Asociaţia Forumul Judecătorilor strigă la Guvern: epuizare

Premierul este atacat din toate părțile din cauza intenției Guvernului său de a anula posturi vacante. Asociaţia Forumul Judecătorilor a anunţat că va face apel la Comisia Europeană împotriva intenţiei Guvernului de a adopta o ordonanţă de urgenţă prin care să fie anulate peste 1.500 de posturi vacante de judecător şi procuror, deoarece această măsură va conduce la blocarea activităţii instanţelor şi a parchetelor, care în prezent funcţionează la limita de avarie. „Măsura anunţată de Guvern va duce la epuizarea magistraţilor“ consideră aceștia.

„Intenţia Guvernului României de a adopta o ordonanţă de urgenţă prin care să anuleze peste 1.500 de posturi vacante de judecător şi procuror încalcă atât obligaţiile asumate de România prin PNRR, recomandările din Raportul din iulie 2023 al Comisiei Europene privind statul de drept, respectiv Regulamentul privind un regim general de condiţionalitate pentru protecţia bugetului Uniunii şi afectează buna funcţionare şi independenţa sistemului judiciar, statul român riscând pierderea tuturor fondurilor europene”, susţine Asociaţia într-un comunicat de presă.

În spaţiul public se discută în ultimele zile proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, pe care Guvernul îl propune în vederea reducerii cheltuielilor bugetare.

Conform art. VI al acestui proiect normativ, numărul de posturi vacante, neocupate, fără personal încadrat, din statele de funcţii aprobate potrivit legii la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă se anulează în toate autorităţile publice de interes central şi local, fără a distinge autorităţile judiciare şi fără a stabili excepţii indubitabile.

În opinia Forumului Judecătorilor, măsura anunţată de Guvern va duce la epuizarea magistraţilor, deoarece instanţele şi parchetele funcţionează în prezent cu mai puţin de 50% din personalul prevăzut.

„În atare condiţii, intenţia Guvernului României de a adopta o ordonanţă de urgenţă prin care să anuleze peste 1.500 de posturi vacante de judecător şi procuror încalcă atât obligaţiile asumate de România prin PNRR, recomandările din Raportul din iulie 2023 al Comisiei Europene privind statul de drept, respectiv Regulamentul privind un regim general de condiţionalitate pentru protecţia bugetului Uniunii şi afectează buna funcţionare şi independenţa sistemului judiciar, date fiind supraîncărcarea şi epuizarea magistraţilor, instanţele solicitând repetat mărirea schemelor de personal, statul român riscând astfel pierderea tuturor fondurilor europene. Tăierea posturilor vacante ar conduce practic la blocarea activităţii instanţelor şi a parchetelor care în prezent funcţionează la limita de avarie, având deja un deficit imens de personal, multe din acestea cu mai puţin de 50% din personalul din scheme, ceea ce s-ar răsfrânge, în final, asupra operativităţii şi calităţii actului de justiţie”, spun judecătorii.

Magistraţii români adresează un apel Comisiei Europene, în sensul îndeplinirii rolului de garant al aplicării tratatelor.

„Statul de drept este una dintre valorile fundamentale ale Uniunii, consacrate în articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană, condiţie prealabilă pentru protejarea tuturor celorlalte valori fundamentale ale Uniunii, inclusiv a drepturilor fundamentale şi a democraţiei. Respectarea statului de drept este esenţială pentru însăşi funcţionarea Uniunii Europene. Esenţa statului de drept este protecţia jurisdicţională efectivă, care necesită sisteme naţionale de justiţie independente, eficiente şi de calitate”, transmite Asociaţia Forumul Judecătorilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

19 Comentarii

  1. Afara cu voi, fir-ati ai Draku’ de infatuati, increzuti si aroganti, unu sa nu mai ramana ?! Sa reinfiintam Comisiile de Judecata Comuniste ca alea functionau gratis si de un miliard de ori mai bine si mai profesionist ca „instantele” capitaliste de azi. Ale functionau dupa o lege dreapta si egala pentru toti adoptata de Adunarea Nationala, pe cand „justitia” de astazi dupa cum il duce capu pe fiecare analfabet absolvent de biotera. Nu am niciun menajament fata de ei pentru ca ii cunosc la minutie. Ei sunt „legea” ?! „Justitia” se infaptuieste in numele lor, a interpretarilor proprii si a bunului lor plac. De aceea „obosesc” repede, idiotii si tampitii, de prosti si aiurea ce sunt. Afara…?!

  2. depolitizarea ccr si a instantelor judecatoresti. de urgenta. disparitia a trei sferturi din aparatul bugetofag. salariile micsorate. bonus pentru rezultatul pozitiv al muncii prestate. raspunderea magistratilor. desfiintarea „ministerelor” – care este rolul lor exact…? de asta faceau shto si pe vremea lui impushktu’…
    Toma Caragiu – Eu sunt Mefisto
    https://www.youtube.com/watch?v=6t1o9bQZJ98

