Sfârşitul chinului lui Julian Assange. Reacţii

Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului a salutat marţi sfârşitul detenţiei lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, în Marea Britanie, transmite AFP.

‘Salutăm eliberarea lui Julian Assange (…) din Regatul Unit şi progresele semnificative spre o rezolvare definitivă a acestui caz, fără o nouă detenţie’, a declarat pentru AFP Elizabeth Throssel, o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat.

Julian Assange se află pe drum pentru a fi audiat de un tribunal din Insulele Mariane, un teritoriu american din Pacific, de unde ar urma să iasă ca om liber după ce a încheiat un acord cu justiţia din Statele Unite.

Potrivit lui Elizabeth Throssel, cazul Assange ‘a ridicat o serie de probleme în materie de drepturi ale omului’.

‘Detenţia din ce în ce mai prelungită a lui Julian Assange a ridicat de asemenea subiecte de preocupare’, a spus ea. ‘Vom continua să urmărim evoluţia situaţiei în următoarele zile’, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

„Julian Assange este liber” şi a părăsit luni Marea Britanie şi închisoarea de înaltă securitate de lângă Londra unde a fost încarcerat timp de cinci ani, a dezvăluit WikiLeaks după anunţarea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei cu justiţia americană, transmite France Presse.

Potrivit WikiLeaks, australianul în vârstă de 52 de ani a părăsit luni dimineaţa închisoarea Belmarsh şi a fost eliberat de justiţia britanică pe aeroportul Stansted din Londra în cursul după-amiezii, de unde s-a îmbarcat într-un avion şi a părăsit Marea Britanie.

 

 

Urmărit penal pentru expunerea a sute de mii de documente confidenţiale, Julian Assange urmează să apară miercuri la ora locală 09:00 (23:00 GMT marţi) în faţa unui tribunal federal din Insulele Mariane, un teritoriu american din Pacific, potrivit documentelor judiciare făcute publice în noaptea de luni spre marţi.

Unul dintre cei mai căutaţi oameni din lume, fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a acceptat să pledeze vinovat în faţa unui tribunal american pentru a-şi recâştiga libertatea după cinci ani de detenţie în Regatul Unit.

Julian Assange, care face în prezent obiectul unei anchete penale pentru „conspiraţie în vederea obţinerii şi divulgării de informaţii referitoare la apărarea naţională”, ar trebui să pledeze vinovat doar pentru această acuzaţie, conform documentelor, care o desemnează şi pe complicea sa, soldatul american Chelsea Manning, drept sursa scurgerii masive de informaţii.

El ar trebui să fie condamnat la 62 de luni de închisoare, deja executate în detenţie provizorie la Londra, ceea ce i-ar permite să se întoarcă liber în ţara sa natală, Australia.

Acest acord, care pune capăt unei epopei care durează de aproape 14 ani, intervine cu două săptămâni înainte de o altă audiere crucială în faţa instanţelor britanice. La 9 şi 10 iulie, instanţa trebuia să examineze recursul lui Julian Assange împotriva extrădării sale în Statele Unite.

El lupta pentru a evita să fie predat justiţiei americane, care îl urmăreşte pentru că a făcut publice, începând din 2010, peste 700 000 de documente confidenţiale privind activităţi militare şi diplomatice americane, în special în Irak şi Afganistan.

Aceste documente includ o înregistrare video care arată civili, inclusiv doi jurnalişti Reuters, ucişi de focul unui elicopter de luptă american în Irak în iulie 2007.

Cu 18 capete de acuzare, el putea, teoretic, să facă până la 175 de ani de închisoare în temeiul Legii privind spionajul.

Chelsea Manning, la rândul său, fusese condamnată în august 2013 la 35 de ani de închisoare de o curte marţială, dar a fost eliberată după şapte ani în urma comutării pedepsei de către preşedintele Barack Obama.

Guvernul britanic a aprobat extrădarea lui Julian Assange în iunie 2022.

În ultima răsturnare de situaţie din acest caz de lungă durată, care a devenit pentru susţinătorii săi un simbol al ameninţărilor la adresa libertăţii presei, doi judecători britanici i-au acordat acestuia dreptul de a face apel împotriva extrădării sale în luna mai.

Acest apel urma să includă întrebarea dacă el ar beneficia de protecţia libertăţii de exprimare ca străin în sistemul juridic american.

„Julian este liber”, s-a bucurat soţia sa Stella Assange, potrivit căreia „cuvintele nu sunt suficiente pentru a ne exprima imensa recunoştinţă” faţă de cei care au lucrat „ani de zile” pentru ca eliberarea sa să devină o „realitate”.

