Arhitectul pirateriei online, la un pas să fie extrădat în SUA

Un judecător din Noua Zeelandă a decis că fondatorul platformei de descărcare de pe internet Megaupload, Kim Dotcom, poate fi extrădat în Statele Unite pentru a răspunde acuzaţiilor de încălcare a drepturilor de autor, înşelătorie şi spălare de bani, fiind suspectat că este arhitectul pirateriei online.

Decizia, care poate fi atacată în apel, vine la 4 ani după ce în ianuarie 2011 poliţia neozeelandeză a efectuat, la cererea FBI, un spectaculos raid matinal la luxoasa reşedinţă a lui Kim Dotcom din Auckland. Departamentul american al Justiţiei îl acuză pe Kim Dotcom, pe numele său adevărat Kim Schmitz, că a pus la cale pirateria on-line la scară mare pe Megaupload.com, emblematica platformă de descărcare pe internet, închisă de justiţia americană.

La sosirea în faţa unui tribunal din Auckland pentru a asculta decizia, germanul în vârstă de 41 de ani s-a adresat presei: „Este Crăciunul. Să vedem ce are Moş Crăciun în sacul lui”. El anunţase anterior că va ataca orice decizie care va fi împotriva demersului său. Ministrul neozeelandez al justiţiei, Amy Adams, care urmează să dea undă verde oricărei măsuri de extrădare, a declarat că aşteaptă să vadă dacă persoana interesată va face apel la această hotărâre, potrivit Le Monde.

Judecătorul Nevin Dawson a decis ca Kim Dotcom şi trei foşti angajaţi ai Megaupload – Finn Batato, Mathias Ortmann şi Bram van der Kolk – pot fi trimişi în SUA pentru a răspunde acuzaţiilor. Ei sunt acuzaţi că au provocat pagube de peste 500 de milioane de dolari industriei cinematografiei şi muzicii, prin încălcarea drepturilor de autor, şi că au obţinut beneficii în valoare de 175 de milioane de dolari.

Căutat pentru fraudă, înşelătorie şi spălare de bani, Kim Dotcom neagă orice infracţiune şi se prezintă ca un întreprinzător al internetului. În cazul extrădării în Statele Unite, Kim Dotcom riscă 20 de ani de închisoare.

Avocatul lui Dotcom va face apel împotriva deciziei. “Credem că judecătorul a greşit”, a spus Ira Rothken pentru Reuters. După părerea sa, nu s-a făcut justiţie în cazul Dotcom. Procurorii susţin că neamţul şi partenerii săi au încurajat şi plătit utilizatorii să încarce filme piratate şi muzică pentru a scoate profit. Avocatul lui Dotcom susţine că dovezile sunt subţiri şi că Megaupload a fost un furnizor de servicii de internet similar cu alte servicii, cum ar fi Dropbox, portal protejat de copyright. Ministrul neozeelandez al justiției, Amy Adams, care urmează să dea undă verde oricărei măsuri de extrădare, a declarat că așteaptă să vadă dacă persoana interesată va face apel la această hotărâre. „Dacă nu este cazul, va trebui să evaluez hotărârea tribunalului și indicațiile Ministerului Justiției”, a declarat ea.

„Cum această decizie este susceptibilă de a fi atacată cu apel, nu ar fi potrivit pentru mine să fac mai multe comentarii”, a adăugat Amy Adams. Kim Dotcom a fost arestat în ianuarie 2012, în urma unui raid al autorităţilor, iar în ultimii trei ani a reușit să scape, mulțumită banilor și avocaților, de extrădare în Statele Unite ale Americii. Kim Dotcom vine din oraşul Kiel, din nordul Germaniei.

După ce a primit primul calculator la nouă ani, s-a apucat să copieze jocuri şi să le vândă prietenilor, iar în primele zile ale internetului obişnuia să-şi „facă loc” în computerele altora, lăudându-se că a intrat în serverele NASA, ale Pentagonului şi ale unei bănci celebre. În 1998 a fost condamnat pentru activităţile sale ilegale ca hacker. Apoi a început să facă o avere prin oferirea de soluţii pentru filmele de securitate online. Potrivit cotidianului german „Der Spiegel“, Dotcom şi-a jurat că va deveni unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume pentru că, spunea el, e mai deştept decât Bill Gates. În tabloidele germane, Kim era celebru pentru fotografiile alături de femei atrăgătoare, maşinile scumpe şi chiar pentru un film „documentar“ denumit „Kimble goes Monaco“.

A fost, și continuă să trăiască asemenea, unul dintre cei mai excentrici oameni. În casa din Noua Zeelandă, autoritățile i-au găsit mai multe opere de artă. În martie 2012, într-un interviu acordat „The Guardian“ și citat de „Adevărul“, el a spus că pirateria nu a început și nu se va sfârși cu el. „De unde vine pirateria? Ea vine, să zicem, de la oameni din Europa care nu au acces la un film în momentul când acesta este scos în SUA.

Dacă modelul de afaceri ar fi schimbat şi toată lumea ar avea acces în acelaşi timp, nu am avea o problemă de piraterie. Opinia mea este că guvernul SUA protejează un sistem de monopol care nu funcţionează în epoca Internetului”, a spus Dotcom.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4664 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.