  3. În 1990 , noi toți dețineam în ^devălmășie *turme de oi , *cirezi de vite etc. Le făurisem în Socialism cu trudă și privațiuni . În Socialism nici un lup străin sau autohton , n-avea curaj să se apropie de ele chiar dacă salivau sau aparent le desconsiderau (strugurii sunt acri) . Dușmanul *binelui * e *mai binele* și in ^89 am căzut în plasa *criminalilor economici*-vânzători de iluzii _ democracy-State law… Dăm oile și vacile la Cioban – a 3-a Putere în Stat -garantează legea și ordinea – , ca noi să mergem fără griji la muncile noastre la câmp , la fabrică etc .Ciobanul fusese în Socialism ca noi toți -om al muncii dar neproductiv , jurist , cu un venit conform muncii sale ,net inferior unui inginer , maistru , etc. Ce să vezi ? Ca să intri in Ioropa (cum ne-a CERTIFICAT zilele trecute ^leberalu DeMetzo) *trebă să platești Ciobanul triplu și să-i zici Magistrat . Astfel pe măsură ce muncitorii , maistri etc . se trezeau *dimineața cu porțile fabricilor închise și intrând în rândul șomerilor , LIPITORILOR magistrate le dam de unde de neunde lefuri tot mai mari șă ne *păzească oile ( fabricile) , care ce să vezi se *topeau pe picioare și se împuținau zilnic.

  4. Magistratii si judecatorii sufera de faptul ca in tribunale ajung mii de procese minore. Aceasta pentru ca lipseste controlul din partea statutului, aplicarea legilor, aplicarea amenzilor. Ca ex.La primarie daca arati ca ceva nu este in regula in serv.publice ce tin de primarie, sfatul este dati in judecata. Si apoi te judeci si 2-4 ani pana la sentinta. Magistratii sa arate cu degetul catre guvern, prefecturi, ministere, etc.

  5. BUNĂ ziua!
    Așa este . Sunteti supraincarcati,dar multi dintre voi raspund la comenzi din politic, din servicii sau merg pe cont propriu și dau achitari contra șpagă, sau dau amânări până se ajunge la prescripție tot contra șpagă.
    Voi magistratii sunteți complici la JAFUL suferit de ROMÂNIA.

  6. In final , lupii le-au mâncat pe toate . Ciobanii însă , dacă-i întrebi ce-au păzit , vor zice că le încalci *endependența și s-ar putea să te mai bage și în țarc . Vor zice unii că Ciobanii au fost năimiți de *hoții din TĂRLĂ si din afară . Asta e cu atât mai grav pt. ei – AU FURAT COT LA COT ! Ei au fost *ingenui și la Revoluție după ce au oprimat înainte de 90 ( taica Lazăr , Macoveica , Bălășoiu și mii de PENSIONARI speciali LIPITORILE de acum). S-au împuiat după Loviluție , mii de Cadii , porcurori , aprozi , *terfelogi, ciubuccii,zapcii, au făcut Stabilamente de judecăți și parchete de *lemn , mochete și linoleum-uri pe toate coclaurile de la Țăndărei la Bolintin Vale – și tot nu mai prididesc cu dosarele . De ce ? Pt. că pe ei nimeni n-are voie să-i judece . Ce-ar fi totusi să apară într-o zi un procuror al STATULUI ^comme Chumette et son ami le docteur Guillotin^? DAR PENTRU ASTA trebuie s-avem STAT nu ^tărlă ^ , dacă vom mai fi vreodată în stare!

  7. daca-i phoo’tirizeaza Guvernu
    trebuie sa strige la Prezident
    ca i-a distrus Parliamentu:
    asa merge treaba!

  8. Virsta de pensionare la magistrati ar trebuii modificata si aliniata la fel cu al celorlalti salariati din Romania.Cu ce sint magistrantii mai stresati ca sa aibe pretentia sa iasa la pensie mai devreme, comparativ cu medicii chirurgi care opereaza zilnic ?

  9. La munca cinstita, leprelor. Nu la stat cu mana intinsa dupa privilegii si pensii nesimtitilor.

  10. Datorită privilegiilor de care beneficiază magistrații, procurorii și polițiștii, cetățenii vor pierde respectul pentru ordine și Lege.

  11. Trebuie desființat cu totul acest aparat așa zis al Justiției!
    Ăsta de la noi trebuie să se numească Ministerul Justiției Hoților!
    Ăsta și cu SRI,STS,SIPA,și toți hoții din structurile informative,au pus România cu roțile în sus!Au terminato ptr vecie!

  12. Așa e bă când pui covrigaru sef de guvern!!!Fac pariu că Ciolanis isi freacă mâinile de mulțumire si abia e inceputul ,se vede că nu e chiar prost neamțu sau securitatea din spatele lui.Viorica era om de știință față de haplea Ciordacu care crede că economia e piața din Buzău…Se duce PSD sub 20 la sută ca popicu!Problema e ca urca AUR si nu PNL ul cum ar vrea preșul.

  13. Un chirurg opereaza si pina la 70-76 de ani … cu moartea linga el ! fara nicio cale de atac ! Un magistrat iese la pensie la 45-50 ani ! Si sunt 3-4 cai de atac ! Bai magistratilor , voi v-ati pierdut mintile ? ps Cine semneaza Asociatia forumul judecatorilor ?

  14. ” numărul de posturi vacante,…. se anulează … fără a distinge autorităţile judiciare ”

    -nu se poate prin oug….

  15. Asta-i alt ong puturos securisto-sorosist. Nu stie nimeni daca in spatele siglei exista vreun judecator, macar si din cei cu protocolul in suflete. La munca puturosilor, cand altii mai ani multi de munca in fata voi va pensionati odihniti de atata cloceala cu c___l pe dosare.

  16. ar mai fi hoti daca justitia si politia nu ar inchide ochii…
    Feriti padurea de padurari, spunea taranul roman!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.