Avertismente pentru unele alimente

O serie de alimente ar trebuie să fie vândute cu avertismente, consideră un nutriționist brazilian citat de publicațua The Guardian.

Este vorba despre alimentele ultraprocesate (UPF) care ar avea nevoie de avertismente în stilul celor pentru tutun. Explicația specialistului?  „Acestea sunt cauza pandemiei de obezitate și a altor boli cronice”, spune nutriționistul citat de TVR Info.

Profesorul Carlos Monteiro de la Universitatea din São Paulo va sublinia pericolul tot mai mare pe care UPF-urile îl reprezintă pentru copii și adulți la Congresul internațional privind obezitatea din această săptămână.„UPF-urile își sporesc proporția și dominația în dietele alimentare globale, în ciuda riscului pe care îl reprezintă pentru sănătate în ceea ce privește creșterea riscului de boli cronice multiple”, a declarat Monteiro pentru The Guardian înainte de conferința din São Paulo.

„UPF-urile înlocuiesc alimentele mai sănătoase și mai puțin procesate din întreaga lume și cauzează, de asemenea, o deteriorare a calității dietei din cauza mai multor atribute dăunătoare ale acestora. Împreună, aceste alimente sunt cauza pandemiei de obezitate și a altor boli cronice legate de alimentație, cum ar fi diabetul.”

Avertismentul dur vine pe fondul creșterii rapide a consumului global de UPF-uri, cum ar fi cerealele, batoanele proteice, băuturile carbogazoase, mâncărurile gata preparate și fast-food-urile.

Monteiro și colegii săi au folosit pentru prima dată expresia UPF în urmă cu 15 ani, când au conceput sistemul de clasificare a alimentelor „Nova”. Acesta evaluează nu numai conținutul nutrițional, ci și procesele prin care trec alimentele înainte de a fi consumate.

Sistemul plasează alimentele și băuturile în patru grupe: alimente minim prelucrate, ingrediente culinare prelucrate, alimente prelucrate și alimente ultraprocesate.

Exemple de alimente ultraprocesate

 În categoria de mâncare procesată intră pâinea proaspătă, conservele de fructe și legume, conservele de pește, fructele în sirop, unele tipuri de brânză, gustările ambalate, alimentele semipreparate etc

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. Deci spuneți că pâinea proaspătă e aliment ultraprocesat. Pe bune? Dar pâinea veche cum e?
    Mi se pare mie sau lumea s-a tâmpit de tot?

  2. vrajeala… musamalizare cum au facut si cu cookies sa ascunda ca va supravegheaza computere,telefoane si tableturi cu remote desktop .. fiecare din voi!
    au scornit assta ptr ca toate mallurile si supermarketurile din Europa si SUA sunt pline cu alimente care trebuie sa va elimine neobservabil(faci infarct ptr ca e prea cald afara ..nu are legatura cu tonele de E-uri pe care le-ai „pedalat” un an)

  3. Nu TOATE cerealele sunt cele mai bune pentru sănătatea noastră, dar produsele din GRÂU pot fi cele mai rele dintre cele mai rele. Deoarece grâul este o specie hexaploidă, este produsul secundar al unui numar de trei plante strămoși devenite una care are nu mai puțin de 6 seturi de cromozomi, de 6,5 ori mai multe gene decât se găsesc în genomul uman și este capabilă să producă nu mai puțin de 23.788 de proteine ​​diferite – un fapt pe cât de uimitor, pe atât de deranjant. Consumul de grâu este o practică alimentară relativ recentă, care se întinde înapoi cu vreo 10.000 de ani – o nanosecundă în timp biologic. Pur și simplu nu am avut timp să ne adaptăm genetic. Combinația pâine albă + carne este deplorabilă pentru sănătate. Pe lângă asta antibioticele, ftalații, glutamatul monosodic, lumina albastră din gadgeturile electronice și sedentarismul cronic conduc la aceleași rezultate. Si probabil altele.

  4. Termenul “alimente ultraprocesate” se referă la produsele alimentare care conțin “molecule noi, sintetice, care nu pot fi găsite în natură”, conform lui Chris van Tulleken, autor al cărții “Oameni ultraprocesați” editata in 2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.