ANM: Temperatura la nivelul solului este, în plină zi, de 55 de grade Celsius

Temperaturile măsurate la nivelul asflatului, în oraş, pot ajunge şi până la 65 de grade Celsius. Temperaturile anunţate de meteorologi sunt calculate la umbră şi la o înălţime de doi metri de sol. Astfel, cele 37-38 de grade prognozate pentru o zi se pot transforma foarte uşor în peste 50 de grade la nivelul solului.

„În acest moment, (în jurul orei 13.20 – n.r.) la staţia meteo din Băneasa, termometrul pus la umbră, în condiţiile normale de înregistrare a temperaturii, indică 35 de grade Celsius. Termometrul pus pe sol, fără iarbă, indică 55 de grade Celsius”, a spus pentru „Adevărul” directorul de Prognoză al ANM, Aurora Bell.

Ea susţine că măsurătorile de temperatură sunt afectate în principal de către mediul înconjurător, de prezenţa clădirilor, de starea suprafeţei solului, chiar şi de traficul din oraşe. Astfel, temperaturile măsurate la nivelul asfaltului, în oraş, pot ajunge şi până la 65 de grade Celsius. O modalitate de reducere a căldurii înregistrate în oraşe stă în construirea clădirilor şi a şoselelor din materiale deschise la culoare.

„În fiecare loc depinde de natura suprafeţei unde măsurăm dacă este nisip, asflat, beton, gudron. Fiecare tip de suprafaţă are un anume indice între radiaţia pe care o primeşte de la soare şi cea pe care o retrodifuzează. Nu avem nişte studii, măsurători la nivelul asflatului, pentru că meteorologia nu lucrează cu aşa ceva”, a mai declarat Aurora Bell.

„Temperatura pe care o măsurăm noi la 2 m, în toată lumea se măsoară la fel la umbră, în staţii în care există iarbă plantată pe jos, deci condiţiile să fie absolut identice, şi atunci putem spune că aceea este o temperatură a masei de aer şi nu reflectă de fapt influenţa suprafeţei subiacente. Măsurătorile noastre se referă la condiţii de umbră, în adăpostul respectiv, unde măsurăm, termometrul este într-un fel de cutie, are nişte ferestere laterale ca să se ventileze aerul. Noi când stăm în staţia de autobuz sau în soare, pe asfalt, bineînţeles că sunt temperaturi mai mari”.

De asemenea, studiile internaţionale arată că o suprafaţa se poate încinge atât de tare încât să provoace arsuri. Atât asfaltul, cât şi nisipul pot provoca răni foarte grave dacă păşim desculţi. Cel mai bine se îndură o suprafaţă cu iarbă, nu una cu pământ, aşa cum se mai crede.

Aurora Bell explică diferenţele de temperatură dintre zona urbană – Bucureşti şi zonele prerurale. „Măsurătorile din oraş se fac la 2 metri în aer, iar diferenţa dintre urban şi rural, la temperaturile maxime poate ajunge la 7 grade la umbră. Literatura de specialitate arată că a existat o diferenţă şi de 11 grade la adăpost. Astfel se formează efectul de insulă de căldură urbană”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.