Tudorel Toader, 85 de pagini de „autoievaluare”

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat luni, că a întocmit un raport după doi ani de activitate la Ministerul Justiției, precizând că documentul are 85 de pagini.

„Nu este un bilanț al activității Ministerului Justiției, este un raport după 2 ani de activitate la MJ. Raportul pe care l-am redactat, pe care îl voi posta pe pagina de internet a Ministerului, are o formă în sinteză, se desfășoară pe 85 de pagini. (…) Am încercat, în cei doi ani, ca prin activitatea desfășurată să punem în centrul activității cetățeanul care are dreptul să-și valorifice interesele legitime, drepturile fundamentale consacrate prin Constituție, legi. Cetățeanul care are nevoie de acest serviciu de interes public care se numește actul de înfăptuire a justiției”, a spus Tudorel Toader, la prezentarea bilanțului.

Tudorel Toader a declarat că raportul pe care l-a întocmit în acest sens nu conține și proiectele de acte normative pe care Ministerul Justiției le avizează deoarece aceste demersuri sunt curente și nu sunt „atașate de ministrul de la un moment dat”.

„Nu voi vorbi și nu am vorbit în raportul de activitate (…) Nu am vorbit de activitățile curente ale Ministerului care se desfășoară indiferent ce ministru va fi pentru că sunt avute în vedere, spre exemplu, avizarea actelor normative, proiectelor de acte norative, propuse de alte ministere. Știți că ultimul aviz vine de la ministerul Justiției, pentru proiectele de acte normative pe care le propun alte autorități. Aceea o considerăm o activitate firească, necesară, curentă și nu oarecum atașată de ministrul justiției care există la un moment dat”, a spus ministrul Justiției.

În declarația de presă susținută la Ministerul Justiției, Toader a vorbit, printre altele, despre penitenciare și proiectul privind cartierul justiției.

„Când am venit ministru al Justiţiei, în spaţiul public, chiar şi european, se vorbea despre problema condiţiilor necorespunzătoare din penitenciare. A existat decizia-pilot. (…) Personal am mers la CEDO şi am avut o întrevedere cu preşedintele CEDO, în care am prezentat Memorandumul, acea foaie de parcurs, cu măsurile pe care le aveam în momentul acela în vedere. (…) Sigur, nu s-a rezolvat, pentru că problema penitenciarelor devenise o problemă sistemică, care s-a creat în ani şi ani de zile şi pe care nu puteai să o rezolvi într-o săptămână, într-o lună şi nici măcar într-un an de zile”, a afirmat Tudorel Toader, care şi-a prezentat, la sediul MJ, raportul de activitate la doi ani de mandat.

El a vorbit despre mai multe proiecte pe care le are în desfăşurare, în special construirea a două noi penitenciare.

„Am discutat, şi încheiat, şi dezvoltat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei un acord de împrumut pentru o sumă considerabilă în vederea construirii a două noi penitenciare, cel de la Berceni din Prahova, cel de Unguriu din Buzău, de modernizare a unui centru de menţinere şi recuperare a sănătăţii funcţionarilor cu statut public din penitenciare, mă refer la Centrul de Rotbav şi înfiinţarea unui centru de pregătire în Pantelimon, în sediul început pentru fostul Parchet Naţional Anticorupţie, în care să facem un centru de instruire, de formare profesională pentru cei 13.000 şi ceva de funcţionari publici cu statut special din penitenciare, pentru că astăzi cei care dobândesc o pregătire de nivel superior sunt cursanţi şi absolvenţi ai Academiei de Poliţie ‘Alexandru Ioan Cuza'”, a afirmat Toader.

Ministrul Justiţiei a precizat că acest proiect se află într-o fază avansată de legiferare, adică a trecut de Senat şi se află la Camera Deputaţilor, care este decizională în acest caz.

„Am eliberat un proiect de lege privind finanţarea activităţilor din penitenciare. Sunt penitenciare în Europa care verifică lucrările realizate de către deţinuţi. Scopul nu e de a îmbogăţi penitenciarul – scopul e de a da deţinutului şansa, perspectiva valorificării creaţiilor pe care le realizează, încurajându-i să lucreze, să îşi dezvolte acele aptitudini. (…) Nu e vorba de o sursă de câştig, ci o formă de reintegrare socială, de redobândire a abilităţilor pentru momentul în care se vor reintegra şi vor intra în viaţa publică”, a mai spus Tudorel Toader.

Devenit ministru în urma demisiei lui Florin Iordache, considerat principalul responsabil pentru emiterea OUG 13, Tudorel Toader afirma, în prima zi la Ministerul Justiţiei, referindu-se la reacţiile provocate de actul normativ: „Orice experienţă ne dă şi lucruri de învăţat. Orice experienţă nu este numai negativă, are şi lucruri pozitive. Învăţăm din ce-i bun, învăţăm şi din ce-i mai puţin bun. Noi am văzut reacţia societăţii şi până la urmă trebuie să ţinem cont de exigenţele legale constituţionale, dar legea nu este una în abstract pentru frumuseţea şi acurateţea ei, legea este o regulă de conduită care se aplică cetăţeanului”.