WikiLeaks a publicat o înregistrare video care îl arată pe Julian Assange mergând liber pe pistă pentru a se îmbarca într-un avion.

Într-un mesaj pe X, WikiLeaks s-a felicitat pentru această reuşită, care a fost rezultatul unei „campanii globale” ce a reunit activişti, „legislatori şi lideri” de toate orientările politice, „până la Organizaţia Naţiunilor Unite”.

Toate acestea au creat „spaţiul pentru o lungă perioadă de negocieri cu Departamentul de Justiţie al SUA, care a condus la un acord ce nu a fost încă finalizat în mod oficial”, potrivit WikiLeaks.

WikiLeaks a publicat informaţii fără precedent despre corupţia guvernamentală şi abuzurile drepturilor omului, cerând celor puternici să răspundă pentru acţiunile lor”, a continuat WikiLeaks. „În calitate de redactor-şef, Julian a plătit aspru pentru aceste principii şi pentru dreptul oamenilor de a şti”.

„În timp ce se întoarce în Australia, le mulţumim tuturor celor care ne-au sprijinit, au luptat pentru noi şi au rămas total dedicaţi luptei pentru libertatea sa”, a adăugat WikiLeaks, concluzionând: ‘Libertatea lui Julian este libertatea noastră’.

„După mai mult de cinci ani într-o celulă de doi pe trei metri, izolat timp de 23 de ore pe zi, el se va reîntâlni în curând cu soţia sa Stella şi cu cei doi copii ai lor, care şi-au cunoscut tatăl doar după gratii”, a adăugat WikiLeaks.

Fondatorul WikiLeaks fusese arestat de poliţia britanică în aprilie 2019, după şapte ani petrecuţi în ambasada ecuadoriană la Londra, pentru a evita extrădarea în Suedia într-o anchetă de viol, clasată în acelaşi an.

De atunci, au existat din ce în ce mai multe apeluri pentru ca preşedintele american Joe Biden să renunţe la acuzaţiile împotriva sa. Australia a făcut o solicitare oficială în februarie, pe care Biden a declarat că o ia în considerare, sporind speranţele în rândul susţinătorilor săi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

21 de Comentarii

  1. Deci judecată nu va fi..
    Anaibii democrație în Occidentul ăsta.. Întorci legea cum dorești și ți-i în cot de părerea altora pe care îi înveți dacă nu te ascultă 🤣🤣

  2. O hotărâre corectă, dar inadmisibil de mare întârziere. Nu cred că a făcut bine cu recunoașterea, va fi urmărit și după moarte de cei pe care i-a dat de gol ce înseamnă “pierderi colaterale”, asta de însemnând că dezvăluiri s-au oprit. Julian Assange fondatorul Wikileaks alături de Edward Snowden care a dezvăluit amploarea activităților NSA, scandalul PRISMA, legat de interceptarea comunicațiilor pe internet de către NSA și ofițerul care a sprijinit dezvăluirile, care (ca să scape) și-a făcut în închisoare schimbare de sex în feminină sunt cei ma mai îndreptățiți de ani buni pentru Premiul Nobel pentru pace.

  3. Asange ramane un EROU care a dezvaluit crimele de razboi ale SUA si colonialismul politico-militar prin care americanii impun gruverne marionettă in statele „partenere” precum Colonia Romania

  4. `„peste 700 000 de documente confidenţiale privind activităţi militare şi diplomatice americane, în special în Irak şi Afganistan.” ce conțineau -și conțin aceste documente ?–că dacă democrația americană este născătoarea democrației universale ,a libertăților, a păcii, a legii fericiri –de ce nu le-au publicat ei americanii -să se vadă pe față ce binecuvântare sunt americanii pentru trăitorii de pe terra!? în ultimile articole din coti -totul se îmbârligă de nu mai înțeleg nimic-trăgând concluzia : taci, taci, taci ..că altfel –în faţa unui tribunal federal din Insulele Marianepe–de ce acolo și nu în wa dc?sunt acolo mai mulți ,mai mari,mai flămânzi rechini care sar pe uscat și mănâncă pe dușmanii nelimitatei,umanei,democrații americane!!??

  5. mda..!! de acum , trebuie sa aiba grija sa nu se aplece prea mult pe fereastra, si in niciun caz, sa nu se sinucida

  6. Assange n-a spionat, a PUBLICAT ce a primit.
    Sa nu incurcam lucrurile si sa nu mai pretinda nimeni ca stat politienesc este doar in Rusia. E la fel si in occident.

