Adrian Negrescu: „Ne așteaptă un adevărat tsunami anul viitor”

Analistul economic Adrian Negrescu este de  părere că guvernanții vor să crească taxele de anul viitor pentru a mai acoperi din deficitul bugetar, dar nu recunosc asta pentru a nu pierde voturi.

„Din păcate, ne așteaptă un adevărat tsunami fiscal, cu furtuni puternice de creșteri de taxe, cu averse de impozite noi și un cod galben de plăți în economie, un cod galben de inflație care se va accentua, din păcate, în prima parte a anului viitor. Așa arată prognoza fiscală a anului 2025.

Zilele trecute, una dintre cele mai importante bănci din România estima că anul viitor TVA-ul va crește de la 19 la 22%, acesta fiind singura măsura care ar putea aduce instant bani la buget, în condițiile în care deficitul bugetar, adică diferența dintre cât încasează statul din taxe, impozite și alte venituri și cât cheltuiește se adâncește de la o zi la alta. Suntem deja la 60 de miliarde de lei, 3,4% din PIB, în condițiile în care noi ne-am asumat un deficit bugetar de 5% pe tot anul. E o gaură financiară uriașă care va fi imposibil de finanțat altfel decât prin creșteri de taxe”, a declarat Negrescu, pentru B1 TV.

„Sper oamenii să nu voteze partidele care vor crește taxele în 2025. E o mare greșeală, pentru că avem soluții altele decât creșterile de taxe: o colectare mai bună, de exemplu, a taxelor și impozitelor. Avem un deficit de încasare numai pe TVA de vreo 50 de miliarde de lei, în condițiile în care deficitul acum e de 60 de miliarde. Deci avem de unde.

Mai mult, putem să scoatem la vânzare prin tot felul de licitații publice sau chiar și pe Bursa de Valori București active ale statului, companii publice. Avem vreo o mie și ceva de companii care pot fi privatizate. Să reluăm procesul privatizării în România. Sunt bani care ne-ar ajuta să nu mai creștem taxele și să generăm inflație.

Ar trebui să luăm măsuri pentru a menține taxele la nivel actual sau chiar a le scădea, pentru a da o gură de oxigen companiilor și oamenilor în general, care sunt puternic afectați de această inflație, cea mai mare inflație și cele mai mari creșteri de prețuri din UE a cincea lună la rând. Sunt soluții, dar pare că politicienii sunt incapabili să vină cu ele”, a mai explicat economistul.

Negrescu a mai precizat că măsurile trebuie luate acum deoarece anul viitor va fi prea târziu. Acesta a afirmat apoi că riscăm inclusiv suspendarea fondurilor europene, „ceea ce ar fi o tragedie din punct de vedere al investițiilor aflate în derulare”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

12 Comentarii

  1. Statul paralel nu doarme…Anunturile catastrofice se tin lant…Se cheltuie mai mult decat se incaseaza sau NU SE INCASEAZA? Cine o sa INCASEZE stiut fiind ca NEINCASARILE se datoreaza CORUPTIEI statului paralel? De fapt, statul paralel NU VREA CRESTERI DE PENSII fiind consecvent in toti cei 35 de ani de la LOVITURA DE STAT sovietica…

  2. Da,da, exact: solutia este sa instrainam companiile de stat RENTABILE pe un leu, ca sa ne integram mai bine! Doar asa putem scapa, vanzand tot- iar nu renuntand la mizeria de program de distrugere a natiunilor numit PNRR!
    Nu de borduri si de papainoage din bani imprumutati are nevoie tara, ci de munca sustinuta si nefurata de oligarhia transnationala!

  3. Lasa-te de vorbit afaceri, esti pufarin la materie. Investitiile se fac din bani imprumutati, nu de la gura copiilor, ca idolul tau cu tabloul intr-o ureche.

  4. zici Economist, zici pafarist
    De la Jean-Baptiste Colbert incoace,doar Karl Marx a mai trecut clasa

  5. nu ajungem in sapa de lemn si ne mor copiii de foame, o dam tot pe bascalie. Geaba alarmeaza unul daca turma se ia dupa berbec.

  6. Deja se vede în piețe! Au început să ceară obligatoriu pe lângă taxa zilnica 6 lei pentru folosirea mesei pentru vanzare marfa, cer de la comercianți încă 300 lei lunar chiar daca nu au vânzări, purtării sunt extrem de revoltati! Nu e bășcălie, se întâmplă în fieful liberalilor trecuți la PSD(piata 9 mai barlad).

  7. „Avem vreo o mie și ceva de companii care pot fi privatizate.”
    Asta ar aduce bani la buget si ar reduce si cheltuielile ptr ca nu statul le-ar mai finanta.
    Dar nu se va intampla. Acolo lucreaza clientela de partid.

  8. Banii dați pentru război celei mai corupte țări din lume trebuie acoperiți de undeva, și ai tva și taxe pe venitul fraierilor sunt cele mai profitabile pentru că aduc bani instant fără să miște guvernul nimic.
    Între timp bugetarii se apropie de 1,5 milioane.Mamaie care spală buda la minister are peste 4000 net , în timp ce fraieru de la multinaționale abia dacă ia 3000

  9. Nu inteleg de ce nu fac TVA = 27%, ca la unguri. Pot sa evazioneze aia cat vor, plata doar pe cash, cand iei ceva prin casa de marcat, macar o oara (ca la Eminescu), iti platesti toate datoriile. Care basisit a avut ideea sa puna un popalau la Finante care merge inainte cu „duoame ajuata” ?

  10. Nu exagera !
    La CASA POPORULUI cei de la salubritatea interna au doar 6500 NET fara ore suplimentare si adaosuri pentru a tine secret ce vad si gasesc !
    8000 net au la Banca Nationala „femeile de serviciu” , dar sinecer nici acolo nu cred sa ia peste 7000 net fara suplimentare si diferite adaosuri !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.