obţinut pentru un Matisse, 3,8 milioane de lire sterline pentru un Braque, două pânze de Picasso s-au vândut cu mai puţin de 1 milion de lire sterline şi 3 sculpturi de Henri Moore cu preţuri între 1 milion şi 4 milioane de lire sterline.

Badende am Waldteich, un adevărat record pentru pictorul expresionist german Heckel

O capodoperă a lui Michelangelo Merisi numit Caravaggio (1571-1610) a fost starul licitaţiilor dedicate vechilor maeştri, care a avut loc între 27 şi 29 ianuarie. Lucrarea în ulei pe pânză, intitulată Ragazzo che sbuccia la frutta (Băiat decojind un fruct), de 45,4×52,9 centimetri, a fost estimată între 3 şi 5 milioane de dolari. Specialiştii se aşteptau la un preţ mai mare, dar lucrarea nu a fost vândută.

În săptămâna de artă newyorkeză de la Christie’s este propus un ulei pe pânză de Bronzino, sub titlul Un tânăr cu o carte, estimat între 8 şi 12 milioane de dolari.

Un Ferrari ce i-a aparţinut lui Alain Delon a fost vândut la un preţ record

Ferrari 250 GT-SWB California Spider

Un Ferrari 250 GT California Spider din 1961, găsit într-un hangar sub teancuri de reviste, a fost vândut la o licitaţie pentru 16,3 milioane de euro.

Licitaţia a avut loc la Paris cu prilejul Salonului de automobile de epocă, organizat de experţii de la Artcurial pentru colecţia Baillon. În timpul licitaţiei a mai fost adjudecat un Maserati A6g Grand sport din 1956, pentru 1,72 milioane de euro, deşi preţul estimat era între 800.000 şi 1,2 milioane de euro.

Ferrari de 16,3 milioane de euro era în proprietatea uimitorului colecţionar Roger Baillon, întreprinzătorul francez pasionat de automobilele de epocă, uitat de peste 40 de ani. Din colecţia sa mai făceau parte un Bugatti, un Talbot şi un Hispano-Suiza.

Ferrari-Testarossa ce i-a aparţinut lui Alain Delon

Maître Hervé Poulain a bătut ciocanul pentru 89% din loturile prezentate.

A uimit şi un alt Bugatti Cabriolet din 1932.

Să ne amintim că,în 2013, un Ferrari Testarossa al actorului francez Alain Delon, estimat între 40.000 şi 80.000 de euro, ce avea numai 19.000 de kilometri la bord, a fost adjudecat pentru 171.500 de euro.

Artcurial, care gestionează licitaţiile de maşini de epocă, a specificat că actorul nu mai este proprietarul acestei maşini din 1989. Momentul cel mai aşteptat al licitaţiei a fost vânzarea unui rar Talbot Lago T150 C, vedeta curselor de mare distanţă, înainte de război, cu un impresionant palmares la cursele de la Le Mans.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.