  7. Unu la mana ca stirea asta trebuia sa deschida ziua in orice presa, pana si la voi care n-ati avea dreptul sa folositi sau sa rostiti numele lui Assange. Doi la mana, nu celebrati prea devreme… omul a pledat vinovat, si in felul asta Liderul Lumii Libere, Licuriciu „democratiei”, al „drepturilor omului”, al „libertatii presei” tocmai a condamnat presa si jurnalismul, e posibil sa fie o capcana si odata ajuns in acea obscura jurisdictie americana, judecatorul sa refuze „intelegerea” si atunci sa poata fi insfacat de statul CIA, chiar daca e eliberat in Kangaroostan, s-ar putea ca parte din intelegere sa fie un etern prizonier in aer liber, cu interdictie de a parasi colonia, cu interdictie de a lua legatura cu presa, cu oficiali ai altor tzari sau institutii internationale, cu interdictie in a mai practica jurnalismul… plus de asta, guvernul coloniei nu o sa-i asigure niciun fel de protectie, si turbatii ca Pompeo o sa-l poata asasina oricand, sau inscena o „sinucidere”

  8. Este liber, dar una cu limite. Nu ar fi de mirare sa isi afle sfarsitul destul de repede. Un accident, un incendiu…..A fost si ramane un opozant al ipocriziei americane.

  9. Cred că e și timpul sa fie liber, cred că i s-a pus dau și-a luat angajamente pe condiții pentru eliberare și le va respecta fara nicio problema. N.3.07.1971, 52 ani în iulie. Omul e aproape genial, riscă orice pentru informarea cetățenilor, totul contra minciunilor propagate masiv la nivel global. Sa nu credeți că e altceva decât mediocru dar e isteț, ii merge mintea brici, e brânză perfect de buna in burduf de câine. Până la 30 ani, nu a știut de propria viață, parcă a fost drogat sau bolnav psihic, apoi pe la 43-44 ani, afacerile au crescut odată cu credulul din el, i s-a dat și i s-a promis, și, uitați unde a ajuns. Căderea lui pe acesta panta terorizantă, va dura până pe la 65-68 ani apoi o ia bine într-o funcție înalta pe buna dreptate și merit total, doar daca a uitat lecția naivul sau credulul, încrederea în sine și în propriile forțe e de neuitat și de luat in considerare de oricine.

  10. Nu mai exista nicio indoiala in privinta calitatii lui de agent sovietic care ani in sir a spionat pentru Comintern…Daca ar fi fost AGENT „american” nu scapa cu viata in URSS-Rasputin unde s-a refugiat dupa INDEPLINIREA MISIUNII!!!

  11. Adica democratia americana l-a haituit ca pe animale, i-a propus un schimb acum ca ei sa castige decizional si el sa isi reia bruma de libertate?!
    Ce diferenta este intre dictaturile feroce si democratiile securist feroce? Niciuna!
    Toate imprleriile au cazut pe ingamfarea lor, asa o sa cada si acesta, chiar daca tin din rasputeri decizionalii DC sa nu fie asa. Ce e stabilit asa ramane!

    Aviz si securistilor romani care fac hartuire-haituire-terorism pe oameni si in sala de judecata chiar…

    Nemuritorilor gradati speciali, Uitati cumva ca sunteti tot Muritori? Credeti ca folosind arme neconventionale pe om si in sala de judecata sunteti cumva puternici?!

    Nu sunteti! Nu veti fi niciodata! Tehnologia e limitata! Doar Judecatorul Suprem Atotputernic si Infinit!
    Tot acolo ajungeti si voi! Investigatorilor romani …WWW… Politia romana si SRI…

  12. OK.Si tot n-am inteles de ce Occidentul Satanist doreste sa-l duca la un tribunal din I-le Mariane ? Ca sa-i dea o pedeapsa cu inecul in Pacific,… de unde a iesit un peste mic ?

  13. Toate imperiile dispar, spun politrucii calificati in provocari si diversiuni, NUMAI IMPERIILE BOLSEVICE RP Chineza si URSS sunt de neatins, blestemate sa atinga vesnicia…Care e deosebirea dintre FEDERATIA COLHOZNICA europeana si federatia SOVIETICA? Niciuna si torusi COLHOZUL BOLSEVIC e anatemizat in timp ce Imperiul MULTICOLONIAL/”federativ” sovietic e IDOLlatraizat

  14. trebuie sa amintim de
    first class us army private Bradley Edward Manning
    cel care a sifonat tota materialu de pe wikileaks:
    -americanii l-au drogat,l-au torturat,
    l-au mutilat fizic si psihic,
    i-au taiat si din creier si penisul!

  15. Iar am uitat să-mi iau Rudotelul !
    CarBaxeZ imediat, măR🤣g …
    ●●● Halena PoMpa 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.