Anunțul șoc făcut de Macron a tulburat economia europeană

Redresarea activităţii de afaceri în sectorul privat din zona euro a pierdut neaşteptat din avânt, rezultatele alegerilor din Franţa afectând încrederea firmelor şi sectorului industrial, potrivit rezultatelor unui sondaj S&P Global publicat vineri, transmit Bloomberg şi Reuters.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, calculat de S&P Global şi considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, a scăzut în iunie la 50,8 puncte, de la 52,2 puncte luna precedentă. Deşi este pentru a patra lună consecutiv când indicele depăşeşte pragul de 50 de puncte, care separă o creştere de o contracţie a economiei, analiştii se aşteptau la un avans până la 52,5 puncte.

Economia Europei este în stadiul iniţial al redresării, după recesiunea slabă de anul trecut. Dar deşi creşterea a depăşit estimările în primul trimestru din acest an, datele recente sugerează o încetinire. Mai mult, anunţul şoc al preşedintelui Emmanuel Macron privind alegerile anticipate a adus perspectiva unei schimbări radicale în guvernarea celei de-a doua mari economii a zonei euro.

„Aceste evoluţii neaşteptate sporesc incertitudinile privind viitorul politicilor economice, multe companii renunţând la investiţii şi comenzi noi. În orice caz, este evident că performanţa slabă a economiei franceze a contribuit semnificativ la deteriorarea condiţiilor economice din zona euro”, a apreciat Cyrus de la Rubia, economist şef la Hamburg Commercial Bank.

Acesta a subliniat că „sectorul serviciilor continuă să menţină zona euro pe linia de plutire. Chiar dacă activitatea nu a crescut atât de mult ca luna trecută, expansiunea generală este solidă”.

Analiştii apreciază că economia va fi stimulată după ce luna aceasta Banca Centrală Europeană a redus costul creditului, pentru prima dată în ultimii cinci ani, recunoscând progresele înregistrate în lupta cu inflaţia ridicată, dar a semnalat totuşi că războiul nu s-a încheiat încă, în condiţiile în care inflaţia este prognozată să rămână mult prea mare până în 2025.

Indicele PMI care acoperă sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a scăzut în iunie la 52,6 puncte, de la 53,2 puncte luna precedentă, sub estimarea analiştilor, de 53,5 puncte.

Indicatorul din industrie a scăzut la 45,6 puncte luna aceasta, ajungând la cel mai redus nivel din ultimele şase luni, iar indicele privind angajările a scăzut la 47,5 puncte în iunie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. Cand industria are comenzi ferme, nu exista evolutii neasteptate, asta-i vorbaria politicienilor care au pierdut puterea. Economia n-are legatura cu astia. Toate crizele sunt induse artificial in mintile prostimii care asculta de macroni, simioni si shoshoace, unii care n-au produs o cutie de chibrituri, pentru fetita aceea. Cum sa nu fie comenzi cand toata lumea se pregateste de razboi mondial, sunteti cretini ?

  2. Ha, ha! Să vorghim ca să nu tăciem! Di 4,5 ani situația iconomiei ioropene ‘i țo’ mai “tulbure”…

  3. Cyrus de la Rubia, pe care-l citezi, @B.C., intoxica în scopul precis de-a interveni-n alegerile INTERNE franceze. Nu convocarea lor anticipata – mai ales daca se soldeaza cu victoria Adunarii Nationale (le Rassemblement National), partidul Marinei le Pen – , poate s-aiba consecinte asupra investitorilor (care n-au plecat, de pilda, din Rusia care, din 2022, a-ncasat peste 14 000 de sanctiuni), ci situatia financiara dezastruoasa a, în spetza, Frantei. De la Rubia „uita” ca rata încrederii-n redresarea economiei tarii a scazut la AA-: Standard & Poor’s, agentia de cotatie, nu-i mai da Frantei mai mult, din cauza unui sistem bancar sufocat al tarii. Imprumuturi, asadar, nu, sau pe sprânceana, fiindca bancile sunt fragile. Crédit Agricole, una din cele mai mari din Europa, si profund, dar PROFUND îndatorata: scandal urias, acuma vreo 3 ani. Dupa al SG (fosta sau si actuala Société Générale), venit, si el, dupa al ING (banca elvetiana având filiale si-n Franta, si ramasa numai c-un site, nu si cu reprezentante „concrete”, imobiliare).

  4. A afirma că „sectorul serviciilor” contează atunci când vorbești despre puterea unei economii e ca și cum ai spune că mirosul deodorantului agățat de oglindă contează atunci când vorbești despre puterea motorului mașinii.
    Puterea unei economii este dată exclusiv de producție – cea industrială (care scade continuu – ultima valoare este -3%) și cea manufacturieră (ultima valoare -3,1%).

    Spre comparație: PMI producție pentru Rusia (cea care se află astăzi la al 14 rând de sancțiuni ale UE) este la 54,4 (din mai 2022 n-a mai scăzut sub 50).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.