Aranjament SUA-România la nivel de guverne

Guvernul a aprobat joi, prin hotărâre, recunoaşterea reciprocă între România şi Statele Unite ale Americii ale perioadelor de muncă şi a dreptului la pensie între cetăţenii celor două state, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului.

„Guvernul a luat astăzi o decizie care priveşte recunoaşterea reciprocă între România şi Statele Unite ale Americii ale perioadelor de muncă şi a dreptului la pensie între cetăţenii celor două state. O hotărâre de guvern aprobată astăzi stabileşte modalitatea de aplicare a Acordului bilateral în domeniul securităţii sociale. Odată cu intrarea în vigoare a acestui Acord va fi posibilă valorificarea perioadelor lucrate, atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului la pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporţională a pensiei de către fiecare stat”, a afirmat Mihai Constantin, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Potrivit datelor obţinute pe canale diplomatice, în SUA sunt înregistrate aproximativ 500.000 de persoane de origine română, dar e foarte posibil ca numărul să fie unul mult mai mare.”Şi acest mecanism (…) care capătă astăzi o nouă componentă sperăm să-i încurajeze pe cetăţenii celor două state să-şi notifice instituţiile care gestionează asigurările sociale pentru a putea beneficia de contribuţiile plătite, la vârsta pensionării”, a declarat Constantin.

Totodată, acesta a menţionat că în privinţa lucrătorilor detaşaţi, prin acelaşi act normativ, s-a stabilit exceptarea reciprocă a acestora de la plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate prin sistemul naţional al statului unde sunt detaşaţi.

Recomanda 1

9 Comentarii

  1. Mersi @ENRON. @maxtor o perspectiva interesanta. Asa ca nu-i nevoie de „reciprocitatii”. Fiecare tara sa puna separat pensia in contul cetatenilor, partea pe care acumulat-o in tara respectiva si in moneda tarii respective. De ce sa ne complicam inutil.

  2. -pe principiul totalizării?????????

    initiativa asta e un fel de „ajutor de holocaust” ascuns….

    @ENRON
    -nu mai explica
    ca se supara si aia care nu stiu…idiotzii utili la vot de ex.

  3. Ce vorbeşti nene? Ce reciprocitate? În SUA nu avem decât pensii private, statul nu ne dă nimic. Şi te rogi să nu dea faliment fondul la care cotizezi, ca să nu ajungi homeless la bătrânețe😂. Iar perioada de cotizare la pensie în RO oricum mi se calcula şi până acum şi primeam proporțional cu asta. Deci ce să în spatele acestui aranjament?

  4. Inteleg ca aduci in Romania anii lucrati in SUA si statul roman iti da o pensie”cumulativa” pe model romanesc? Este o afacere buna pentru SUA. In loc sa-ti dea o pensie egala cu pensia oricarui cetatean american care a facut acelasi job, arunca sclavetului din colonie doi centi….Nenea din poza ce natie este? Nu pare roman dar nici american nu este. Poate rus stalinist?

  5. Poate află și CioKalakele BuZat cum e cu pensiile în USA, că habar n-are, măR😪g …

  6. Singurul aranjament important a’ Bukalelui cu Marele Lickurici este cel de care a vorovit Băse’ la beție…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.