Primul anunţ făcut de Toader după preluarea portofoliului a fost cel conform căruia va iniţia un proiect de lege pentru a pune în acord legislaţia penală cu deciziile Curţii Constituţionale,

„Am avut în vedere două cerinţe pe care tot românul le ştie, Mecanismul de Cooperare şi Verificare ni le cere şi sunt fireşti. S-a vorbit în ultima perioada şi se tot vorbeşte despre nevoia de a pune de acord legislaţia penală şi procesual penală cu deciziile Curţii Constituţionale. Vom face un inventar al tuturor deciziilor Curţii Constituţionale cu referire la normele juridice penale, procesual penale, vom vedea care norme au fost adaptate în acord cu deciziile şi considerentele Curţii şi, dacă sunt încă netranspuse, vom propune în chip firesc legiuitorului, vom iniţia un proiect de lege pentru a pune de acord legislaţia cu deciziile Curţii”, spunea Tudorel Toader, în prima zi la Ministerul Justiţiei.

Tot atunci, Toader a vorbit şi despre un alt proiect de lege prioritar, legat de directivele europene care trebuie stranspuse în legislaţie.

„Tot la fel, vom verifică ce directive n-au fost transpuse, ne apropiem de termenul de graţie să iniţiem proiect de lege pentru transpunerea directivei, sigur păstrând acea marjă de apreciere pe care legiuitorul naţional o are”, a precizat Toader.

Tot în prima zi ca ministru, Tudorel Toader a pledat în faţa CCR, în cadrul audierilor privind existenţa unui conflict constituţional între Ministerul Public şi Guvern pe tema anchetei privind OUG 13, că DNA şi-a depăşit atribuţiile verificând legalitatea şi oportunitatea unei ordonanţe şi a cerut ca CCR să dispună şi pe viitor măsuri pentru a preveni astfel de situaţii.

„Ministerul public nu are niciun rol politic, niciun rol în procedura de legiferare, nu poate iniţia acte normative, nu poate cenzura acte normative, nu se poate pronunţa asupra legalităţii sau oportunităţii adoptării unui act normativ. Ministerul Public aplică legea, iar, scrie în concluziile pe care le prezint, nu controlează din niciun punct de vedere procedura de adoptare a respectivelor acte normative”, a afirmat el atunci.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. PARTEA a I a : Domnule Ministru, continuati sa manipulati si sa faceti jocurile gruparii de tip mafiot si criminal care a pus stapanire pe justitia romana, in SCOPUL ERODARII INCREDERII IN MAJORITATEA PARLAMENTARA! In 2 ani nu ati inteles ca PROBLEMA ESENTIALA A JUSTITIEI ROMANE este INCALCAREA CU BUNA STIINTA A DREPTURILOR SI LIBERTATILOR OMULUI de catre statul roman prin reprezentantii sai(angajati platiti regeste din bani publici)! PARLAMENTUL si GUVERNUL NU FAC NIMIC PENTRU STOPAREA ABUZURILOR! In baza protocoalelor, cetatenii romani de rand sunt in continuare haituiti, hartuiti si epurati politic! Zilele trecute, CEDO a condamnat Romania la plata unor despagubiri in valoare de 2,7 milioane de euro! Cine suporta aceasta suma imensa? De ce fiecare cetatean roman de rand trebuie sa suporte din propriul buzunar aproximativ 15 eurocenti pentru ca Romania sa plateasca aceste despagubiri, din vina angajatilor statului? De ce vinovatii … nu sunt vinovati si nu suporta costurile? Tie iti convine sa platesti, dar ce face marea majoritate a batranilor care au o pensie de 300 – 400 lei? ICCJ a pronunta o condamnare in conditiile in care convorbirile telefonice sunt inregistrate de SRI(sigur pentru ei nu exista Decizii CCR si cererile formulate in acest sens sunt .. inexistente) si mai mult decat atat partile nu cunosc interlocutorii!

  2. PARTEA a II a : Cererile repetate pentru ca interlocutorii sa fie adusi in fata instantei, au fost totdeauna respinse! Sigur, CEDO va face dreptate, insa cum justificati dumneavoastra, Guvernul si Parlamentul faptul ca in continuare sunteti partenerii celor pentru care respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale alke omului sunt un moft? In conditiile in care CCR a decis : 01. protocoalele sunt nelegale; 02. probele obtinute prin aplicarea acestora sunt nelegale; 03. toate completurile de judecata au fost nelegal constituite! In baza acestor DECIZII ale CCR dumneata erai obligat sa initiezi si sa prezinti guvernului adoptarea urmatoarelor OUG si HG : 01. OUG de scoatere in afara legii a protocoalelor si a probelor rezultate din aplicarea lor; 02. OUG cu privire la nelegalitatea constituirii tuturor completurilor judecatori; 03. OUG pentru amnistierea si gratierierea a tuturor cauzelor in care au functionat protocoalele nelegale. 04. HG privind desectretizarea Hotararii CSAT care a permis incheierea protocoialelor; 05. In acelasi timp Guvernul este obligat sa invoce, cu maxima celeritate, la CCR nelegalitatea tuturor completurilor de judecatori. Tu in loc sa faci ceea ce trebuie si sa-ti asumi raspunderea pentru nelegalitatile savarsite de sistemul judiciar pe care-l pastoresti, zilnic vii cu bombite care au menirea, asa cum am spus, de MANIPULARE si erodare a coalitiei aflate la guvernare. Comportamentul tau este de CAL TROIAN al ACESTEI GUVERNARI! RUSINE, RUSINE SA VA FIE!

  3. Toader=o damigeana plina de Editat,cu cravata si Touareg cadou de la SRI!

  4. Acest bolshevic dizgratios, greu de vazut, semidoct si sinistru a trecut la amenintari. Oare cu ce a gresit acest popor sa aiba parte de asemenea aratari mediocre in gubern ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.